Barion Pixel
Értesítések engedélyezése
Engedélyezi az értesítéseket a böngészőjében?

Kamera és mikrofon tesztelése
Mikrofon és kamera tesztelése

A szolgáltatás igénybevételéhez szüksége van a számítógépe kamerájának és mikrofonjának a megfelelő működésére. A következő két lépésben ellenőrizheti a megfelelő működésüket.

A megfelelő működéshez a következő operációs rendszereket és böngészőket javasolt használni:

Laptop vagy asztali számítógép használat esetén:

Operációs rendszer: Windows10 és MAC rendszereken egyaránt futattható.

Böngésző: Chrome, Mozilla, Edge

Mobiltelefon használata esetén:

Android operációs rendszeren - Chrome böngésző javasolt

IOS operációs rendszeren - Safari böngésző javasolt

Tájékoztatás
"Szeretnénk tájékoztatni, hogy levelezésben és a konzultáció során elérhetőség, telefonszám, email cím egyéb elérhetőségek nem adhatók ki, illetve a klienstől sem fogadható el, ez a szerződésben is feltüntetésre került. Az elérhetőség kiadása és elfogadása az együttműködés felbontásához vezethet. Megértését és együttműködését köszönjük.”
Rendben
Új konzultációs felkérése érkezett!
Dr Nagy Péter
Elfogad Elutasít

Mit tehetünk, ha válogatós a gyerek?

2021.12.20. | Szerző: videopszichologus.hu csapata

A gyerek nem eszik meg mindent. Válogat. Nem kér a zöldségekből, csak húst enne. Nem eszi meg az avokádót. A spenótot ki nem állhatja. Mindannyian hallottunk már ilyen esetekről, talán meg is tapasztaltuk. A szelektív evés természetes dolog, egy pont után azonban veszélyessé válhat. Utánajártunk, hogy mikor szükséges közbeavatkoznunk, és mit tehetünk, ha válogatós a gyerek. 


Röviden a szelektív evésről


Amikor a gyermekünk huzamosabb ideig csak bizonyos ételeket hajlandó elfogyasztani, szelektív evésről beszélünk. Ez a természetes állapot akkor válhat veszélyessé, és okozhat testi és mentális problémákat, ha legalább fél évig fennáll. (Felnőtteknél két évben határozzák meg azt az időt a szakemberek) A probléma gyakori, a szülők ötöde számolt be az öt év alatti gyermeke szelektív evéséről. 


Szelektív evésnél a gyermekünk elzárkózik az újdonságoktól, nem hajlandó új ételeket megkóstolni, mindössze néhány, maximum tíz féle ételt fogyaszt el. Fontos tudni, hogy a szelektív evés nem jár együtt testképzavarral, a gyermekünk ilyenkor nem foglalkozik sem a testsúlyával, sem az alakjával. A szelektív evés nem is feltétlenül párosul fogyással, gondoljunk csak arra, ha gyermekünk csak szénhidrátban gazdag ételeket fogad el. A szelektív evést nem testi betegség okozza. De akkor mégis mi?


Szelektív evés – mi okozhatja?


A szelektív evésnél a gyermekünk válogat az ételek között. A szín, a szag és az étel állaga alapján is szelektálhat. Jellemzően a szoptatás befejezése után, kisgyermekkorban kezdődik a szelektív evés. A szakemberek egybehangzóan állítják, hogy van összefüggés a szelektív evés, és az étel erőltetése között. Akiknél a szülők erőltették a zöldségfogyasztást, nagyobb eséllyel lettek válogatósak. A rövidebb idejű szoptatás is befolyásolja a szelektív evés kialakulását, sőt, még az anya étrendje is. Ha az ugyanis egysíkú, akkor a gyermek válogatósabb lesz. Ha az anya legalább fél évig szoptat, és csak ezután kezdődik meg a hozzátáplálás, akkor nagyobb eséllyel kerülhető el a szelektív evés.


