Barion Pixel
Értesítések engedélyezése
Engedélyezi az értesítéseket a böngészőjében?

Kamera és mikrofon tesztelése
Mikrofon és kamera tesztelése

A szolgáltatás igénybevételéhez szüksége van a számítógépe kamerájának és mikrofonjának a megfelelő működésére. A következő két lépésben ellenőrizheti a megfelelő működésüket.

A megfelelő működéshez a következő operációs rendszereket és böngészőket javasolt használni:

Laptop vagy asztali számítógép használat esetén:

Operációs rendszer: Windows10 és MAC rendszereken egyaránt futattható.

Böngésző: Chrome, Mozilla, Edge

Mobiltelefon használata esetén:

Android operációs rendszeren - Chrome böngésző javasolt

IOS operációs rendszeren - Safari böngésző javasolt

Tájékoztatás
"Szeretnénk tájékoztatni, hogy levelezésben és a konzultáció során elérhetőség, telefonszám, email cím egyéb elérhetőségek nem adhatók ki, illetve a klienstől sem fogadható el, ez a szerződésben is feltüntetésre került. Az elérhetőség kiadása és elfogadása az együttműködés felbontásához vezethet. Megértését és együttműködését köszönjük.”
Rendben
Új konzultációs felkérése érkezett!
Dr Nagy Péter
Elfogad Elutasít

Képzeletbeli barátok szerepe a gyermek életében

2022.06.21. | Szerző: videopszichologus.hu csapata

Szokták mondani a gyerekek világára, hogy kicsi, holott az ő világuk végtelen a felnőttekéhez képest, hiszen náluk a fantázia és a valóság összemosódik. Ez nem véletlenül van így, az elképzelt dolgok, a kitalált helyszínek, történetek és szereplők, például a képzeletbeli barátok kiváló támaszt nyújtanak a gyermekek fejlődésében.


Csodálatos játszótér


A gyermekek fantáziavilága egy csodálatos játszótér, amely azonban nemcsak szórakoztat, hanem segít, fejleszt is. A kicsik gyakran nyúlnak ehhez a világhoz, elképzelnek helyeket, szituációkat, élettelen tárgyaknak adnak életet, stb. Ennek a része lehet, hogy képzeletbeli barátok jelennek meg elméjükben. Felnőtt fejjel olykor kissé fura, ahogyan ilyenkor viselkedni szoktak, de az ő számukra teljesen természetes, ráadásul sok mindenben támaszt nyújt nekik.


Igazodási pontként szolgál


A gyerekeknek egy olyan világban kell élniük, a valóságban, amelyből eleinte szinte semmit sem értenek, s később is csak bizonyos részét, fokozatosan fejlesztve, növelve tudásukat. Ebben a folyamatban jelentős szerepet kap a fantázia, ami segít feldolgozni a velük történteket, megmagyarázni a megmagyarázhatatlant, olyan kérdésekre válaszolni, amelyeket még feltenni sem tudnak. Azaz: a gyerekek alkotnak maguknak egy olyan világot, ami igazodási pontként szolgál a valóságban. Olyan helyeket, ahol magabiztosan mozognak, ahol az ő játékszabályaik a mérvadóak.


Önmaguk megismerésében is fontos lehet


A fantáziálás, a mesék, kitalált történetek világa nemcsak a környezet megismerésében játszik szerepet, hanem a gyerekek saját magukat is jobban megismerik általa. Eleinte ugyanis egy gyermek vajmi keveset tud saját érzelmeiről, határairól, képességeiről, minden tapasztalat új a számára és ezeket a tapasztalatokat rendszerezni kell. Ebben a rendszerezésben lehet komoly szerepe a képzeletbeli világok és képzeletbeli barátok erejének.


Nem kóros magatartás


A képzeletbeli barátok gyakran megjelennek a gyermekeknél. Valaki a plüssállatát személyesíti meg, más a játékkatonáját, megint mások pedig láthatatlan lényekkel társalognak. Korábban nem tartották egészségesnek az e fajta viselkedést, ma viszont már tudjuk, hogy nem kóros a dolog, épp ellenkezőleg, a normális fejlődés velejárója. Ahogy említettük, az ilyen képzeletbeli barátok épp a valóságot hozzák közelebb a gyermekhez, azáltal, hogy magyaráznak, biztonságot adnak, mankót jelentenek. Segítenek megélni az érzelmeket, a félelmet, a vágyakat, segítenek reflektálni a környezet hatásaira.


Tudják, hogy nem igazi, de ez nem számít


A képzeletbeli barátok elsősorban az óvodásoknál és a kisiskolásoknál jelennek meg. Idősebb korban is előfordulhatnak, de ez ritkább. Érdekesség, hogy a gyerekek – különösebb idősebb korban – jelentős része tisztában van azzal, hogy képzeletbeli barátjuk nem igazi, hanem a fantáziájuk szüleménye. Ez normál esetben egyáltalán nem zavarja meg a felépített világot, nem okoz törést. Természetesen előfordulnak olyan esetek is, amikor kórossá válik a dolog, amikor a fantáziavilág „elnyeli” a gyermek gondolatait, de ez ritka és viszonylag könnyen felismerhető.


A szülő is profitálhat belőle


Természetes, hogy a felnőttek egy részét zavarja a gyermekek fantáziálása. Mi rendszerint a valóságban tengetjük mindennapjaikat, az ő univerzumuk ennél összetettebb. Nehéz hozzájuk alkalmazkodni, nehéz őket megérteni, de megéri a fáradtságot. Egyrészt a gyermek fejlődése szempontjából mindenképpen érdemes támogatni ezeket a játékokat, a mesét, a képzeletbeli barátokat, másfelől a szülő is profitálhat a gyermek naiv, ám rendkívül bonyolult, érdekes, pozitív és izgalmas világából.

További blog bejegyzések
A jelen pillanat hatalma

A jelen pillanat hatalma

2024.02.27.Ha a sikert lebontjuk sejtjeire, akkor a napi teendőinket láthatjuk nagyító alatt. Mit teszek nap mint nap, hogy teszem nap mint nap, mert az va...
Elolvasom
önbizalom

Önbizalom növelése

2024.01.24.Az önbizalom a kihívások, feladatok megtétele, megcsinálása által edződik folyamatosan. Minden nap próbára tesszük és erősíthetjük, ugyan úgy, m...
Elolvasom
elvonulás

Mértékletesség a bőségben

2024.01.10.A mérhetetlen és mértéktelen fogyasztás világában élünk Szinte bármit, bármikor megvásárolhatunk, megehetünk, megrendelhetünk, birtokolhatunk. A...
Elolvasom