Barion Pixel
Értesítések engedélyezése
Engedélyezi az értesítéseket a böngészőjében?

Kamera és mikrofon tesztelése
Mikrofon és kamera tesztelése

A szolgáltatás igénybevételéhez szüksége van a számítógépe kamerájának és mikrofonjának a megfelelő működésére. A következő két lépésben ellenőrizheti a megfelelő működésüket.

A megfelelő működéshez a következő operációs rendszereket és böngészőket javasolt használni:

Laptop vagy asztali számítógép használat esetén:

Operációs rendszer: Windows10 és MAC rendszereken egyaránt futattható.

Böngésző: Chrome, Mozilla, Edge

Mobiltelefon használata esetén:

Android operációs rendszeren - Chrome böngésző javasolt

IOS operációs rendszeren - Safari böngésző javasolt

Tájékoztatás
"Szeretnénk tájékoztatni, hogy levelezésben és a konzultáció során elérhetőség, telefonszám, email cím egyéb elérhetőségek nem adhatók ki, illetve a klienstől sem fogadható el, ez a szerződésben is feltüntetésre került. Az elérhetőség kiadása és elfogadása az együttműködés felbontásához vezethet. Megértését és együttműködését köszönjük.”
Rendben
Új konzultációs felkérése érkezett!
Dr Nagy Péter
Elfogad Elutasít

Jót teszünk, ha nyerni hagyjuk gyermekünket?

2021.02.18. | Szerző: videopszichologus.hu csapata

Rengeteg szülőnek természetes, hogy a játék során hagyja nyerni a gyermeket, mert azt gondolja, ezzel örömet szerez neki. Ez így is van, ám hosszútávon nem ideális, ha minden alkalommal előnyt adunk neki.  


Okok, amik miatt nyerni hagyjuk gyermekünket


Nincs abban semmi furcsa, ha szeretnénk megóvni gyermekünket a negatív érzelmektől, szeretnénk elkerülni, ha csalódna. Természetes vágy ez a szülő részéről, de meg kell tanítanunk azt is, hogy gyermekünk fel tudja dolgozni a vereséget, ez fontos lépés az egészséges önbizalom, a racionális világkép kialakulásához. 


Adott például a közös társasjáték, amely során a leggyakrabban fordul elő, hogy a szülő nyerni hagyja a gyermekét. Ez bizonyos ideig, úgy hároméves korig nem jelent problémát. Eddig a gyerekek nehezen értik meg, hogy nem ők a világ közepe, hogy nem minden róluk szól. Legkésőbb hároméves korukban azonban közösségbe kerülnek, ahol előbb-utóbb megtapasztalják, hogy nem mindenben ők az elsők, hogy el kell viselniük, ha más jobban teljesít egy feladatot, és azt is, ha nem ők nyernek. Hogy az nyer, aki jobban rászolgált a győzelemre, esetleg nagyobb szerencséje volt. Ha tehát mindig nyerni hagyjuk a gyermeket, előfordulhat, hogy későn éri a tapasztalat, és közösségben nehezen tudja elviselni a vereséget. Fontos, hogy kis lépésekben megtanítsuk neki: nincs katasztrófa, ha vereséget szenved. 


Mikortól ne hagyjuk magunkat?


Ezt, mint a legtöbb viselkedési mintát, a legjobban a szülőktől tudja megtanulni a gyerek. Ha jó példát mutatunk, ha méltón tudjuk viselni a vereséget, akkor nagyobb eséllyel dolgozza fel a kudarcokat. Ez sokat segíthet abban, hogy óvodás kortól megoldja a konfliktusai, jól tudjon reagálni a problémás helyzetekre, könnyen találjon kiutat belőlük. 


Már az óvodában sem biztos, hogy mindenkire jut annyi idő a pedagógusok részéről, hogy minden játék után foglalkozzon azzal, aki vereséget szenvedett. A közösség sem figyel majd arra, hogy esik az adott gyermeknek egy társasjátékban ért kudarc. 


Mit tehetünk ahelyett, hogy folyton nyerni hagyjuk gyermekünket? Törekedjünk arra, hogy vereséget is szenvedjen. Beszéljük át vele, milyen érzéseket váltott ki belőle a játék: nem csak a vereség, de a győzelem is. Elemezzük vele a helyzetet, térjünk ki rá, hogy mi vezethetett az eredményhez. Dicsérjük meg akkor is, ha vesztett – mondjuk el, hogy milyen szépen helyt állt, a szerencse forgandó, máskor biztosan ő is nyer majd. Csakis ezzel lehet bevezetni az életben rá váró helyzetekbe.


További blog bejegyzések
esti szorogás

Miért uralkodik el rajtunk a szorongás erősebben este?

2024.06.28.Sokszor merül fel bennünk a kérdés: Miért lehet az, hogy este, amikor csendben vagyunk, végre már lepihenhetnénk, egyszerűen elöntenek minket go...
Elolvasom
flow élmény

Flow. És ha nincs, milyen veszélyekkel járhat?

2024.05.13.Csíkszentmihályi Mihály flow, azaz áramlás elméletéről szinte már mindenki hallott. Ő (is) vizsgálta tudományosan azt a kérdést, hogy mi teszi b...
Elolvasom
külföldi élet

A külföldön élés nehézségei

2024.05.11.Évről évre egyre több magyar ember és magyar család költözik külföldre nemcsak rövid időre szerencsét próbálni vagy tanulni, dolgozni, hanem tud...
Elolvasom