Barion Pixel
Értesítések engedélyezése
Engedélyezi az értesítéseket a böngészőjében?

Kamera és mikrofon tesztelése
Mikrofon és kamera tesztelése

A szolgáltatás igénybevételéhez szüksége van a számítógépe kamerájának és mikrofonjának a megfelelő működésére. A következő két lépésben ellenőrizheti a megfelelő működésüket.

A megfelelő működéshez a következő operációs rendszereket és böngészőket javasolt használni:

Laptop vagy asztali számítógép használat esetén:

Operációs rendszer: Windows10 és MAC rendszereken egyaránt futattható.

Böngésző: Chrome, Mozilla, Edge

Mobiltelefon használata esetén:

Android operációs rendszeren - Chrome böngésző javasolt

IOS operációs rendszeren - Safari böngésző javasolt

Tájékoztatás
"Szeretnénk tájékoztatni, hogy levelezésben és a konzultáció során elérhetőség, telefonszám, email cím egyéb elérhetőségek nem adhatók ki, illetve a klienstől sem fogadható el, ez a szerződésben is feltüntetésre került. Az elérhetőség kiadása és elfogadása az együttműködés felbontásához vezethet. Megértését és együttműködését köszönjük.”
Rendben
Új konzultációs felkérése érkezett!
Dr Nagy Péter
Elfogad Elutasít

Megküzdési stratégiák stresszhelyzetben

2021.02.04. | Szerző: videopszichologus.hu csapata

Hogyan érdemes felvenni a harcot a stressz ellen? Mik a legeredményesebb megküzdési stratégiák? Álljunk bele, vagy kerüljük el a nehéz szituációkat? Mindennapos kérdések, amikkel muszáj foglalkozni, ha kiegyensúlyozott életre, békés hétköznapokra vágyunk. 


Mit jelentenek a megküzdési stratégiák?


Ha egy stresszes szituáció megoldásán fáradozunk, akkor éppen a megküzdési stratégiák egyikét alkalmazzuk. Lehet ez tudatos vagy ösztönös, jó vagy rossz, valahogy mindenki kezelni akarja az ilyen pillanatokat. Elemzésünkben értelmezni szeretnénk ezeket a taktikákat, hogy olvasóink könnyebben küzdjenek meg a stresszel. A szakemberek két ilyen fő stratégiát különböztetnek meg: a problémamegoldót és az érzelmit. 


Azt a módszert, amelynek során valaki az adott szituációt, helyzetet próbálja kezelni, azon fáradozik, hogy úgy változtassa meg, hogy a jövőben el tudja kerülni, a problémaközpontú megküzdési stratégiák közé soroljuk. A másik kategória az érzelmekre alapoz. Ilyenkor azzal foglalkozunk, hogy minél inkább enyhítsük a stressz által kiváltott érzelmi reakcióinkat. Az ilyen személy általában a tagadás eszközével él: tagadja, hogy érintett lenne a szituációban, elferdíti a tényeket, sokszor teljesen másként értelmez egy adott helyzetet, mint ahogy az a valóságban történt. Ha valaki sikeresen használja ezt a taktikát, a stressz átváltozik hasznos érzelemmé. Ám csak akkor működik, ha addig alkalmazzuk, amíg nem találunk más megoldást az adott szituációra, vagy akkor, ha a stresszes helyzeten lehetetlen változtatni. 


Érzelemközpontú és problémaközpontú megküzdési stratégiák


Az érzelemközpontú megoldást használó igyekszik minimalizálni a problémát, hagyja, hogy az események megtörténjenek a beavatkozása nélkül, a nála erősebbnek tartott személyekre hagyatkozik. Ezzel szemben a problémaközpontú megoldást kereső aktívan részt vesz a konfliktus feloldásában, saját döntéseket hoz, végig céltudatosan cselekszik. A konfrontáció a problémaközpontú megküzdési stratégiák egyike. Ilyenkor nyíltan szállunk szembe és küzdünk meg a problémával. Az eltávolodás ennek ellentétje, ilyenkor az érzelemközpontú taktikát választó egyén érzelmileg és mentálisan igyekszik távol kerülni a problémától, energiát gyűjt, hogy később vegye fel a harcot a stresszel. 


A problémamegoldás megtervezése az egyik legtudatosabb a megküzdési stratégiák között. Ilyenkor előre készülünk fel a stresszes szituációra, megtervezzük, hogy milyen irányban indulunk el, amikor meg akarjuk oldani a helyzetet. Szélsőséges helyzet az érzelemközpontú stresszkezelésre az elkerülés, azaz a menekülés. Ez azt jelenti, hogy az egyén egyenesen otthagyja a szituációt, nem vesz tudomást róla. A legjobb megoldás szerintünk a tudatos tervezés, a stresszes helyzetekre való felkészülés, önmagunk elemzése, a kiváltó okok megkeresése. Érdemes hozzánk közel álló személyek véleményét is kikérni arról, ők hogyan látnak bennünket egy ilyen szituációban.

További blog bejegyzések
A jelen pillanat hatalma

A jelen pillanat hatalma

2024.02.27.Ha a sikert lebontjuk sejtjeire, akkor a napi teendőinket láthatjuk nagyító alatt. Mit teszek nap mint nap, hogy teszem nap mint nap, mert az va...
Elolvasom
önbizalom

Önbizalom növelése

2024.01.24.Az önbizalom a kihívások, feladatok megtétele, megcsinálása által edződik folyamatosan. Minden nap próbára tesszük és erősíthetjük, ugyan úgy, m...
Elolvasom
elvonulás

Mértékletesség a bőségben

2024.01.10.A mérhetetlen és mértéktelen fogyasztás világában élünk Szinte bármit, bármikor megvásárolhatunk, megehetünk, megrendelhetünk, birtokolhatunk. A...
Elolvasom