Barion Pixel
Értesítések engedélyezése
Engedélyezi az értesítéseket a böngészőjében?

Kamera és mikrofon tesztelése
Mikrofon és kamera tesztelése

A szolgáltatás igénybevételéhez szüksége van a számítógépe kamerájának és mikrofonjának a megfelelő működésére. A következő két lépésben ellenőrizheti a megfelelő működésüket.

A megfelelő működéshez a következő operációs rendszereket és böngészőket javasolt használni:

Laptop vagy asztali számítógép használat esetén:

Operációs rendszer: Windows10 és MAC rendszereken egyaránt futattható.

Böngésző: Chrome, Mozilla, Edge

Mobiltelefon használata esetén:

Android operációs rendszeren - Chrome böngésző javasolt

IOS operációs rendszeren - Safari böngésző javasolt

Tájékoztatás
"Szeretnénk tájékoztatni, hogy levelezésben és a konzultáció során elérhetőség, telefonszám, email cím egyéb elérhetőségek nem adhatók ki, illetve a klienstől sem fogadható el, ez a szerződésben is feltüntetésre került. Az elérhetőség kiadása és elfogadása az együttműködés felbontásához vezethet. Megértését és együttműködését köszönjük.”
Rendben
Új konzultációs felkérése érkezett!
Dr Nagy Péter
Elfogad Elutasít

Leválás a szülőkről

2021.11.17. | Szerző: videopszichologus.hu csapata

A leválás a szülőkről természetes folyamat. Felnövünk, lesz saját életünk és saját családunk. Ideális esetben. De mi van, ha nem válunk le a szüleinkről, mielőtt új családot alapítunk? Hogyan hat ez az életünkre? Lehetünk egyszerre két családban? Kérdések és válaszok a leválásról.


Mit jelent a leválás?


A leválás a szülőkről egy folyamat, aminek a végén önálló életet élünk. Eltávolodunk a származási családunktól, és új családot alapítunk. A leválás természetes folyamat, része a felnőtté válásnak. A származási családunkkal, amibe születtünk, gyengül a kapcsolatunk, fontosabbá válik a saját életünk. 


Leválás – elköltözés – ugyanaz?


Amikor elköltözünk otthonról, saját lakásunk lesz, önálló háztartást viszünk, úgy tűnhet, mintha leváltunk volna a szüleinkről. Erről azonban szó sincs. Az elköltözés nem jelent leválást, még akkor sem, ha egy másik kontinensre, több ezer kilométerre költöztünk a régi otthonunktól. A leválás egy érzelmi, lelki távolodás, ami optimális esetben egybeesik az elköltözésünkkel. De semmiképpen sem egy vele. Ki ne ismerne egy anyuka kicsi fiát, aki már nem otthon él, de mindenért hazaszalad anyucihoz? Ugye? Nem elég elköltözni.


A valódi leválás a szülőkről


Családalapításkor elköteleződünk az új családunk felé, meghatározzuk a határainkat, és származási családunktól eltávolodunk. Az erőforrásainkat az új család szolgálatába állítjuk, legyen szó az anyagi javainkról vagy az időnkről. Elsővé, a legfontosabbá az új családunk válik. Ez nem jelenti a származási család teljes elhagyását, csupán azt, hogy az új családunk került az első helyre. 


Apró hibák vagy nagy problémák?


Kitől kérünk segítséget, ha bajba kerülünk? Kitől kérünk tanácsot szükség esetén? Ezekre a kérdésekre adott válasz jól mutatja, hogy ki az első számunkra. Az, akire először gondolunk. Amikor a szüleinkhez fordulunk a párunk helyett, akkor bizony nem váltunk még le. És két lovat nem lehet egyszerre megülni. Olyan nincs, hogy itt is vagyok, ott is vagyok. Ne áltassuk magunkat. A párunk pedig okkal nehezményezheti, ha úgy érzi, háttérbe szorul a származási családunkkal szemben. Ez veszekedéshez, sokszor pedig feloldhatatlan konfliktushoz vezethet. 


A leválás maga a felnőtté válás. Egy felelősségteljes élet vállalása. Kiteljesedett, boldog életet a származási családunktól való leválás után kezdhetünk. Ez a mára kissé háttérbe szorult téma igazán fontos része az életünknek. Ne felejtsük el, hogy a leválás nem jelenti azt, hogy összeveszünk a szüleinkkel. Bár a leválás konfliktusokkal járhat, csupán az élet velejárója. Mi leválunk a szüleinkről, és a mi gyerekeink is leválnak majd rólunk. Így élhet mindenki szépen, békésen a saját családjában. 

További blog bejegyzések
esti szorogás

Miért uralkodik el rajtunk a szorongás erősebben este?

2024.06.28.Sokszor merül fel bennünk a kérdés: Miért lehet az, hogy este, amikor csendben vagyunk, végre már lepihenhetnénk, egyszerűen elöntenek minket go...
Elolvasom
flow élmény

Flow. És ha nincs, milyen veszélyekkel járhat?

2024.05.13.Csíkszentmihályi Mihály flow, azaz áramlás elméletéről szinte már mindenki hallott. Ő (is) vizsgálta tudományosan azt a kérdést, hogy mi teszi b...
Elolvasom
külföldi élet

A külföldön élés nehézségei

2024.05.11.Évről évre egyre több magyar ember és magyar család költözik külföldre nemcsak rövid időre szerencsét próbálni vagy tanulni, dolgozni, hanem tud...
Elolvasom