Barion Pixel
Értesítések engedélyezése
Engedélyezi az értesítéseket a böngészőjében?

Kamera és mikrofon tesztelése
Mikrofon és kamera tesztelése

A szolgáltatás igénybevételéhez szüksége van a számítógépe kamerájának és mikrofonjának a megfelelő működésére. A következő két lépésben ellenőrizheti a megfelelő működésüket.

A megfelelő működéshez a következő operációs rendszereket és böngészőket javasolt használni:

Laptop vagy asztali számítógép használat esetén:

Operációs rendszer: Windows10 és MAC rendszereken egyaránt futattható.

Böngésző: Chrome, Mozilla, Edge

Mobiltelefon használata esetén:

Android operációs rendszeren - Chrome böngésző javasolt

IOS operációs rendszeren - Safari böngésző javasolt

Tájékoztatás
"Szeretnénk tájékoztatni, hogy levelezésben és a konzultáció során elérhetőség, telefonszám, email cím egyéb elérhetőségek nem adhatók ki, illetve a klienstől sem fogadható el, ez a szerződésben is feltüntetésre került. Az elérhetőség kiadása és elfogadása az együttműködés felbontásához vezethet. Megértését és együttműködését köszönjük.”
Rendben
Új konzultációs felkérése érkezett!
Dr Nagy Péter
Elfogad Elutasít

Imposztor-szindróma: hogyan lehet leküzdeni?

2022.09.06. | Szerző: videopszichologus.hu csapata

Az imposztor-szindróma egy olyan jelenség, amely meglepően sok embert érint, és rendre nem épp azokat, akik „megérdemelnék” ezt az érzést.


Akik nem értékelik a sikert


Imposztor, azaz csaló, szélhámos. Bármily meglepő, sokan gondolják ezt magukról, miután elértek valamilyen eredményt az életben. A legtöbbször olyan sikeres embereket érint, akik tehetségesek, ügyesek, szorgalmasak, de az önbecsülésük alacsony. Mindegy, az élet mely területéről beszélünk, a sikert és a boldogságot nem adják ingyen. Azért meg kell dolgozni, sokaknak nem a siker elérése jelenti az igazi problémát, hanem azzal küzdenek, hogy ezt a munkát saját maguk nem értékelik megfelelően. Az imposztor-szindróma egy olyan érzés, amely folyamatosan feszíti és korlátolja az embert. Az ebben szenvedő sosem lesz teljesen elégedett önmagával és azzal, amit elért. Mindig előre menekül, de amíg a szindrómát nem kezeli, sosem kerül ki ebből a körforgásból.


Bárkit utolérhet az imposztor-szindróma


Az imposztor-szindróma gyakoribb, mint gondolnánk, csak lehet, hogy nem ismerjük fel. Sokan küzdenek vele úgy, hogy nem tudják, pontosan mivel állnak szemben. Nem kell nemzetközi szinten jegyzett tudósnak, feltalálónak, vagy mondjuk híres írónak lenni hozzá, ezzel a problémával akár egy egyetemista, vagy bármilyen átlagmunkát végző ember is találkozhat. Az imposztor-szindróma gyakran jár együtt olyan jelenségekkel, mint a kihíváskerülés, a félelem a hibáktól, félelem mások véleményétől, félelem a „lebukástól”, vagy önmagunk teljesítményének lekicsinylése. Utóbbival párhuzamosan másokat hajlamosak ezek az emberek túlértékelni, sokszor érdemtelenül felmagasztalni.


A sikerek és a kudarcok is a mieink


Az imposztor-szindróma ellen való küzdés összetett dolog, hiszen először is fel kell ismernünk, hogy ebben szenvedünk. Meg kell tanulnunk, hogy a sikerek a mieink, azokért megdolgoztunk és jár is nekünk. Ahogyan azt is tudni kell kezelni, hogy vannak és lesznek kudarcok. Ezek is az élet természetes velejárói, bárkivel előfordulhat, hogy sikertelen valamiben. Ha gondolatainkat úgy rendezzük, hogy megpróbáljuk külső szemmel a sikereket értékelni, a kudarcokat pedig elemezni, máris léptünk egyet előre. Próbáljuk meg eldobni a korábbi társításokat, keressünk más nézőpontot. Az előttünk álló feladatokat rendszerezzük és haladjunk egyről a kettőre, először ne a nagy egészben, hanem kicsiben gondolkodjunk. Persze nem mindenkinek könnyű megvalósítania ezeket a gyakorlatokat, emiatt is fontos, hogy tudjunk segítséget kérni környezetünktől, s ha szükséges, forduljunk szakemberhez. Az imposztor-szindróma gyökere nagyon mélyen is lehet, így elképzelhető, hogy komolyabb munka a leküzdése, azonban semmiképpen sem szabad hagyni, hogy eluralkodjon rajtunk. Van esélyünk ellene, a sikerek a mieink, a kudarcok pedig nem törhetnek meg!

További blog bejegyzések
A jelen pillanat hatalma

A jelen pillanat hatalma

2024.02.27.Ha a sikert lebontjuk sejtjeire, akkor a napi teendőinket láthatjuk nagyító alatt. Mit teszek nap mint nap, hogy teszem nap mint nap, mert az va...
Elolvasom
önbizalom

Önbizalom növelése

2024.01.24.Az önbizalom a kihívások, feladatok megtétele, megcsinálása által edződik folyamatosan. Minden nap próbára tesszük és erősíthetjük, ugyan úgy, m...
Elolvasom
elvonulás

Mértékletesség a bőségben

2024.01.10.A mérhetetlen és mértéktelen fogyasztás világában élünk Szinte bármit, bármikor megvásárolhatunk, megehetünk, megrendelhetünk, birtokolhatunk. A...
Elolvasom