Barion Pixel
Értesítések engedélyezése
Engedélyezi az értesítéseket a böngészőjében?

Kamera és mikrofon tesztelése
Mikrofon és kamera tesztelése

A szolgáltatás igénybevételéhez szüksége van a számítógépe kamerájának és mikrofonjának a megfelelő működésére. A következő két lépésben ellenőrizheti a megfelelő működésüket.

A megfelelő működéshez a következő operációs rendszereket és böngészőket javasolt használni:

Laptop vagy asztali számítógép használat esetén:

Operációs rendszer: Windows10 és MAC rendszereken egyaránt futattható.

Böngésző: Chrome, Mozilla, Edge

Mobiltelefon használata esetén:

Android operációs rendszeren - Chrome böngésző javasolt

IOS operációs rendszeren - Safari böngésző javasolt

Tájékoztatás
"Szeretnénk tájékoztatni, hogy levelezésben és a konzultáció során elérhetőség, telefonszám, email cím egyéb elérhetőségek nem adhatók ki, illetve a klienstől sem fogadható el, ez a szerződésben is feltüntetésre került. Az elérhetőség kiadása és elfogadása az együttműködés felbontásához vezethet. Megértését és együttműködését köszönjük.”
Rendben
Új konzultációs felkérése érkezett!
Dr Nagy Péter
Elfogad Elutasít

Így működik az autogén tréning

2021.12.23. | Szerző: videopszichologus.hu csapata

Az autogén tréninget relaxációs terápiaként használják a szakemberek. Bár Émile Coué könyve alapján sokan otthon is elsajátították már, fontos, hogy szakember felügyelete mellett végezzük. Utánajártunk, hogy mire lehet jó, és most megmutatjuk: így működik az autogén tréning


Mi az az autogén tréning?


A hipnotikus állapotba kerülő emberekről szóló beszámolókat tanulmányozva, J. H. Schultz német pszichiáter a 20-as években azt vette észre, hogy bizonyos élettani változásokhoz különböző testérzetek társulhatnak. Az autogén tréning módszere, amiről először 1932-ben publikált, vizualizációs technikákat foglal magába, amiket ismételgetve relaxált állapotot lehet előidézni. A technika a testi érzékelés passzív koncentrációján alapul, amit az autogén tréninget végző egyfajta önszuggesztióval érhet el. Az autogén tréninget a stressz miatt kialakult pszichoszomatikus rendellenesség enyhítésénél használják. Mivel az autogén tréning pszichoterápiás eszköz, szakember felügyelete mellett tanuljuk meg, és úgy is alkalmazzuk. A szakember lesz az, aki a gyakorlatok bevezetésénél és gyakorlásánál betartatja velünk a fokozatosság elvét. 


Mennyi idő alatt tanulhatjuk meg az autogén tréninget?


Az autogén tréninghez a saját aktivitásunkat használjuk fel, és rendszeresen, szinte tréningszerűen gyakorolnunk kell hozzá. Naponta nagyjából háromszor negyed óráig tart, reggel, délben és este kell végeznünk a gyakorlatokat. A gyakorlat alatt vizualizációt, előre leírt formulákat ismételgetünk, amik megnyugváshoz, elengedéshez vezetnek. Egy szakember nagyjából tizennégy alkalom alatt megtaníthatja nekünk ezt a módszert. A terápia hetente, vagy kéthetente fél órás üléseken történik. Az órák között naponta kétszer otthon is gyakorolnunk kell majd. 


Az autogén tréning elsajátításához rendkívüli fontosságú a külső ingerek kizárása és a belső késztetések csökkentése. Gyakorlat közben a tanult formulákat gondolatban ismételgetnünk kell, miközben passzívan koncentrálunk. De mit jelent a passzív koncentráció? A passzív koncentráció azt jelenti, hogy a tréningen a formulák által kiváltott testérzetek át kell éreznünk, miközben a külvilágból érkező ingereket és a szorongást keltő gondolatainkat teljesen kizárjuk. A gyakorlat akkor sajátítható el hatékonyan, ha egyfajta külső megfigyelővé válunk. 


