Barion Pixel
Értesítések engedélyezése
Engedélyezi az értesítéseket a böngészőjében?

Kamera és mikrofon tesztelése
Mikrofon és kamera tesztelése

A szolgáltatás igénybevételéhez szüksége van a számítógépe kamerájának és mikrofonjának a megfelelő működésére. A következő két lépésben ellenőrizheti a megfelelő működésüket.

A megfelelő működéshez a következő operációs rendszereket és böngészőket javasolt használni:

Laptop vagy asztali számítógép használat esetén:

Operációs rendszer: Windows10 és MAC rendszereken egyaránt futattható.

Böngésző: Chrome, Mozilla, Edge

Mobiltelefon használata esetén:

Android operációs rendszeren - Chrome böngésző javasolt

IOS operációs rendszeren - Safari böngésző javasolt

Tájékoztatás
"Szeretnénk tájékoztatni, hogy levelezésben és a konzultáció során elérhetőség, telefonszám, email cím egyéb elérhetőségek nem adhatók ki, illetve a klienstől sem fogadható el, ez a szerződésben is feltüntetésre került. Az elérhetőség kiadása és elfogadása az együttműködés felbontásához vezethet. Megértését és együttműködését köszönjük.”
Rendben
Új konzultációs felkérése érkezett!
Dr Nagy Péter
Elfogadás Elutasítás

Kuckó építés: miért szeretik a gyerekek?

2020.11.10.

Miért szeretik a gyerekek, ha van egy kuckójuk? Ha alkothatnak valamit, ami egy saját, önálló világot teremt, egyben a valahová tartozást is szimbolizálja? A második kérdés voltaképpen nem is kérdés, hanem az első mondat válasza, persze a kuckóépítés háttere ennél árnyaltabb. Lássuk!


A kuckó építés egy ösztönös dolog


Már az egészen kicsi gyermekek készítenek maguknak kuckót. Kedvelik az olyan helyeket, ahová el lehet bújni. Takarót tesznek két szék közé, párnákból építenek „házat”, vagy éppen a szabadban alakítanak ki maguknak búvóhelyet. Ez nemcsak kis korban, hanem a tizenévesek számára is kellemes, gyakori elfoglaltságot jelent. Gyermekfejjel nyilván izgalmas dolog az ilyen tevékenység, jó építkezni, ráadásul el is lehet benne bújni, alkalmas sokféle játékra. De vajon egészen pontosan miért szeretik a gyerekek a kuckó építést?


A kuckó építés voltaképpen egy ösztönös törekvés, amelynek több dolog is lehet a mozgatórugója. Például az énerő növelése, a felnőtt világtól való elkülönülés igénye, a belső szorongás oldása, illetve akár ezek összessége. Ne feledjük, a kuckó saját alkotás és ebben a minőségében is fontos, emellett szimbolizálja az anyai ölt, annak biztonságára emlékeztet. Érdekesség, egyszer van jelen az anya/szülő nyújtotta biztonságérzet és a függetlenedés motívuma.


Biztonságérzetet nyújt


Szóval miért szeretik a gyerekek a kuckó építést? Kedvelik, mert ösztönösen jól érzik magukat benne. A kuckóépítés az említett függetlenedés, az önállósodás egyik első megjelenésének tipikus formája, megjelenik benne az én fejlődés, illetve az alkotni vágyó gyermek személyisége. Ugyanakkor a saját, független világ kialakítása mellett a kuckó egyszerre jelent biztonságot, védelmet és intimitást.


A kuckóépítés igazi (ősi) élményt jelent. A gyermek azt érzi, hogy a saját kezével képes valamit létrehozni, ami őt megvédi a külső világtól, a veszélyektől. A játék ösztönösen jön, és a kicsik (vagy akár a nagyobbak) sok mindent tanulhatnak ez alatt a játék alatt, amely évekig is tarthat. Például azt, hogy a kuckó saját, de annak világa mással is megosztható.


Segíthetünk is benne, ha szeretné


Szülőként nincs más feladatunk ezzel kapcsolatban, minthogy bátorítsuk gyermekünket, ha kuckó építésre támad kedve, sőt akár segíthetünk is neki, de csak ha ő akarja. Nem szabad tolakodónak lenni, hiszen így segítjük el leginkább az énfejlődést.

További blog bejegyzések
valtozik a szemelyisegunk

Így változik a személyiségünk az idő múlásával

2021.06.24.Mindenki, aki már merengett a múlton, saját tapasztalatból tudja, hogy hajlamos másképp reagálni bizonyos helyzetekre most, mint akár néhány évv...
Elolvasom
bakancslista

A bakancslista pszichológiája

2021.06.23.Amennyiben azt a szót használjuk, hogy bakancslista, azokra a még remélhetően előttünk álló programokra gondolunk, amit mindenképpen szeretnénk ...
Elolvasom
parkapcsolatok dinamikaja

A párkapcsolatok dinamikája

2021.06.22.A párkapcsolatok dinamikáját többféleképpen lehet megközelíteni és értelmezni, ebben a cikkben egy kétdimenziós fejlődési lehetőségbe, struktúrá...
Elolvasom