Barion Pixel
Értesítések engedélyezése
Engedélyezi az értesítéseket a böngészőjében?

Kamera és mikrofon tesztelése
Mikrofon és kamera tesztelése

A szolgáltatás igénybevételéhez szüksége van a számítógépe kamerájának és mikrofonjának a megfelelő működésére. A következő két lépésben ellenőrizheti a megfelelő működésüket.

A megfelelő működéshez a következő operációs rendszereket és böngészőket javasolt használni:

Laptop vagy asztali számítógép használat esetén:

Operációs rendszer: Windows10 és MAC rendszereken egyaránt futattható.

Böngésző: Chrome, Mozilla, Edge

Mobiltelefon használata esetén:

Android operációs rendszeren - Chrome böngésző javasolt

IOS operációs rendszeren - Safari böngésző javasolt

Tájékoztatás
"Szeretnénk tájékoztatni, hogy levelezésben és a konzultáció során elérhetőség, telefonszám, email cím egyéb elérhetőségek nem adhatók ki, illetve a klienstől sem fogadható el, ez a szerződésben is feltüntetésre került. Az elérhetőség kiadása és elfogadása az együttműködés felbontásához vezethet. Megértését és együttműködését köszönjük.”
Rendben
Új konzultációs felkérése érkezett!
Dr Nagy Péter
Elfogad Elutasít

Mesék szerepe a gyermekek személyiségfejlődésében

2021.02.19. | Szerző: videopszichologus.hu csapata

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy mese, aminek a megszületése valószínűleg megegyezik az emberiség történetével, így bőven megelőzi az írásbeliség kialakulását. A történészek véleménye megoszlik a tekintetben, hogy a mítoszok vagy mesék születtek meg hamarabb, de abban egyetértenek, hogy évezredek óta komoly hatást gyakorolnak a felnövekvő generációkra. Így van ez most is, hiszen a mesék szerepe és maga a mesélés napjainkban is nagy jelentőséggel bír, még ha sajnálatos módon a televízió kezdi átvenni a helyét.


Egy kis mesehistória


A mesék eredetük szerint két nagy csoportba sorolhatók. Az első a népmese, a második a műmese. A népmesék szájhagyomány útján terjednek, szerzőjük ismeretlen, míg a műmesék esetében tudjuk, ki az író. Céljük minden esetben azonos: a hallgatóság szórakoztatása, esetleges okítása. Bár a mesék nem csak a gyerekeknek készültek, mégis általánosságban kijelenthető, hogy a történet és ezzel a szereplők jellemének ábrázolása igencsak egyszerű. Ez leginkább annak köszönhető, hogy a szájhagyomány útján terjedés nem biztosított megfelelő keretet az összetettségre, míg a későbbi, már direkt gyermekeknek írt mesék az érthetőség miatt egyszerűen lettek megfogalmazva. A gyerekeknek szánt mesék között is érdemes válogatni, hiszen hároméves kor alatt még felesleges hosszabb történetekkel kísérletezni, inkább pár soros, lehetőség szerint rímekbe szedett verseket olvassunk az apróságoknak.


A mesék szerepe


A mesék szerepe nem csak azért fontos, mert segítik a gyermek személyiségének a fejlődését, hanem azért is, mert mesélés közben együtt vagyunk a kicsivel. Ennek köszönhetően a gyermek is érzékelni fogja, hogy számunkra is fontos az együtt eltöltött idő. Fontos, hogy ilyenkor minőségi együtt töltött időről beszélünk. Mesélés közben szükség van a gyerekek képzelőerőjére, ami az egyéni fejlődés szempontjából bizonyítottan hatásosabb, mint a különböző telekommunikációs eszközökön levetített rajzfilmek. A mesék tágítják a gyerekek gondolatvilágát, formálják a világnézetüket. Az ekkor elsajátított ismeretanyagot, amely minden mesében viselkedési mintákat is tartalmaz, a későbbiek folyamán alkalmazni fogják saját kis problémáik megoldása során. A mesék szerepe a feszültséglevezetés terén sem elhanyagolható. A főhősnek, akivel a gyerekek gyakran azonosítják önmagukat, sokszor gonosz sárkányokkal és boszorkányokkal kell megküzdenie. Ez szorongással párosul, azonban ha a gyermek türelmesen végig tudja hallgatni a feszült részeket, nem marad el a mesékben szinte mindig boldog végkimenetel. Ezáltal is nevel, hiszen megtanulják, hogy a problémás helyzetekben sokat segíthet, ha türelmesek maradnak. Természetesen az is fontos, hogy a gyerekek a meséknek köszönhetően megtanulják értékelni a hűséges barátokat, hiszen a főszereplők legtöbbször a segítségükkel tudnak felülkerekedni az ádáz ellenfeleken.


További blog bejegyzések
A jelen pillanat hatalma

A jelen pillanat hatalma

2024.02.27.Ha a sikert lebontjuk sejtjeire, akkor a napi teendőinket láthatjuk nagyító alatt. Mit teszek nap mint nap, hogy teszem nap mint nap, mert az va...
Elolvasom
önbizalom

Önbizalom növelése

2024.01.24.Az önbizalom a kihívások, feladatok megtétele, megcsinálása által edződik folyamatosan. Minden nap próbára tesszük és erősíthetjük, ugyan úgy, m...
Elolvasom
elvonulás

Mértékletesség a bőségben

2024.01.10.A mérhetetlen és mértéktelen fogyasztás világában élünk Szinte bármit, bármikor megvásárolhatunk, megehetünk, megrendelhetünk, birtokolhatunk. A...
Elolvasom