Barion Pixel
Értesítések engedélyezése
Engedélyezi az értesítéseket a böngészőjében?

Kamera és mikrofon tesztelése
Mikrofon és kamera tesztelése

A szolgáltatás igénybevételéhez szüksége van a számítógépe kamerájának és mikrofonjának a megfelelő működésére. A következő két lépésben ellenőrizheti a megfelelő működésüket.

A megfelelő működéshez a következő operációs rendszereket és böngészőket javasolt használni:

Laptop vagy asztali számítógép használat esetén:

Operációs rendszer: Windows10 és MAC rendszereken egyaránt futattható.

Böngésző: Chrome, Mozilla, Edge

Mobiltelefon használata esetén:

Android operációs rendszeren - Chrome böngésző javasolt

IOS operációs rendszeren - Safari böngésző javasolt

Tájékoztatás
"Szeretnénk tájékoztatni, hogy levelezésben és a konzultáció során elérhetőség, telefonszám, email cím egyéb elérhetőségek nem adhatók ki, illetve a klienstől sem fogadható el, ez a szerződésben is feltüntetésre került. Az elérhetőség kiadása és elfogadása az együttműködés felbontásához vezethet. Megértését és együttműködését köszönjük.”
Rendben
Új konzultációs felkérése érkezett!
Dr Nagy Péter
Elfogad Elutasít

Képzeletbeli barátok szerepe a gyermek életében

2022.06.21. | Szerző: videopszichologus.hu csapata

Szokták mondani a gyerekek világára, hogy kicsi, holott az ő világuk végtelen a felnőttekéhez képest, hiszen náluk a fantázia és a valóság összemosódik. Ez nem véletlenül van így, az elképzelt dolgok, a kitalált helyszínek, történetek és szereplők, például a képzeletbeli barátok kiváló támaszt nyújtanak a gyermekek fejlődésében.


Csodálatos játszótér


A gyermekek fantáziavilága egy csodálatos játszótér, amely azonban nemcsak szórakoztat, hanem segít, fejleszt is. A kicsik gyakran nyúlnak ehhez a világhoz, elképzelnek helyeket, szituációkat, élettelen tárgyaknak adnak életet, stb. Ennek a része lehet, hogy képzeletbeli barátok jelennek meg elméjükben. Felnőtt fejjel olykor kissé fura, ahogyan ilyenkor viselkedni szoktak, de az ő számukra teljesen természetes, ráadásul sok mindenben támaszt nyújt nekik.


Igazodási pontként szolgál


A gyerekeknek egy olyan világban kell élniük, a valóságban, amelyből eleinte szinte semmit sem értenek, s később is csak bizonyos részét, fokozatosan fejlesztve, növelve tudásukat. Ebben a folyamatban jelentős szerepet kap a fantázia, ami segít feldolgozni a velük történteket, megmagyarázni a megmagyarázhatatlant, olyan kérdésekre válaszolni, amelyeket még feltenni sem tudnak. Azaz: a gyerekek alkotnak maguknak egy olyan világot, ami igazodási pontként szolgál a valóságban. Olyan helyeket, ahol magabiztosan mozognak, ahol az ő játékszabályaik a mérvadóak.


Önmaguk megismerésében is fontos lehet


A fantáziálás, a mesék, kitalált történetek világa nemcsak a környezet megismerésében játszik szerepet, hanem a gyerekek saját magukat is jobban megismerik általa. Eleinte ugyanis egy gyermek vajmi keveset tud saját érzelmeiről, határairól, képességeiről, minden tapasztalat új a számára és ezeket a tapasztalatokat rendszerezni kell. Ebben a rendszerezésben lehet komoly szerepe a képzeletbeli világok és képzeletbeli barátok erejének.


Nem kóros magatartás


A képzeletbeli barátok gyakran megjelennek a gyermekeknél. Valaki a plüssállatát személyesíti meg, más a játékkatonáját, megint mások pedig láthatatlan lényekkel társalognak. Korábban nem tartották egészségesnek az e fajta viselkedést, ma viszont már tudjuk, hogy nem kóros a dolog, épp ellenkezőleg, a normális fejlődés velejárója. Ahogy említettük, az ilyen képzeletbeli barátok épp a valóságot hozzák közelebb a gyermekhez, azáltal, hogy magyaráznak, biztonságot adnak, mankót jelentenek. Segítenek megélni az érzelmeket, a félelmet, a vágyakat, segítenek reflektálni a környezet hatásaira.


Tudják, hogy nem igazi, de ez nem számít


A képzeletbeli barátok elsősorban az óvodásoknál és a kisiskolásoknál jelennek meg. Idősebb korban is előfordulhatnak, de ez ritkább. Érdekesség, hogy a gyerekek – különösebb idősebb korban – jelentős része tisztában van azzal, hogy képzeletbeli barátjuk nem igazi, hanem a fantáziájuk szüleménye. Ez normál esetben egyáltalán nem zavarja meg a felépített világot, nem okoz törést. Természetesen előfordulnak olyan esetek is, amikor kórossá válik a dolog, amikor a fantáziavilág „elnyeli” a gyermek gondolatait, de ez ritka és viszonylag könnyen felismerhető.


A szülő is profitálhat belőle


Természetes, hogy a felnőttek egy részét zavarja a gyermekek fantáziálása. Mi rendszerint a valóságban tengetjük mindennapjaikat, az ő univerzumuk ennél összetettebb. Nehéz hozzájuk alkalmazkodni, nehéz őket megérteni, de megéri a fáradtságot. Egyrészt a gyermek fejlődése szempontjából mindenképpen érdemes támogatni ezeket a játékokat, a mesét, a képzeletbeli barátokat, másfelől a szülő is profitálhat a gyermek naiv, ám rendkívül bonyolult, érdekes, pozitív és izgalmas világából.

További blog bejegyzések
esti szorogás

Miért uralkodik el rajtunk a szorongás erősebben este?

2024.06.28.Sokszor merül fel bennünk a kérdés: Miért lehet az, hogy este, amikor csendben vagyunk, végre már lepihenhetnénk, egyszerűen elöntenek minket go...
Elolvasom
flow élmény

Flow. És ha nincs, milyen veszélyekkel járhat?

2024.05.13.Csíkszentmihályi Mihály flow, azaz áramlás elméletéről szinte már mindenki hallott. Ő (is) vizsgálta tudományosan azt a kérdést, hogy mi teszi b...
Elolvasom
külföldi élet

A külföldön élés nehézségei

2024.05.11.Évről évre egyre több magyar ember és magyar család költözik külföldre nemcsak rövid időre szerencsét próbálni vagy tanulni, dolgozni, hanem tud...
Elolvasom