Barion Pixel
Értesítések engedélyezése
Engedélyezi az értesítéseket a böngészőjében?

Kamera és mikrofon tesztelése
Mikrofon és kamera tesztelése

A szolgáltatás igénybevételéhez szüksége van a számítógépe kamerájának és mikrofonjának a megfelelő működésére. A következő két lépésben ellenőrizheti a megfelelő működésüket.

A megfelelő működéshez a következő operációs rendszereket és böngészőket javasolt használni:

Laptop vagy asztali számítógép használat esetén:

Operációs rendszer: Windows10 és MAC rendszereken egyaránt futattható.

Böngésző: Chrome, Mozilla, Edge

Mobiltelefon használata esetén:

Android operációs rendszeren - Chrome böngésző javasolt

IOS operációs rendszeren - Safari böngésző javasolt

Tájékoztatás
"Szeretnénk tájékoztatni, hogy levelezésben és a konzultáció során elérhetőség, telefonszám, email cím egyéb elérhetőségek nem adhatók ki, illetve a klienstől sem fogadható el, ez a szerződésben is feltüntetésre került. Az elérhetőség kiadása és elfogadása az együttműködés felbontásához vezethet. Megértését és együttműködését köszönjük.”
Rendben
Új konzultációs felkérése érkezett!
Dr Nagy Péter
Elfogad Elutasít

Miért uralkodik el rajtunk a szorongás erősebben este?

Miért lehet az, hogy este, amikor csendben vagyunk, végre már lepihenhetnénk, egyszerűen elöntenek minket gondolataink, s leginkább ekkor félünk a jövőtől, a minket érintő jelenségektől.

2024.06.28. | Szerző: Krizbai Terézia

Sokszor merül fel bennünk a kérdés: Miért lehet az, hogy este, amikor csendben vagyunk, végre már lepihenhetnénk, egyszerűen elöntenek minket gondolataink, s leginkább ekkor félünk a jövőtől, a minket érintő jelenségektől. Rengeteg ügyfelemmel kerestük, és keressük a mai napig erre a választ, ezért gondoltam, benned is felmerülhet. Jelen cikk tehát arra hivatott, hogy választ keressen erre a kérdésre.


Nézzük meg, mi történik velünk, amikor véget ér egy nap, leülhetünk csendben a gondolatainkkal. A napi rohanásban nincs időnk magunkról, érzéseinkről, jövőnkről gondolkodni. Amikor erre lehetőség nyílik, valahogy tudattalanul be szeretnénk hozni ezt a lemaradást.


Ez a következőket eredményezheti:

  • Mivel a rohanó hétköznapok elvonják a figyelmünket, egyszerre szakadnak a nyakunkba a gondolatok.
  • Az összes felmerülő kérdést azonnal, egyszerre szeretnénk megoldani.
  • A gyorsan rákszakadó gondolatok tanácstalanságot, szorongást eredményeznek.
  • A szorongás okozhat pszichoszomatikus tüneteket, mint a fejfájás, fájdalom a gyomor tájékán.


A szorongással, kételyekkel teli helyzetben sokszor érezzük ezeket a problémákat megoldhatatlannak abban az adott pillanatban. Lássuk, mindez miért alakul ki.

  • Egy részt, általában esténként egyedül vagyunk, vagy, ha család szinten osztjuk meg egymással ezeket a gondolatokat, nincs éppen mellettünk szakmai segítség, aki ilyenkor iránymutatást tudna adni.
  • Más részről, sok esetben már fáradtak vagyunk megoldáson gondolkodni, de közben ott vannak bennünk a nehéz kérdések.


Összegezve tehát, ilyenkor a hatalmába tud keríteni a stressz, a kétségek, és a szorongás. Most szeretnék neked néhány ötletet adni, mit tehetsz ilyenkor, illetve mit tehetsz hosszú távon az ellen, hogy lecsendesültebb, nyugodtabb formában jelenjenek meg bennünk ezek a gondolatok. Természetesen ezek az ötletek nem mindenkinek lesznek kézenfekvők, hiszen mindenki másképp működik, de sok esetben adhatnak egy mankót a kezedbe.


Nézzük tehát a tippeket, a teljesség igénye nélkül:

  • Elalvás előtt érdemes relaxációs gyakorlatokat végezni, melyek segíthetnek a gondolatok lecsendesítésében.
  • Ha mégsem sikerül, érdemes papírt ragadni, és leírni, melyik az a kérdés, mely a te hatásköröd, és melyik az, amelyik megoldása nem rajtad múlik. Az, hogy ezeket lefektetted, önmagában nyugtató hatással lehet, hiszen nem látod már a helyzeted olyan kilátástalannak, mint annak előtte.
  • Érdemes lefekvés előtt olyan tevékenységet keresni, ami megnyugtat. Akár olvasás, vagy a kedvenc zenéd.
  • Célszerű egy olyan tervet készíteni, mely rutinná válik lefekvés előtt a stresszkezelés tekintetében. Ebben segítségedre lehet egy pszichológus, coach, egy pszichoterapeuta, aki iránymutatást adhat neked.
  • Természetesen fontos, hogy a kérdéseidre megoldást találj. Ebben segítségedre lehet egy szakember, vagy a barátok, támogatók. A megoldások megkeresésében is érdemes egy tervet készíteni.


Most pedig nézzük meg, reggel miért könnyebb megküzdeni ezekkel a gondolatokkal:

  • Ha kialudtuk magunkat, tisztább fejjel tudunk gondolkodni.
  • A napi rutin segítségünkre lehet.
  • A reggeli pörgés könnyebbé teheti a napjainkat, ezért nem kizárólag kérdéseink körül forognak a gondolataink.


Összegezve tehát, érdemes a minőségi pihentető alvásra törekedni, akár meditációs, relaxációs gyakorlatokkal, vagy téged kikapcsoló, megnyugtató tevékenységekkel. Teljesen természetesek a benned felmerülő kérdések, hisz mindannyiunkat érdekel a jövőnk, és a különféle problémákra a megoldások. Az is teljesen normális, ha egyedül nem tudsz vele megbirkózni, ilyenkor érdemes szakember segítségét igénybevenned.


Amennyiben segítségre van szükséged keress fel bizalommal!


Szerző: Krizbai Terézia
Adatlap megtekintése
További blog bejegyzések
flow élmény

Flow. És ha nincs, milyen veszélyekkel járhat?

2024.05.13.Csíkszentmihályi Mihály flow, azaz áramlás elméletéről szinte már mindenki hallott. Ő (is) vizsgálta tudományosan azt a kérdést, hogy mi teszi b...
Elolvasom
külföldi élet

A külföldön élés nehézségei

2024.05.11.Évről évre egyre több magyar ember és magyar család költözik külföldre nemcsak rövid időre szerencsét próbálni vagy tanulni, dolgozni, hanem tud...
Elolvasom
internetes csalók

Vigyázat, az internetes csalók pszichológia eszközökkel manipulálnak!

2024.04.30.A pandémia időszaka alatt egyre több internetes tranzakciót bonyolítottunk le, szinte mindent az interneten keresztül voltunk kénytelenek vásáro...
Elolvasom