Barion Pixel
Értesítések engedélyezése
Engedélyezi az értesítéseket a böngészőjében?

Kamera és mikrofon tesztelése
Mikrofon és kamera tesztelése

A szolgáltatás igénybevételéhez szüksége van a számítógépe kamerájának és mikrofonjának a megfelelő működésére. A következő két lépésben ellenőrizheti a megfelelő működésüket.

A megfelelő működéshez a következő operációs rendszereket és böngészőket javasolt használni:

Laptop vagy asztali számítógép használat esetén:

Operációs rendszer: Windows10 és MAC rendszereken egyaránt futattható.

Böngésző: Chrome, Mozilla, Edge

Mobiltelefon használata esetén:

Android operációs rendszeren - Chrome böngésző javasolt

IOS operációs rendszeren - Safari böngésző javasolt

Tájékoztatás
"Szeretnénk tájékoztatni, hogy levelezésben és a konzultáció során elérhetőség, telefonszám, email cím egyéb elérhetőségek nem adhatók ki, illetve a klienstől sem fogadható el, ez a szerződésben is feltüntetésre került. Az elérhetőség kiadása és elfogadása az együttműködés felbontásához vezethet. Megértését és együttműködését köszönjük.”
Rendben
Új konzultációs felkérése érkezett!
Dr Nagy Péter
Elfogad Elutasít

Mesék szerepe a gyermekek személyiségfejlődésében

2021.02.19. | Szerző: videopszichologus.hu csapata

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy mese, aminek a megszületése valószínűleg megegyezik az emberiség történetével, így bőven megelőzi az írásbeliség kialakulását. A történészek véleménye megoszlik a tekintetben, hogy a mítoszok vagy mesék születtek meg hamarabb, de abban egyetértenek, hogy évezredek óta komoly hatást gyakorolnak a felnövekvő generációkra. Így van ez most is, hiszen a mesék szerepe és maga a mesélés napjainkban is nagy jelentőséggel bír, még ha sajnálatos módon a televízió kezdi átvenni a helyét.


Egy kis mesehistória


A mesék eredetük szerint két nagy csoportba sorolhatók. Az első a népmese, a második a műmese. A népmesék szájhagyomány útján terjednek, szerzőjük ismeretlen, míg a műmesék esetében tudjuk, ki az író. Céljük minden esetben azonos: a hallgatóság szórakoztatása, esetleges okítása. Bár a mesék nem csak a gyerekeknek készültek, mégis általánosságban kijelenthető, hogy a történet és ezzel a szereplők jellemének ábrázolása igencsak egyszerű. Ez leginkább annak köszönhető, hogy a szájhagyomány útján terjedés nem biztosított megfelelő keretet az összetettségre, míg a későbbi, már direkt gyermekeknek írt mesék az érthetőség miatt egyszerűen lettek megfogalmazva. A gyerekeknek szánt mesék között is érdemes válogatni, hiszen hároméves kor alatt még felesleges hosszabb történetekkel kísérletezni, inkább pár soros, lehetőség szerint rímekbe szedett verseket olvassunk az apróságoknak.


A mesék szerepe


A mesék szerepe nem csak azért fontos, mert segítik a gyermek személyiségének a fejlődését, hanem azért is, mert mesélés közben együtt vagyunk a kicsivel. Ennek köszönhetően a gyermek is érzékelni fogja, hogy számunkra is fontos az együtt eltöltött idő. Fontos, hogy ilyenkor minőségi együtt töltött időről beszélünk. Mesélés közben szükség van a gyerekek képzelőerőjére, ami az egyéni fejlődés szempontjából bizonyítottan hatásosabb, mint a különböző telekommunikációs eszközökön levetített rajzfilmek. A mesék tágítják a gyerekek gondolatvilágát, formálják a világnézetüket. Az ekkor elsajátított ismeretanyagot, amely minden mesében viselkedési mintákat is tartalmaz, a későbbiek folyamán alkalmazni fogják saját kis problémáik megoldása során. A mesék szerepe a feszültséglevezetés terén sem elhanyagolható. A főhősnek, akivel a gyerekek gyakran azonosítják önmagukat, sokszor gonosz sárkányokkal és boszorkányokkal kell megküzdenie. Ez szorongással párosul, azonban ha a gyermek türelmesen végig tudja hallgatni a feszült részeket, nem marad el a mesékben szinte mindig boldog végkimenetel. Ezáltal is nevel, hiszen megtanulják, hogy a problémás helyzetekben sokat segíthet, ha türelmesek maradnak. Természetesen az is fontos, hogy a gyerekek a meséknek köszönhetően megtanulják értékelni a hűséges barátokat, hiszen a főszereplők legtöbbször a segítségükkel tudnak felülkerekedni az ádáz ellenfeleken.


További blog bejegyzések
esti szorogás

Miért uralkodik el rajtunk a szorongás erősebben este?

2024.06.28.Sokszor merül fel bennünk a kérdés: Miért lehet az, hogy este, amikor csendben vagyunk, végre már lepihenhetnénk, egyszerűen elöntenek minket go...
Elolvasom
flow élmény

Flow. És ha nincs, milyen veszélyekkel járhat?

2024.05.13.Csíkszentmihályi Mihály flow, azaz áramlás elméletéről szinte már mindenki hallott. Ő (is) vizsgálta tudományosan azt a kérdést, hogy mi teszi b...
Elolvasom
külföldi élet

A külföldön élés nehézségei

2024.05.11.Évről évre egyre több magyar ember és magyar család költözik külföldre nemcsak rövid időre szerencsét próbálni vagy tanulni, dolgozni, hanem tud...
Elolvasom