Barion Pixel
Értesítések engedélyezése
Engedélyezi az értesítéseket a böngészőjében?

Kamera és mikrofon tesztelése
Mikrofon és kamera tesztelése

A szolgáltatás igénybevételéhez szüksége van a számítógépe kamerájának és mikrofonjának a megfelelő működésére. A következő két lépésben ellenőrizheti a megfelelő működésüket.

A megfelelő működéshez a következő operációs rendszereket és böngészőket javasolt használni:

Laptop vagy asztali számítógép használat esetén:

Operációs rendszer: Windows10 és MAC rendszereken egyaránt futattható.

Böngésző: Chrome, Mozilla, Edge

Mobiltelefon használata esetén:

Android operációs rendszeren - Chrome böngésző javasolt

IOS operációs rendszeren - Safari böngésző javasolt

Tájékoztatás
"Szeretnénk tájékoztatni, hogy levelezésben és a konzultáció során elérhetőség, telefonszám, email cím egyéb elérhetőségek nem adhatók ki, illetve a klienstől sem fogadható el, ez a szerződésben is feltüntetésre került. Az elérhetőség kiadása és elfogadása az együttműködés felbontásához vezethet. Megértését és együttműködését köszönjük.”
Rendben
Új konzultációs felkérése érkezett!
Dr Nagy Péter
Elfogad Elutasít

Mi a különbség pszichoterapeuta, klinikai szakpszichológus és pszichiáter között?

2022.09.20. | Szerző: videopszichologus.hu csapata

Azt pontosan tudjuk, hogy ha a fogunk fáj, fogorvoshoz forduljunk, ha elromlik a mosógépünk, hívjuk a szerelőt, de vajon azzal tisztában vagyunk, hogy kitől kell segítséget kérni, ha lelki, vagy mentális problémánk van, megrekedtünk az életben, helyzetünket kilátástalannak érezzük, megváltoztak az emberi kapcsolataink, netán függőségben szenvedünk?


Pszichoterapeuta, klinikai szakpszichológus és pszichiáter között is választhatunk azonban nem biztos, hogy tudjuk, milyen probléma esetén melyik szakértő nyújthat segítséget. Miben nyújtanak támaszt és hogyan válasszunk a pszichoterapeuta, a klinikai szakpszichológus és pszichiáter között? Cikkünkben arra adunk választ, hogy a különböző szakképesítéssel és végzettséggel rendelkező szakember milyen területeken és milyen panaszok, problémák esetén tud segítséget nyújtani. 


Rohanó világunkban, felgyorsult környezetünkben, ahol a médiából állandóan a negatív hírek omlanak ránk, vagy éppen azt látjuk, hogy ismerőseink micsoda látszólagos boldogságban élnek, gyakran elveszíthetjük a kontrollt érzéseink felett, ha épp nem vagyunk a legjobb passzban. Érzelmeink összezavarodnak, önmagunkba vetett hitünk meginog, baráti, családi kapcsolataink megromlanak, megváltoznak, mi pedig nem tudunk önállóan megküzdeni ezekkel a nehézségekkel, kilátástalanná és tanácstalanná válik helyzetünk. Akinek fontos a mentális és lelki egészsége, az szakembert keres. Klinikai szakpszichológus és pszichiáter között is választhat, de kérdés, hogy melyiket keresse fel. 


A pszichiátria a lelki betegségekkel, azok biológiai alapjaival foglalkozó tudományág, a lélek betegségeit kezeli. Gyógymódja, hogy pontosan meghatározott diagnózist állít fel a páciens alapos vizsgálata után. Személyiségét tesztekkel, interjúkkal vizsgálja, feltárja a problémát és javaslatot fogalmaz meg a kezelésre. A pszichoterápiás kezelés során a beteg lelki világából eredeztethető problémákat kezeli beszélgetéssel és terápiás kezeléssel gyógyítja, feltárja a tünetek kialakulásának okait. A klinikai szakpszichológus és pszichiáter is így kezdi a kezelést, azonban a gyógymód más a két szakembernél. 


A pszichiáter és pszichológus szakemberek területeit, a pszichoterapeuta, a klinikai szakpszichológus és pszichiáter feladatköreit, gyógymódjait sokan összetévesztik, vagy nem ismerik pontosan. Ha nagyon le akarjuk egyszerűsíteni, akkor úgy mondanánk, hogy a pszichiáter orvos, a pszichológus pedig nem az. Persze ez nem ennyire fekete, vagy fehér. Hogy az adott lelki problémával milyen szakorvoshoz fordulhatunk azt is meg lehet fogalmazni egyszerűen: az enyhébb eseteket pszichológus, a súlyosabbakat pszichiáter kezeli. A két szakterület sokban hasonlít egymásra, de még többen különbözik. A pszichológus elősorban beszélgetéssel segít és főként azoknak ajánlott, akiknek problémája jól beazonosítható, a páciens pedig szeretné fejleszteni önismeretét, vagy lelki egészségét. Segíthet a magánéletből, munkahelyi nehézségekből fakadó problémák orvoslásában, és stresszkezelés esetén is. A manapság egyre többeket érintő kiégés miatt is pszichológushoz fordulhatunk, de akkor is őt érdemes megkeresni, ha mi magunk nem tudjuk pontosan, hogy mi a problémánk.

