Barion Pixel
Értesítések engedélyezése
Engedélyezi az értesítéseket a böngészőjében?

Kamera és mikrofon tesztelése
Mikrofon és kamera tesztelése

A szolgáltatás igénybevételéhez szüksége van a számítógépe kamerájának és mikrofonjának a megfelelő működésére. A következő két lépésben ellenőrizheti a megfelelő működésüket.

A megfelelő működéshez a következő operációs rendszereket és böngészőket javasolt használni:

Laptop vagy asztali számítógép használat esetén:

Operációs rendszer: Windows10 és MAC rendszereken egyaránt futattható.

Böngésző: Chrome, Mozilla, Edge

Mobiltelefon használata esetén:

Android operációs rendszeren - Chrome böngésző javasolt

IOS operációs rendszeren - Safari böngésző javasolt

Tájékoztatás
"Szeretnénk tájékoztatni, hogy levelezésben és a konzultáció során elérhetőség, telefonszám, email cím egyéb elérhetőségek nem adhatók ki, illetve a klienstől sem fogadható el, ez a szerződésben is feltüntetésre került. Az elérhetőség kiadása és elfogadása az együttműködés felbontásához vezethet. Megértését és együttműködését köszönjük.”
Rendben
Új konzultációs felkérése érkezett!
Dr Nagy Péter
Elfogad Elutasít

Mit érdemes tudni a pánikbetegségről?

2022.03.07. | Szerző: videopszichologus.hu csapata

Pánikroham mindenkivel előfordult már. Vagy elő fog fordulni. De mikor beszélünk már pánikbetegségről? Mikor kell segítséget kérnünk? Mikor kérjünk segítséget szakembertől? Nem vehetjük félvállról, ha pánikrohamunk van. Annak akár súlyos következményi is lehetnek. Mutatjuk, hogy mit érdemes tudni a pánikbetegségről


Pánikrohamok – nem vagyunk egyedül


A pánikroham közel sem olyan ritka, mint gondolhatnánk. Fiatal felnőtt korban jelentkezik, és a népesség öt százalékát érinti. Érdekes módon a nőknél gyakoribb, mint a férfiaknál. Tudnunk kell, hogy az esetünk nem egyedi. Mások is küzdenek pánikrohamokkal.


Ki kell zárni a szervi megbetegedéseket


Mivel a pánikroham tünetei más, szervi betegségre is utalhatnak, szükség lehet egy átfogó kivizsgálásra. Ki kell zárni a szervi megbetegedés lehetőségét.


A pánikroham tünetei


Akinek már volt pánikrohama, annak nem kell bemutatni a tüneteket. Pánikroham közben erős félelemérzet ural el bennünket, és gyakran félünk attól, hogy meghalunk. Izzadni kezdünk, a gyomrunk összeszorul, pánikba esünk. A mellkasunk összeszorul, légszomj alakulhat ki. Az arcunk kivörösödik, menekülni szeretnénk, a pulzusszámunk megemelkedik. Alig tudunk nyelni, az alhasunkban fájdalmat érzünk. A végtagjaink elzsibbadnak, és attól félünk, hogy megőrülünk.


A pánikroham – valami lehúz a mélybe


A pánikroham, olyan, mint egy örvény. Egyre erősebb és erősebb lesz, egyre jobban rettegünk, a félelmünk folyamatosan növekszik. Arra gondolunk, hogy biztos rosszul leszünk, esetleg meg is halunk. Ezek a gondolatok tovább rontják a helyzetet, egészen a fizikai rosszullétig. 


Pánikroham vagy pánikbetegség?


Ha a pánikrohamok gyakorivá válnak, már pánikbetegségről beszélünk. Havonta néhány eset már elég ahhoz, hogy betegségről beszéljünk. A félelmeink ilyenkor egyre erősebbek lesznek. Ilyenkor fontos, hogy szakember segítségét kérjük, a tünetek ugyanis súlyosbodhatnak. A pánikbeteg hajlamos új szokásokat felvenni, megpróbálja elkerülni a számára kellemetlen helyzeteket, és az sem ritka, hogy rászokik az alkoholra vagy a drogra. Ezek a szerek ugyanis rövid távon oldják a szorongást. Egyes esetekben annyira elfajul a betegség, hogy a pánik állandósul. Fontos, hogy ilyenkor kérjünk segítséget. 