A gyakorlat többféle testhelyzetekben is elvégezhető. Csinálhatjuk egy széken ülve, lazán előredőlve, vagy egy kényelmes fotelben ülve úgy, hogy hátradőlünk. és a kezünket lazán a karfára helyezzük. A fekvő testhelyzet a legjobb, így a legkönnyebb ellazítani az izmainkat. Ha nincs más megoldás, asztalnál ülve is végezhetjük a gyakorlatot. Ilyenkor dőljünk előre, és a kezünket helyezzük könnyedén az asztallapra. 


Kinek segíthet az autogén tréning?


Az autogén tréninget mindenkinek javasolható, aki nem szenved szívbetegségben. Az is kizáró ok, ha a közelmúltban szívinfarktuson estünk át, vagy valamilyen pszichotikus rendellenességünk van. Nem ajánlott öt év alatti gyerekeknek, és azoknak sem, akiknek a tünetei nem ellenőrizhetőek, nem határozhatóak meg pontosan. Őket is el fogják utasítani a szakemberek.


Az autogén tréning a gyakorlatban


A J. H. Schultz által kifejlesztett autogén tréning hat, egymásra épülő gyakorlatból áll. Ezek sorrendben a következők:


Elnehezülés. „Érzem, hogy a jobb kezem elnehezedik. A jobb kezem nehéz.” Ennek a mondatnak az ismételgetése megkönnyíti a karunk izmainak elernyedését, mert a figyelmünk ilyenkor a kar súlyára irányul. A tréning alatt a kar súlyának észlelése és elernyedés következik be, és ez az érzet erőteljes lesz. Ez az érzet egyszerre is megjelenhet több végtagban, a kezek után a lábakban is. Néhány alkalom után már egy rövid koncentráció is elég lesz ahhoz, hogy a súlyosság érzetét és az elernyedést mind a négy végtagunkban érzékeljük.


Melegedés. Ilyenkor passzív koncentráció a hőérzetre irányul. „Érzem, hogy a jobb kezem átmelegszik. A jobb kezem meleg.”


Szívműködés szabályozása. A szívműködésünket tudatosan megfigyeljük a formula ismételgetése közben. „Érzem, ahogy az egész testemben lüktetve áramlik a vér. A szívem dobog.”


Légzés. A légzés tudatosítása a következő gyakorlat. „Az egész testem lélegzik.”

Melegség a has környékén. Ilyenkor a hasi részre koncentrálunk. „Sugárzó meleg árad szét a hasamban.”


Homlokhűtés. Passzív koncentráció segítségével hideg testérzetet szuggerálunk, figyelmünket a homlokunkra és a koponyánkra irányítjuk. „A homlokom kellemesen hűvös. A fejem tiszta.”


Mire lehet jó az autogén tréning?


Az autogén tréning egy különleges módszer, ami az életünk minden területére pozitív hatást gyakorolhat. testileg és lelkileg is jobban lehetünk tőle. Létezik egy tanulmány, ami szerint az autogén tréning képes lehet helyreállítani az egyensúlyt az autonóm idegrendszerhez tartozó, szimpatikus és paraszimpatikus rendszerek között. A szerző azt feltételezi, hogy az autogén tréningnek számos olyan pozitív hatása van, amivel a paraszimpatikus idegrendszer megfelelő működését kiegyensúlyozhatja. Így hatással lehet emésztésünkre, a bélműködésünkre, csökkentheti a vérnyomásunkat és lelassíthatja a pulzusunkat. A tanulmány szerint az immunrendszerünk kiegyensúlyozott működéséhez is hozzájárulhat.

További blog bejegyzések
A jelen pillanat hatalma

A jelen pillanat hatalma

2024.02.27.Ha a sikert lebontjuk sejtjeire, akkor a napi teendőinket láthatjuk nagyító alatt. Mit teszek nap mint nap, hogy teszem nap mint nap, mert az va...
Elolvasom
önbizalom

Önbizalom növelése

2024.01.24.Az önbizalom a kihívások, feladatok megtétele, megcsinálása által edződik folyamatosan. Minden nap próbára tesszük és erősíthetjük, ugyan úgy, m...
Elolvasom
elvonulás

Mértékletesség a bőségben

2024.01.10.A mérhetetlen és mértéktelen fogyasztás világában élünk Szinte bármit, bármikor megvásárolhatunk, megehetünk, megrendelhetünk, birtokolhatunk. A...
Elolvasom