Szorongás és szelektív evés


A szakemberek összefüggést találtak a szorongás és a szelektív evés között. Amikor az anya szorong, az visszahat a gyermekre is, és ilyenkor az anya nem tud kellő mértékű empátiával fordulni a gyermeke igényei felé. Nem ismeri fel annak finom rezdüléseit, erőltetheti az evést akkor is, amikor a gyermeke egyértelmű jeleket ad arról, hogy az étel nem megfelelő a számára. Az anyák számára legnagyobb nehézséget az altatás mellett a gyermekük táplálása okozza. Amikor a gyermek elutasítja a felkínált ételt, azt kudarcként élik meg. A sikertelen étkezés tovább növeli az anya szorongását, ez pedig spirálszerűen még rosszabb helyzetet teremt. 


Nem csak az anya, de a gyermek szorongása is okozhat szelektív evést. Ráadásul az érzékszervek átlag feletti érzékenysége a gyermekeknél gyakoribb, ez szintén összefügghet azzal, hogy válogatós lesz a gyermekünk. 


Szükség lehet szakember segítségére


A szelektív evés magától is javulhat, és meg is szűnhet. Ha azonban ez nem történik meg, szükség lehet szakember segítségére. A szelektív evés amellett, hogy testi problémákat okozhat, példádul valamilyen hiánybetegség kialakulásával, lelki problémákat is okozhat. Ilyenkor egy szakember segíthet az étkezési szokások megváltoztatásában. 


Mit tehetünk mi, szülőként?


Szülőként fontos, hogy nagy odafigyeléssel, és a fokozatosság elvét betartva kezeljük a helyzetet. Ahogy láttuk, az étel erőltetése nem segít, épp ellenkezőleg, a szelektív étkezési zavar kialakulásához is vezethet. Érdemes már az apró lépéseket is jutalmazni, és visszajelezni a gyermekünknek, hogy tetszik nekünk, hogy megette az ételt. Semmiképpen nem azt kell azonban elérnünk, hogy a gyerekünk válogatás nélkül mindent megegyen. A változatos, egészséges étrend elérése legyen a cél. 


A szelektív étkezés problémájának feltárásához meg kell figyelnünk a család többi tagjának az étkezési szokásait, azt, hogy mikor eszik a gyermekünk változatosabban, és azt is, hogy erre a család hogyan reagál. Tudnunk kell, hogy milyen hátrányai lehetnek a gyermekünkre a szelektív evésnek. Feljegyezhetjük, hogy milyen ételeket eszik szívesen, miket utasít vissza, és azt is, hogy ezt mivel indokolja meg. Ha szülőként mindent megtettünk a szelektív evés problémájának elhárítására, de nem jártunk sikerrel, mindenképpen el kell gondolkodnunk azon, hogy egy szakembert is bevonjunk a folyamatba. 


A szelektív evés problémájának megítélésénél és megoldásánál figyelembe kell vennünk, hogy nem vagyunk egyformák. Van olyan családtagunk, aki szereti a tökfőzeléket, egy másik meg rá sem bír nézni. Nem az lehet cél, hogy egy bizonyos ételt, vagy ételtípust, például zöldséget-gyümölcsöt fogyasszon a gyermekünk, hanem az, hogy változatosan és egészségesen étkezzen úgy, hogy közben figyelembe vesszük azt is, hogy mi az, amit szeret, és mi az, amit nem. 

További blog bejegyzések
A jelen pillanat hatalma

A jelen pillanat hatalma

2024.02.27.Ha a sikert lebontjuk sejtjeire, akkor a napi teendőinket láthatjuk nagyító alatt. Mit teszek nap mint nap, hogy teszem nap mint nap, mert az va...
Elolvasom
önbizalom

Önbizalom növelése

2024.01.24.Az önbizalom a kihívások, feladatok megtétele, megcsinálása által edződik folyamatosan. Minden nap próbára tesszük és erősíthetjük, ugyan úgy, m...
Elolvasom
elvonulás

Mértékletesség a bőségben

2024.01.10.A mérhetetlen és mértéktelen fogyasztás világában élünk Szinte bármit, bármikor megvásárolhatunk, megehetünk, megrendelhetünk, birtokolhatunk. A...
Elolvasom