A pánikbetegség kezelése


Szerencsére a pánikbetegség jól kezelhető. Gyógyszerrel vagy pszichoterápiával is lehet eredményeket elérni. A pánikbeteg gyógyulását elősegítheti egyfajta kognitív viselkedési technika elsajátítása. Ezzel a pánikbeteg kontrollálhatja a szorongását, segít neki megfelelően kezelni az okokat és gondolatait. A naplóírásnak is lehet pozitív hatása és a rendszeres sportolás is jót tehet a betegnek.


Gyakran előfordul, hogy a pánikbetegnek vannak más pszichés betegségei is. Gyakori körükben a depresszió és a szorongás.


Pánikroham – bármikor, bárhol


Pánikrohamunk bármikor lehet. Nincs feltétlenül szükség ijesztő helyzetre ahhoz, hogy kialakuljon. Ugyanakkor egy kellemetlen helyzet is kiválthatja. De lehet pánikrohamunk akkor is, ha egyedül vagyunk, de lehet tömegben is, sőt, akár otthon is. Az is lehet, hogy éjszaka tör ránk. A kialakulásának okát sajnos nem ismerjük. Egyes szakemberek szerint pszichés okai vannak. Mások szerint úgy örököljük a hajlamot. Megint mások a megfelelő szociális környezet hiányát tartják kiváltó oknak. 


Pánikrohamunk bárhol lehet és bármikor.


Az ijesztő dolgok elkerülése – hova vezet ez?


A pánikrohamra adott egyik gyakori reakció, hogy a beteg elkezdi elkerülni az ijesztő helyzeteket. Ez a megoldás beválhat, de csak rövid távon. Ilyenkor ugyanis csökken a szorongás, de az idő múlásával a beteg önmagát kezdi hibáztatni azért, mert nem tud úrrá lenni a saját félelmein. Ez pedig depressziót okozhat. Amikor a betegség súlyosabbá válik, az ronthatja az életminőségét is, és odáig fajulhat, hogy a beteg ki sem mozdul az otthonából. 


Pánikroham – vegyük komolyan


Ahogy látjuk, a pánikroham nem ritka. Sok ember küzd vele. Ha csak egy pánikrohamunk volt, vagy csak néhány egész életünkben, akkor is fordítsunk rá kiemelt figyelmet, hiszen a rohamok súlyosbodhatnak, és ez az egész életünkre negatívan hathat. Ne hagyjuk, hogy a pánik eluralja az életünket. Forduljuk szakemberhez, kérjünk segítséget. 


A pánikroham nem olyan, mint egy kis szorongás. Súlyos betegséggé alakulhat át. Mivel szakszerű ellátással jól kezelhető, ne késlekedjünk, azonnal kérjünk segítséget, amikor rendszeressé válnak a rohamok. A mi életünkről van szó, és ha nyugodt, békés életet szeretnénk, elképzelhető, hogy csak egy szakember tud ehhez hozzásegíteni bennünket. A pánikroham minden előjel nélkül érkezhet. Ne hagyjuk, hogy elrontsa a mindennapjainkat. Éljünk nyugodtan, pánik nélkül. 

További blog bejegyzések
A jelen pillanat hatalma

A jelen pillanat hatalma

2024.02.27.Ha a sikert lebontjuk sejtjeire, akkor a napi teendőinket láthatjuk nagyító alatt. Mit teszek nap mint nap, hogy teszem nap mint nap, mert az va...
Elolvasom
önbizalom

Önbizalom növelése

2024.01.24.Az önbizalom a kihívások, feladatok megtétele, megcsinálása által edződik folyamatosan. Minden nap próbára tesszük és erősíthetjük, ugyan úgy, m...
Elolvasom
elvonulás

Mértékletesség a bőségben

2024.01.10.A mérhetetlen és mértéktelen fogyasztás világában élünk Szinte bármit, bármikor megvásárolhatunk, megehetünk, megrendelhetünk, birtokolhatunk. A...
Elolvasom