Barion Pixel
Értesítések engedélyezése
Engedélyezi az értesítéseket a böngészőjében?

Kamera és mikrofon tesztelése
Mikrofon és kamera tesztelése

A szolgáltatás igénybevételéhez szüksége van a számítógépe kamerájának és mikrofonjának a megfelelő működésére. A következő két lépésben ellenőrizheti a megfelelő működésüket.

A megfelelő működéshez a következő operációs rendszereket és böngészőket javasolt használni:

Laptop vagy asztali számítógép használat esetén:

Operációs rendszer: Windows10 és MAC rendszereken egyaránt futattható.

Böngésző: Chrome, Mozilla, Edge

Mobiltelefon használata esetén:

Android operációs rendszeren - Chrome böngésző javasolt

IOS operációs rendszeren - Safari böngésző javasolt

Tájékoztatás
"Szeretnénk tájékoztatni, hogy levelezésben és a konzultáció során elérhetőség, telefonszám, email cím egyéb elérhetőségek nem adhatók ki, illetve a klienstől sem fogadható el, ez a szerződésben is feltüntetésre került. Az elérhetőség kiadása és elfogadása az együttműködés felbontásához vezethet. Megértését és együttműködését köszönjük.”
Rendben
Új konzultációs felkérése érkezett!
Dr Nagy Péter
Elfogad Elutasít

Így ismerheted fel az energiavámpírokat

Biztosan ismerős az élmény, hogy egy baráti beszélgetés után, bár nem történt semmi konfliktus, mégis fáradtnak, ingerültnek érzed magad. Ha ez gyakran megesik egy adott ismerőssel való találkozás során, akkor gyanús, hogy egy energiavámpírral van dolgod.

2023.03.10. | Szerző: videopszichologus.hu csapata

Kik azok az energiavámpírok?


A fogalom széles körben ismert, olyan személyeket szoktunk ezzel a megnevezéssel illetni, akikkel való kapcsolat, beszélgetés, interakció nagyon fárasztó, mivel tele van panaszkodással, negatívumokkal, mások kritizálásával. Így ismerheted fel az energiavámpírokat.


Hogyan ismerhetjük fel, hogy energiavámpírral van dolgunk?


Vannak olyan beszélgetések, amelyek inkább negatív színezetűek, van, hogy ismerőseink, családtagjaink panaszkodnak nekünk, elmondják problémáikat. Ez teljesen rendben is van, de ha egy illető részéről legyen az távoli vagy közeli ismerős, állandó negatív hozzáállást tapasztalunk, és azt érezzük, hogy a vele való találkozás leszívja az energiáinkat, mert rendszeresen ránk zúdítja a problémáit és frusztrációit, akkor nagy valószínűséggel egy energiavámpírral állunk szemben. Az ilyen típusú személyek negatívan látják a világot, a panaszkodás a lételemük, mindig a környezetüket és a külső körülményeket hibáztatják saját problémáikért. Jellemző rájuk, hogy hiába próbálunk megértőek lenni és esetleg gyakorlati tanácsokkal segíteni őket, ezekre nem kíváncsiak, egyből elvetik a pozitív ötleteket, mindig van kifogásuk. A velük való kommunikáció nagyon fárasztó, és a sok negatívum miatt, a jókedvünket is aláássa.


Tipikus ismertető jegye az energiavámpíroknak, hogy másokat parttalanul kritizálnak, magukat pedig örök áldozatként állítják be. Persze azt is látnunk kell, hogy ez a fajta működés, nem bestiális okokra, rossz szándékra vezethető vissza. Ezek az emberek is figyelemre, szeretetre, törődésre vágynak, de nagyon rossz úton járnak. Viselkedésük pont az ellenkezőjét váltja ki másokból, taszítóvá válik a velük való interakció, mert nagyon kellemetlen érzéseket hagynak bennünk. Ha saját magunkban fedezünk fel hasonló vonásokat, vagyis például, hogy szeretjük sajnáltatni magunkat, túl sokat panaszkodunk másoknak, akkor érdemes elgondolkoznunk, hogy jó irányba tartunk-e ezzel a hozzáállásunkkal. Ilyen módon a saját életünk nézőjévé válunk, nem pedig főszereplőjévé, és hosszú távon azt érjük el vele, hogy ismerőseink családtagjaink nem szívesen érintkeznek velünk, legfeljebb csak muszájból találkoznak velünk.

