Barion Pixel
Értesítések engedélyezése
Engedélyezi az értesítéseket a böngészőjében?

Kamera és mikrofon tesztelése
Mikrofon és kamera tesztelése

A szolgáltatás igénybevételéhez szüksége van a számítógépe kamerájának és mikrofonjának a megfelelő működésére. A következő két lépésben ellenőrizheti a megfelelő működésüket.

A megfelelő működéshez a következő operációs rendszereket és böngészőket javasolt használni:

Laptop vagy asztali számítógép használat esetén:

Operációs rendszer: Windows10 és MAC rendszereken egyaránt futattható.

Böngésző: Chrome, Mozilla, Edge

Mobiltelefon használata esetén:

Android operációs rendszeren - Chrome böngésző javasolt

IOS operációs rendszeren - Safari böngésző javasolt

Tájékoztatás
"Szeretnénk tájékoztatni, hogy levelezésben és a konzultáció során elérhetőség, telefonszám, email cím egyéb elérhetőségek nem adhatók ki, illetve a klienstől sem fogadható el, ez a szerződésben is feltüntetésre került. Az elérhetőség kiadása és elfogadása az együttműködés felbontásához vezethet. Megértését és együttműködését köszönjük.”
Rendben
Új konzultációs felkérése érkezett!
Dr Nagy Péter
Elfogad Elutasít

Jelek, hogy passzív-agresszív emberrel van dolgod

2022.08.01. | Szerző: videopszichologus.hu csapata

Nem könnyű az élet egy passzív-agresszív emberrel. Mi most írásunkkal abban próbálunk segíteni, hogy felismerjük, ha ilyen típusú személyiséget sodor utunkba a sors, illetve abban, milyen védekezési módszerek léteznek és lehetnek hasznosak velük szemben.


Nem tiszta játékszabályokkal


Egy passzív-agresszív emberrel nehéz zöld ágra vergődni, elsősorban azért, mert nem tiszta játékszabályokkal játszik. Mit értünk ez alatt? Az ilyen személyiség szeret taktikázni, a háttérből irányítani, „kavarni”, sokszor nem őszinte és egyenes. A passzív-agresszív emberek a konfliktust rendre nem vállalják fel személyesen, viszont felveszik a kesztyűt, és sok mindenre képesek vélt, vagy valós igazukért. Például a manipulációra.


Milyen jelek vannak?


Miként ismerhető fel, hogy passzív-agresszív emberrel van dolgunk? Több jel is akad. Például jellemző rájuk, hogy a háttérbe húzódva szabotálnak valamit. Ritka esetben mondanak nyíltan nemet, de mindent megtesznek, hogy ne valósuljon meg az, amit ők nem akarnak. Ez rendkívül káros lehet a közösségre, sokak életét megkeseríti, megnehezíti az ilyen viselkedés egy párkapcsolatban, egy munkahelyen, vagy egy akár egy baráti társaságban.


Manipuláció és megbántás


A passzív-agresszív emberrel általában semmi sem történik véletlenül, ahogy említettük szokásuk másokat kibeszélni, manipulálni, megbántani. Tudatosan cselekszenek és teszik ezt úgy, mintha ott sem lennének. A másik háta mögötti kibeszélés és a rejtett, de azért észrevehető odaszúrások, piszkálások egyaránt jellemzőek személyiségükre.


Nem mindig könnyű felismerni


A passzív-agresszív személyiségtípus sokszor nehezen felismerhető, mert felszínesen nézve egy kedves, együttműködő, tevékeny, sőt olykor buzgó emberről van szó. A felszín alatt azonban sok minden másként fest. Például az együttműködést csak szóban van jelen, a kedvesség álca, a buzgólkodás pedig több esetben a másik ellehetetlenítésére irányul.


Az érzések nem játszanak


A passzív-agresszív embereknek nem erősségük a beleérző képesség. A saját érzéseiket sem mutatják ki, a másokét pedig egész egyszerűen ignorálják. Szintén jellemző rájuk, hogy nem tudnak igazán felelősség vállalni, figyelmetlenek, szétszórtak.


Mit tegyünk, ha felismertük?


Ha a fentieket megértettük és elraktároztuk, jó eséllyel felismerjük, ha passzív-agresszív emberrel találkozunk. Persze a dolog nem annyira egyszerű, hiszen – ahogy említettük – lehetnek bonyolult esetek. Van, akire minden fenti jellemző és akad olyan is, akire csak bizonyos dolgok, de ettől még a passzív-agresszív tábort erősíti. És hogy ne csak más háza táján söprögessünk, vizsgáljuk meg saját magunk viselkedését is a fentiek alapján. Előfordul, hogy találunk olyan elemeket, ami ránk is jellemző. Nem kell megijedni! Ahogyan a passzív-agresszív emberrel, magunkkal is őszintén és sok figyelemmel kell foglalkozni. Ha ezt az utat járjuk, sok minden lehet javítani.

További blog bejegyzések
A jelen pillanat hatalma

A jelen pillanat hatalma

2024.02.27.Ha a sikert lebontjuk sejtjeire, akkor a napi teendőinket láthatjuk nagyító alatt. Mit teszek nap mint nap, hogy teszem nap mint nap, mert az va...
Elolvasom
önbizalom

Önbizalom növelése

2024.01.24.Az önbizalom a kihívások, feladatok megtétele, megcsinálása által edződik folyamatosan. Minden nap próbára tesszük és erősíthetjük, ugyan úgy, m...
Elolvasom
elvonulás

Mértékletesség a bőségben

2024.01.10.A mérhetetlen és mértéktelen fogyasztás világában élünk Szinte bármit, bármikor megvásárolhatunk, megehetünk, megrendelhetünk, birtokolhatunk. A...
Elolvasom