 

Hogyan válasszunk klinikai szakpszichológus és pszichiáter között?


A pszichiáter szakorvoshoz fordulhatnak segítségért a szenvedélybetegséggel küzdők, a pszichoaktívszerek, mint a drog, vagy az alkohol használói, az öngyilkos gondolatokkal továbbá a mentális zavarral, vagy diagnosztizált pszichiátriai betegséggel, gyakori szorongassál, pánikrohamokkal küzdők, vagy a depresszív hangulattól szenvedők, akiket negatív érzéseik már a mindennapi életvitel is nehezére esik, nem képes munkába, vagy iskolába járni, ellátni önmagát és nem igényli a társasági életet sem.


A pszichiáter szakorvos egyébként a kórházi gyakorlat után válik általános orvosból szakorvossá, ekkor már önállóan kezelheti a mentális, vagy pszichiátriai betegséggel küzdőket. A pszichiáter támogató beszélgetésekkel és gyógyszerek felírásával segít. 


A klinikai szakpszichológus a lélek működésének nem megfelelő működésével foglalkozik, a pszichikus zavarokat kezeli. A lelki egészség megsérül, ha a páciens nem képes önálló életvezetésre, önellátásra, munkájának elvégzésére, szeretteinek ellátására, saját örömszerzésre, vagy nem képes beilleszkedni a társadalomba, nem ismeri fel szerepeit a közösségben. A klinikai szakpszichológus számos vizsgálatot végez, mielőtt diagnózist állít fel. Elsősorban beszélgetések során dolgozza ki a pontos kórképet, de készít személyiség vizsgálatára specializálódott teszteket is. A klinikai szakpszichológus nem ír fel gyógyszert, helyette alap pszichoterápiával vagy tréningekkel, relaxációval segíti a páciensek gyógyulását. Klinikai szakpszichológushoz szinte bármilyen mentális zavarral küzdő, pszichés, vagy lelki eredetű nehézséggel, szexuális zavarokkal, hangulatingadozásokkal, szorongással, pánikkal küzdő beteg fordulhatunk. A szakember feladata, hogy a beteg pszichés problémáját felismerje, diagnosztizálja és kidolgozza a kezelési tervet. A gyógymód része, hogy fejlessze a páciens mindennapi küzdelmeinek, problémáinak megoldóképességét, illetve az önfejlesztésben segít annak érdekében, hogy a beteg egyedül is képes legyen megküzdeni betegségeivel és feldolgozza az őt ért traumákat, legyen az fizikai, vagy lelki eredetű, mint egy balesetből származó rokkantság, kiégés, vagy a gyermeknemzés nehézsége. Iskoláját a klinikai szakpszichológus alapvégzettség megszerzése után négyéves továbbképzés és klinikai gyakorlat után fejezi be, felnőttekre, vagy gyerekekre szakosodva. 


Ott van még a pszichoterapeuta is


A pszichoterapeuta gyógyítási és kezelési módszerei pedig a szakpszichoterápia, vagyis a hipnózis, a kognitív viselkedésterápia, vagy például a pszichoanalízis is lehetnek. A pszichoterapeutához szintén sokféle pszichés problémával fordulhatunk, de ha a szakember úgy ítéli meg, hogy másfajta segítségre van szüksége a páciensnek, akkor tovább irányíthatja más szakértő orvoshoz.


Ne feledd! 


Gyógyszerrel és a terápiás módszerekkel általában a személyiségzavarok legsúlyosabb fajtái is kezelhetők. Kevésbé súlyos eseteknél a pszichoterápiás kezelés is elegendő lehet, azonban ez nem olcsó kezelés, így gyakran az egyszerűbb, gyógyszeres kezelést javasolják helyette. Azonban a tabletták csak az agyi folyamatok működését befolyásolják, nem pedig a lelki betegségek okait keresik meg. A tünet módosítása, vagy gyógyszerrel való elnyomása megoldást nyújthat időszakosan, de hosszútávon kevés lehet a maradandó változáshoz. A legfontosabb, hogy ne félj segítséget kérni, ha úgy érzed, hogy lelki problémáid vannak. Ha nem tudsz választani klinikai szakpszichológus és pszichiáter között, akkor fordulj először pszichológushoz, aki felállítja a diagnózist és a kezelési tervet is és ha súlyosabb esettel áll szemben, javasolni fogja a klinikai szakpszichológus és pszichiáter felkeresését. 

További blog bejegyzések
A jelen pillanat hatalma

A jelen pillanat hatalma

2024.02.27.Ha a sikert lebontjuk sejtjeire, akkor a napi teendőinket láthatjuk nagyító alatt. Mit teszek nap mint nap, hogy teszem nap mint nap, mert az va...
Elolvasom
önbizalom

Önbizalom növelése

2024.01.24.Az önbizalom a kihívások, feladatok megtétele, megcsinálása által edződik folyamatosan. Minden nap próbára tesszük és erősíthetjük, ugyan úgy, m...
Elolvasom
elvonulás

Mértékletesség a bőségben

2024.01.10.A mérhetetlen és mértéktelen fogyasztás világában élünk Szinte bármit, bármikor megvásárolhatunk, megehetünk, megrendelhetünk, birtokolhatunk. A...
Elolvasom