Barion Pixel
Értesítések engedélyezése
Engedélyezi az értesítéseket a böngészőjében?

Kamera és mikrofon tesztelése
Mikrofon és kamera tesztelése

A szolgáltatás igénybevételéhez szüksége van a számítógépe kamerájának és mikrofonjának a megfelelő működésére. A következő két lépésben ellenőrizheti a megfelelő működésüket.

A megfelelő működéshez a következő operációs rendszereket és böngészőket javasolt használni:

Laptop vagy asztali számítógép használat esetén:

Operációs rendszer: Windows10 és MAC rendszereken egyaránt futattható.

Böngésző: Chrome, Mozilla, Edge

Mobiltelefon használata esetén:

Android operációs rendszeren - Chrome böngésző javasolt

IOS operációs rendszeren - Safari böngésző javasolt

Tájékoztatás
"Szeretnénk tájékoztatni, hogy levelezésben és a konzultáció során elérhetőség, telefonszám, email cím egyéb elérhetőségek nem adhatók ki, illetve a klienstől sem fogadható el, ez a szerződésben is feltüntetésre került. Az elérhetőség kiadása és elfogadása az együttműködés felbontásához vezethet. Megértését és együttműködését köszönjük.”
Rendben
Új konzultációs felkérése érkezett!
Dr Nagy Péter
Elfogad Elutasít

Jelek, hogy passzív-agresszív emberrel van dolgod

2022.08.01. | Szerző: videopszichologus.hu csapata

Nem könnyű az élet egy passzív-agresszív emberrel. Mi most írásunkkal abban próbálunk segíteni, hogy felismerjük, ha ilyen típusú személyiséget sodor utunkba a sors, illetve abban, milyen védekezési módszerek léteznek és lehetnek hasznosak velük szemben.


Nem tiszta játékszabályokkal


Egy passzív-agresszív emberrel nehéz zöld ágra vergődni, elsősorban azért, mert nem tiszta játékszabályokkal játszik. Mit értünk ez alatt? Az ilyen személyiség szeret taktikázni, a háttérből irányítani, „kavarni”, sokszor nem őszinte és egyenes. A passzív-agresszív emberek a konfliktust rendre nem vállalják fel személyesen, viszont felveszik a kesztyűt, és sok mindenre képesek vélt, vagy valós igazukért. Például a manipulációra.


Milyen jelek vannak?


Miként ismerhető fel, hogy passzív-agresszív emberrel van dolgunk? Több jel is akad. Például jellemző rájuk, hogy a háttérbe húzódva szabotálnak valamit. Ritka esetben mondanak nyíltan nemet, de mindent megtesznek, hogy ne valósuljon meg az, amit ők nem akarnak. Ez rendkívül káros lehet a közösségre, sokak életét megkeseríti, megnehezíti az ilyen viselkedés egy párkapcsolatban, egy munkahelyen, vagy egy akár egy baráti társaságban.


Manipuláció és megbántás


A passzív-agresszív emberrel általában semmi sem történik véletlenül, ahogy említettük szokásuk másokat kibeszélni, manipulálni, megbántani. Tudatosan cselekszenek és teszik ezt úgy, mintha ott sem lennének. A másik háta mögötti kibeszélés és a rejtett, de azért észrevehető odaszúrások, piszkálások egyaránt jellemzőek személyiségükre.


Nem mindig könnyű felismerni


A passzív-agresszív személyiségtípus sokszor nehezen felismerhető, mert felszínesen nézve egy kedves, együttműködő, tevékeny, sőt olykor buzgó emberről van szó. A felszín alatt azonban sok minden másként fest. Például az együttműködést csak szóban van jelen, a kedvesség álca, a buzgólkodás pedig több esetben a másik ellehetetlenítésére irányul.


Az érzések nem játszanak


A passzív-agresszív embereknek nem erősségük a beleérző képesség. A saját érzéseiket sem mutatják ki, a másokét pedig egész egyszerűen ignorálják. Szintén jellemző rájuk, hogy nem tudnak igazán felelősség vállalni, figyelmetlenek, szétszórtak.


Mit tegyünk, ha felismertük?


Ha a fentieket megértettük és elraktároztuk, jó eséllyel felismerjük, ha passzív-agresszív emberrel találkozunk. Persze a dolog nem annyira egyszerű, hiszen – ahogy említettük – lehetnek bonyolult esetek. Van, akire minden fenti jellemző és akad olyan is, akire csak bizonyos dolgok, de ettől még a passzív-agresszív tábort erősíti. És hogy ne csak más háza táján söprögessünk, vizsgáljuk meg saját magunk viselkedését is a fentiek alapján. Előfordul, hogy találunk olyan elemeket, ami ránk is jellemző. Nem kell megijedni! Ahogyan a passzív-agresszív emberrel, magunkkal is őszintén és sok figyelemmel kell foglalkozni. Ha ezt az utat járjuk, sok minden lehet javítani.

További blog bejegyzések
esti szorogás

Miért uralkodik el rajtunk a szorongás erősebben este?

2024.06.28.Sokszor merül fel bennünk a kérdés: Miért lehet az, hogy este, amikor csendben vagyunk, végre már lepihenhetnénk, egyszerűen elöntenek minket go...
Elolvasom
flow élmény

Flow. És ha nincs, milyen veszélyekkel járhat?

2024.05.13.Csíkszentmihályi Mihály flow, azaz áramlás elméletéről szinte már mindenki hallott. Ő (is) vizsgálta tudományosan azt a kérdést, hogy mi teszi b...
Elolvasom
külföldi élet

A külföldön élés nehézségei

2024.05.11.Évről évre egyre több magyar ember és magyar család költözik külföldre nemcsak rövid időre szerencsét próbálni vagy tanulni, dolgozni, hanem tud...
Elolvasom