 

Hogyan védekezzünk az energiavámpírokkal szemben?


Legegyszerűbb az elkerülés, de mi van akkor ha közeli családtagunkban ismerjük fel ezt a működési módot? Az együttérzéssel, sajnálkozással nem sokra megyünk, mivel ezek csak továbbtáplálják az energiavámpír életenergiát elszívó működését. Inkább önmagunkra figyeljünk, saját reakcióinkat próbáljuk meg tudatosan kezelni. Ne hagyjuk, hogy érzelmileg túlságosan bevonódjunk ebbe a folyamatba, védjük az energiakészletünket! Nyilván ez nem egyszerű, de ha már nem tudjuk elkerülni találkozást az ilyen típusú emberekkel, ismerjük fel az energia elszívás technikáit és ne szolgáltassuk ki magunkat önként és dalolva. Különbséget kell tudni tenni aközött, hogy valaki őszintén meg akarja velünk osztani a problémáit és aközött, hogy valaki ránk akarja zúdítani a saját keserűségét, frusztrációját. Úgy tudunk különbséget tenni, hogy megfigyeljük, hogy ezzel az ismerősünkkel való találkozás milyen rendszeresen torkollik negatív irányba. Ha szinte mindig rossz érzéseket hagy bennünk a vele való beszélgetés, akkor nincs helye a kételynek. Az energiavámpírok szinte erőszakkal próbálják kizsarolni a sajnálkozást másokból, ne legyünk partner ebben, és jelöljük ki határozottan a saját határainkat. Sokszor azért nem tudunk határozottak lenni az ilyen típusú szituációban, mert attól tartunk, hogy megbántjuk vele a másikat. De ha nem határolódunk el, akkor csak segítünk fenntartani ezt a típusú energia elszívó működést.


Összefoglalva, ha egy energiavámpírral van dolgunk és a fizikális elkerülés nem opció, akkor elsősorban magunkra figyeljünk, ne hagyjuk magunkat érzelmileg bevonódni, semmiképpen se sajnálkozzunk és ne erőlködjünk gyakorlati tanácsokkal sem. Határozottan utasítsuk el a negatív „kifakadást”, ne mutassunk érdeklődést. Ha pedig önmagunkban fedezzük fel az energiavámpír ismertető jegyeit, akkor tudatosan hagyjuk abba a panaszkodást. Először nagyon nehéz nem a megszokott módon működnünk, de igenis próbáljuk meg a másokkal való interakciókat pozitív kapcsolódásra használni, ne a belső frusztráció csillapítására. Mielőtt panaszkodnánk, kritizálnánk, önsajnálatot tartanánk, szorítsuk össze fogainkat, és ne adjunk ennek a negatív hozzáállásnak teret. Ehhez elhatározásra, önfegyelemre, és tudatosságra van szükség, de kitartással pozitív spirálba tehetjük magunkat, mellyel nagymértékben javíthatjuk szociális kapcsolataink minőségét.


További blog bejegyzések
internetes csalók

Vigyázat, az internetes csalók pszichológia eszközökkel manipulálnak!

2024.04.30.A pandémia időszaka alatt egyre több internetes tranzakciót bonyolítottunk le, szinte mindent az interneten keresztül voltunk kénytelenek vásáro...
Elolvasom
A jelen pillanat hatalma

A jelen pillanat hatalma

2024.02.27.Ha a sikert lebontjuk sejtjeire, akkor a napi teendőinket láthatjuk nagyító alatt. Mit teszek nap mint nap, hogy teszem nap mint nap, mert az va...
Elolvasom
önbizalom

Önbizalom növelése

2024.01.24.Az önbizalom a kihívások, feladatok megtétele, megcsinálása által edződik folyamatosan. Minden nap próbára tesszük és erősíthetjük, ugyan úgy, m...
Elolvasom