Barion Pixel
Értesítések engedélyezése
Engedélyezi az értesítéseket a böngészőjében?

Kamera és mikrofon tesztelése
Mikrofon és kamera tesztelése

A szolgáltatás igénybevételéhez szüksége van a számítógépe kamerájának és mikrofonjának a megfelelő működésére. A következő két lépésben ellenőrizheti a megfelelő működésüket.

A megfelelő működéshez a következő operációs rendszereket és böngészőket javasolt használni:

Laptop vagy asztali számítógép használat esetén:

Operációs rendszer: Windows10 és MAC rendszereken egyaránt futattható.

Böngésző: Chrome, Mozilla, Edge

Mobiltelefon használata esetén:

Android operációs rendszeren - Chrome böngésző javasolt

IOS operációs rendszeren - Safari böngésző javasolt

Tájékoztatás
"Szeretnénk tájékoztatni, hogy levelezésben és a konzultáció során elérhetőség, telefonszám, email cím egyéb elérhetőségek nem adhatók ki, illetve a klienstől sem fogadható el, ez a szerződésben is feltüntetésre került. Az elérhetőség kiadása és elfogadása az együttműködés felbontásához vezethet. Megértését és együttműködését köszönjük.”
Rendben
Új konzultációs felkérése érkezett!
Dr Nagy Péter
Elfogad Elutasít

Így kezeld, ha hazudik a gyerek

2022.05.27. | Szerző: videopszichologus.hu csapata

A gyermeki lét egyik jellemzője, velejárója az olykor, vagy gyakrabban előforduló füllentés és hazugság, amelyet komolyan kell venni, de egészen másképp kell kezelni, mintha egy felnőttel állnánk szemben. Mit tegyünk, ha hazudik a gyerek?


Nem tudják vállalni a felelősséget


Mi tegyünk, ha hazudik a gyerek? Először is fogadjuk el, hogy ez nem egy különleges szituáció, semmiképpen se csináljunk drámát belőle. Az őszinteség, tisztesség fontos dolog az életben, - nemcsak környezetünkkel, hanem magunkkal szemben is - azaz erre kell nevelni a gyermeket. Kérdés, miként? A kérdésre először is egy kérdés a felelet: miért hazudik a gyermek? Például azért, mert gyermeki szemmel máshogy fest az igazság, sok mindent még nem képes megérteni, illetve egyelőre nem képes vállalni a felelősséget és emiatt füllent (akár magának is).


Ne büntessük kapásból!


Ha hazudik a gyerek, tegyük fel a kérdést magunknak, hogy vajon miért teszi. Esetleg a fentebb felsoroltak valamelyike miatt? Beszéljünk vele, őszintén és nyíltan, közben terelgessük afelé, hogy az igazság fontos dolog az életben. Ha egyből büntetünk, az sokszor újabb és újabb hazugságokat, ferdítéseket idéz elő, azaz pont az ellenkezőjét érjük el vele, mint amit szeretnénk.


Bizalom és őszinteség


Ez egy bizalmi dolog szülő és gyermek között. Ha utóbbi érzi a bizalmat és az őszinte érdeklődést, akkor előbb-utóbb el fogja mondani az igazságot. Kerüljük a „hazug vagy, rossz vagy” típusú kommunikációt, inkább magát a tettet minősítsük és ne a gyerek személyét. Fokozatosan erősítsük benne a felelősségvállalás érzését és képességét, azt, hogy lehet és kell is tanulni a hibákból. Éreztessük, hogy velünk őszinték lehetnek, bízhatnak bennünk, hiszen nem élünk ezzel vissza. Higgyük el, mindenkinél dolgozik a lelkiismeret, még ha ez nem is mindig látszik, a figyelmes, érzékeny szülő le tud ásni hozzá.


Adjunk esélyt a javításra!


Ha hazudik a gyerek, könnyítsük meg a dolgát, hogy ne tegye. Sokszor ő is szenved, gyötrődik, nagy megkönnyebbülés neki, ha nyitottan állunk a problémához. Adjunk neki esélyt javítani, tanulni, felelősséget vállalni. Ha a háttérből segítjük, könnyebben fog menni neki a ferdítések, trükközések elkerülése, nem lesz szüksége hazugságokra. Persze mindenki más és más, van, akinél ez a folyamat könnyebben, míg másoknál nehezebben megy végbe. Így, vagy úgy, legyünk türelmesek! Ne tekintsük javíthatatlan hibának egy-egy kisiklást, ha visszatérő a dolog, akkor nyomatékosabban jelezzük, hogy ez így nem jó, de mindig hagyjunk menekülőutat. A lényeg, hogy a gyerek tudja meg, ha rosszat tett, de ne ítélkezzünk fölötte, még akkor se, ha esetleg keményebben megszidjuk.

További blog bejegyzések
flow élmény

Flow. És ha nincs, milyen veszélyekkel járhat?

2024.05.13.Csíkszentmihályi Mihály flow, azaz áramlás elméletéről szinte már mindenki hallott. Ő (is) vizsgálta tudományosan azt a kérdést, hogy mi teszi b...
Elolvasom
külföldi élet

A külföldön élés nehézségei

2024.05.11.Évről évre egyre több magyar ember és magyar család költözik külföldre nemcsak rövid időre szerencsét próbálni vagy tanulni, dolgozni, hanem tud...
Elolvasom
internetes csalók

Vigyázat, az internetes csalók pszichológia eszközökkel manipulálnak!

2024.04.30.A pandémia időszaka alatt egyre több internetes tranzakciót bonyolítottunk le, szinte mindent az interneten keresztül voltunk kénytelenek vásáro...
Elolvasom