Barion Pixel
Értesítések engedélyezése
Engedélyezi az értesítéseket a böngészőjében?

Kamera és mikrofon tesztelése
Mikrofon és kamera tesztelése

A szolgáltatás igénybevételéhez szüksége van a számítógépe kamerájának és mikrofonjának a megfelelő működésére. A következő két lépésben ellenőrizheti a megfelelő működésüket.

A megfelelő működéshez a következő operációs rendszereket és böngészőket javasolt használni:

Laptop vagy asztali számítógép használat esetén:

Operációs rendszer: Windows10 és MAC rendszereken egyaránt futattható.

Böngésző: Chrome, Mozilla, Edge

Mobiltelefon használata esetén:

Android operációs rendszeren - Chrome böngésző javasolt

IOS operációs rendszeren - Safari böngésző javasolt

Tájékoztatás
"Szeretnénk tájékoztatni, hogy levelezésben és a konzultáció során elérhetőség, telefonszám, email cím egyéb elérhetőségek nem adhatók ki, illetve a klienstől sem fogadható el, ez a szerződésben is feltüntetésre került. Az elérhetőség kiadása és elfogadása az együttműködés felbontásához vezethet. Megértését és együttműködését köszönjük.”
Rendben
Új konzultációs felkérése érkezett!
Dr Nagy Péter
Elfogad Elutasít

Mit jelent a személyiségzavar és melyek a fő tünetei?

2021.05.31. | Szerző: videopszichologus.hu csapata

A személyiségzavar a magatartásban és az érzelmek kifejezésében megmutatkozó, a normálistól jelentősen eltérő viselkedés. De hogyan alakul ki, kire jellemző és mik a fő tüneteik? Ezekre adunk választ!


Mi is az a személyiség?


Mielőtt belevágnánk abba, mit jelent a személyiségzavar fogalma, érdemes néhány szóban kitérni arra, mit is jelent a személyiség. Rengeteg hivatalos és nem hivatalos definíciója létezik a szónak, ezek nagyrészt közösek abban, hogy a személyiség egy adott ember egyedi tulajdonságait jelenti. Ezek viselkedéssel és a belül lejátszódó lelki folyamatokkal függenek össze. A személyiség ezeken keresztül alkalmazkodik a környezethez, a világhoz.  


A személyiségzavar akkor jelentkezik, ha ez a viselkedés károsodik, és valamiképpen rosszul alkalmazkodik a környezetéhez. Ha ennek súlyosbodnak a tünetei, és látványos eltérések jelentkeznek a megszokott személyiségtől, akkor beszélünk zavarról. 


A személyiségzavarban szenvedő ember viselkedése, érzelemkifejezése kórosan és tartósan nyilvánul meg. Ez nagymértékben különbözik a társadalomban lefektetett írott és íratlan szabályoktól, elvárásoktól. Ezek nem egyszeri eltérések, hanem hosszú távon, esetleg egész életen át tartó torzulások. Az ilyen torzulások olyan különbségek, amelyek eltérnek az átlagostól. A személyiségzavaros ember a megszokottól annyira eltérő mintákat mutat, hogy számára és a környezete számára is komoly szenvedést okoz. 


Mi áll a személyiségzavar hátterében?


A személyiségzavar oka a legtöbb esetben gyermekkori trauma, a család diszfunkcionálisnak nevezett működése. Gyakran vezethető vissza elhanyagolásra, bántalmazásra, de szexuális abúzusra is. Természetesen nem feledkezhetünk meg a genetikáról és a biológiáról, ezek is állhatnak a háttérben. Ezek a minták tehát általában már gyermekként kialakulnak az emberben, sok esetben úgy, hogy nem tudatosul az adott személyben. Viselkedése nélkülözi a rugalmasságot, minden élethelyzetben jellemző, hogy nem képes alkalmazkodni, csak a saját érdekei dominálnak. Nehezítő tényező, hogy a pszichésen egészségesnek tűnő betegek is szenvedhetnek bizonyos személyiségzavarban, küzdhetnek például súlyos paranoiával, extrém nárcisztikus viselkedéssel.


A személyiségzavart általában serdülőkorban diagnosztizálják, és kezdik el a kezelést. Felnőttkorban jóval nehezebb gyógyítani, hiszen ilyenkor gyakori, hogy az emberek nem látják be a betegséget, teljes tagadásban élnek ezzel kapcsolatban. Pedig ezek olyan súlyos pszichológiai problémák, amik komoly szenvedést okoznak, nehezítik, akár teljesen tönkre is tehetik a betegek és környezetük életének minőségét.

További blog bejegyzések
A jelen pillanat hatalma

A jelen pillanat hatalma

2024.02.27.Ha a sikert lebontjuk sejtjeire, akkor a napi teendőinket láthatjuk nagyító alatt. Mit teszek nap mint nap, hogy teszem nap mint nap, mert az va...
Elolvasom
önbizalom

Önbizalom növelése

2024.01.24.Az önbizalom a kihívások, feladatok megtétele, megcsinálása által edződik folyamatosan. Minden nap próbára tesszük és erősíthetjük, ugyan úgy, m...
Elolvasom
elvonulás

Mértékletesség a bőségben

2024.01.10.A mérhetetlen és mértéktelen fogyasztás világában élünk Szinte bármit, bármikor megvásárolhatunk, megehetünk, megrendelhetünk, birtokolhatunk. A...
Elolvasom