Barion Pixel
Értesítések engedélyezése
Engedélyezi az értesítéseket a böngészőjében?

Kamera és mikrofon tesztelése
Mikrofon és kamera tesztelése

A szolgáltatás igénybevételéhez szüksége van a számítógépe kamerájának és mikrofonjának a megfelelő működésére. A következő két lépésben ellenőrizheti a megfelelő működésüket.

A megfelelő működéshez a következő operációs rendszereket és böngészőket javasolt használni:

Laptop vagy asztali számítógép használat esetén:

Operációs rendszer: Windows10 és MAC rendszereken egyaránt futattható.

Böngésző: Chrome, Mozilla, Edge

Mobiltelefon használata esetén:

Android operációs rendszeren - Chrome böngésző javasolt

IOS operációs rendszeren - Safari böngésző javasolt

Tájékoztatás
"Szeretnénk tájékoztatni, hogy levelezésben és a konzultáció során elérhetőség, telefonszám, email cím egyéb elérhetőségek nem adhatók ki, illetve a klienstől sem fogadható el, ez a szerződésben is feltüntetésre került. Az elérhetőség kiadása és elfogadása az együttműködés felbontásához vezethet. Megértését és együttműködését köszönjük.”
Rendben
Új konzultációs felkérése érkezett!
Dr Nagy Péter
Elfogad Elutasít

Miért hagyjuk a gyereket unatkozni?

2021.10.11. | Szerző: videopszichologus.hu csapata

Az unalmat nem a pozitív dolgok közé soroljuk szülőként. Ha a gyerekünk kijelenti, hogy unatkozik, akkor úgy tűnik, nem tudtunk neki tartalmas időtöltést biztosítani. De probléma-e, ha néha unatkozik a gyerekünk? Vagy minden percét kössük le valamilyen tevékenységgel? Mutatjuk a szakértők véleményét az unalomról.

 

Miért hagyjuk a gyereket unatkozni?


A gyerekünknek folyamatosan programot biztosítani fárasztó dolog. Szülőként, megfelelve a kor elvárásainak, igyekszünk a gyerekünket a személyiségét, ügyességét fejlesztő tevékenységekbe bevonni, vagy arra bíztatni, hogy azt egyedül tegye meg. Nyáron, iskolai szünetben, a szabadban eltöltött idő tökéletes megoldás erre. Egy körhinta, egy mászóka vagy egy jó társasjáték este a teraszon, és az unalom szó fel sem merül. Az ősz beálltával azonban kevesebb lehetőség lesz kinti programokra. Esik az eső, az idő hűvösre fordul, korán sötétedik, mi pedig a négy fal közé szorulunk. Az unalom pedig Demoklész kardjaként lebeg a fejünk felett. 


Szakértők az unalomról


A gyerek unatkozik, mi pedig ugrunk, hogy ezt azonnal megszüntessük. Ezzel azonban elveszünk valamit a gyermekünktől – ezt mondják a hozzáértők. A gyermekünk ugyanis képes kitörni az unalom fogságából, ha hagyjuk. Egy műanyagdarab autóvá válhat, és órákig lehet tologatni a szőnyegen. A nagymama régi szőnyegének rojtjait be lehet fonni, mint egy baba haját. A gyerek fantáziája végtelen. Ha hagyjuk működni. Az unalomra való azonnali reagálásunkkal csökken az esélye, hogy a gyerek a fantáziáját kreatívan használja fel. A telefon és a tablet korában kényelmes megoldásnak tűnhet, ha a gyerek kezébe nyomjuk, azzal a felszólítással, hogy játssz ezzel. A szakértők szerint azonban ez nem jó megoldás. Elektronikus eszköz használatához ugyanis nincs szükség sem fantáziára, sem kreativitásra.


Tudományos érvek az unatkozás hasznossága mellett


Agyi képalkotó technikával figyelték meg az unatkozó gyerekeket. Az tapasztalták, hogy az agy semmittevés közben sem kapcsol ki, sőt, az intuitív, kreatív funkcióért felelős területei aktívabbá válnak. És bár az agy ilyenkor pihen, ez nem más, mint egy felkészülés a következő tevékenységekre.


Amire még figyeljünk – amikor az unalom, nem unalom


A gyermekünk az „anya, apa unatkozom” kifejezéssel néha csak figyelmet akar magának, és a szülő társaságára vágyik. Az is előfordulhat, főleg kisebb gyermekeknél, hogy bántja őket valami. Fontos lehet megkérdezni őket, hogy mire gondolnak, mit szeretnének. Ez lehetőséget teremt a beszélgetésre, és megtudhatjuk, mi zajlik éppen a gyermekünkben.


Az unatkozás, semmittevés, bambulás tehát nem az ördögtől való dolog, amit tűzzel-vassal irtanunk kellene. Nyugodtan hagyhatjuk unatkozni a gyermekünket, fel fogja találni magát. Úgy tűnik, ezzel jót teszünk, és szülőként ez a célunk.


További blog bejegyzések
A jelen pillanat hatalma

A jelen pillanat hatalma

2024.02.27.Ha a sikert lebontjuk sejtjeire, akkor a napi teendőinket láthatjuk nagyító alatt. Mit teszek nap mint nap, hogy teszem nap mint nap, mert az va...
Elolvasom
önbizalom

Önbizalom növelése

2024.01.24.Az önbizalom a kihívások, feladatok megtétele, megcsinálása által edződik folyamatosan. Minden nap próbára tesszük és erősíthetjük, ugyan úgy, m...
Elolvasom
elvonulás

Mértékletesség a bőségben

2024.01.10.A mérhetetlen és mértéktelen fogyasztás világában élünk Szinte bármit, bármikor megvásárolhatunk, megehetünk, megrendelhetünk, birtokolhatunk. A...
Elolvasom