Barion Pixel
Értesítések engedélyezése
Engedélyezi az értesítéseket a böngészőjében?

Kamera és mikrofon tesztelése
Mikrofon és kamera tesztelése

A szolgáltatás igénybevételéhez szüksége van a számítógépe kamerájának és mikrofonjának a megfelelő működésére. A következő két lépésben ellenőrizheti a megfelelő működésüket.

A megfelelő működéshez a következő operációs rendszereket és böngészőket javasolt használni:

Laptop vagy asztali számítógép használat esetén:

Operációs rendszer: Windows10 és MAC rendszereken egyaránt futattható.

Böngésző: Chrome, Mozilla, Edge

Mobiltelefon használata esetén:

Android operációs rendszeren - Chrome böngésző javasolt

IOS operációs rendszeren - Safari böngésző javasolt

Tájékoztatás
"Szeretnénk tájékoztatni, hogy levelezésben és a konzultáció során elérhetőség, telefonszám, email cím egyéb elérhetőségek nem adhatók ki, illetve a klienstől sem fogadható el, ez a szerződésben is feltüntetésre került. Az elérhetőség kiadása és elfogadása az együttműködés felbontásához vezethet. Megértését és együttműködését köszönjük.”
Rendben
Új konzultációs felkérése érkezett!
Dr Nagy Péter
Elfogad Elutasít

Miért lehet jó a krízis?

2022.04.11. | Szerző: videopszichologus.hu csapata

Egy krízis nyílván nem nevezhető önmagában jónak, viszont a legtöbb esetben elkerülhetetlen életünkben, emellett olyan dolgokra taníthat, amelyekkel könnyebben élünk túl a jövőben.


Többfajta krízis létezik


Mit jelent az, hogy krízis az egyén életében? A krízis egy olyan eseményt, történést jelent, amely alapjaiban változtatja meg megszokott életünket, sokszor fenekestül felforgatva azt. Természetesen vannak fokozatai, kisebb és nagyobb krízisről is beszélhetünk, illetve egy másik csoportosítás szerint létezik úgynevezett kalkulálható krízis, valamint hirtelen beütő típusú krízis. Előbbi egy olyan változást jelent életünkben, amelyet előre tudunk, lehet rá számítani, ilyenek például a gyermekneveléssel kapcsolatos dolgok, vagy szüleink elvesztése. Utóbbiak körébe tartozhat egy váratlan baleset, tragédia, munkahelyi probléma, stb. Egyik típusú krízis sem könnyű, mindegyikkel meg kell küzdeni, legyen az kicsi, vagy komoly.


Hogyan lehet megküzdeni egy krízissel?


Meg kell küzdeni a krízissel – említettük, bizony ez találó kifejezés, egy krízis kezelése a legtöbb esetben igazi küzdelmet jelent. Hogyan tudunk szembenézni legjobban egy ilyen kihívással. Akkor, ha rendben vagyunk önmagunkkal, ha jól és reálisan ismerjük képességeinket, határainkat, erőforrásainkat, azaz egészséges az önismeretünk. Van, akinek könnyebben megy ez a megküzdés, míg mások nehezebben jutnak át egy-egy akadályon. Olykor külső segítségre is szükség lehet, támogató környezetre, családra, barátokra, esetleg szakemberre, pszichológusra.


Meg kell találni a „kulcsokat”


A krízis – legyen az bármilyen típusú – hozzájárulhat lelki fejlődésünkhöz, azáltal, hogy tapasztalatainkat beépítve egyre jobb önismerettel rendelkezünk és egyre hatékonyabbá válik a megküzdési képességünk. Ez nem azt jelenti, hogy megéri halmozni a kríziseket, hanem azt, hogy meg kell találni ezekben a helyzetekben a „kulcsokat”, amelyek később is használhatóak lesznek.


Jó érzés a megoldás


A krízis egy olyan állapotot idéz elő bennünk, ami kényelmetlen, bizonytalan, rossz, kellemetlen és gyenge érzésekkel jár. Miközben feldolgozzuk a helyzetet, fokozatosan elhalványulnak ezek az érzések, egyre komfortosabbá tesszük helyzetünket. A krízishelyzet megoldódása sokszor igazi adrenalinfröccs, mindenképpen egy pozitív fíling, amelyből bőven lehet töltekezni.


Maradjunk nyitottak, kommunikáljunk!


Krízishelyzetben nemcsak magával a krízissel, annak megoldásával kell foglalkozni, hanem azzal is, hogy az élet egyéb területein hogyan viselkedünk. A krízis hatására ugyanis sokszor megváltozik viselkedésünk, érthető módon idegesebbek, ingerlékenyebbek leszünk, elhanyagolhatjuk családi életünket, nem tudunk helytállni a munkahelyünkön. Ilyenkor a krízis mellett ezek a negatív tapasztalatok is rontanak helyzetünkön. Emiatt fontos a környezet támogatása, bátran kommunikáljuk problémáinkat, hiszen anélkül senki sem fog megérteni minket és jóval kevesebb támogatást kapunk.


Fontos saját magunk pozitív megítélése


Krízishelyzetben elsősorban rajtunk áll a megoldás, mi vagyunk a motor. Kérdés, van-e elég lelki erőnk beindítani ezt a motort és áthajtani a problémán. Ugyanakkor a beindításban mindenképpen szükség van egy megfelelő közegre, hiszen a legerősebb személyiségű embernek is kell támasz, biztos családi, vagy baráti háttér, támogató környezet. A megküzdés nem egy lineáris folyamat, hiszen sokszor éppen magunkkal harcolunk, egyszer lent, egyszer fent vagyunk. Ha el tudunk vonatkoztatni saját magunk negatív megítélésétől és a pozitív dolgokra koncentrálunk, akkor abból táplálkozva képesek lehetünk előrehaladni.

További blog bejegyzések
A jelen pillanat hatalma

A jelen pillanat hatalma

2024.02.27.Ha a sikert lebontjuk sejtjeire, akkor a napi teendőinket láthatjuk nagyító alatt. Mit teszek nap mint nap, hogy teszem nap mint nap, mert az va...
Elolvasom
önbizalom

Önbizalom növelése

2024.01.24.Az önbizalom a kihívások, feladatok megtétele, megcsinálása által edződik folyamatosan. Minden nap próbára tesszük és erősíthetjük, ugyan úgy, m...
Elolvasom
elvonulás

Mértékletesség a bőségben

2024.01.10.A mérhetetlen és mértéktelen fogyasztás világában élünk Szinte bármit, bármikor megvásárolhatunk, megehetünk, megrendelhetünk, birtokolhatunk. A...
Elolvasom