Barion Pixel
Értesítések engedélyezése
Engedélyezi az értesítéseket a böngészőjében?

Kamera és mikrofon tesztelése
Mikrofon és kamera tesztelése

A szolgáltatás igénybevételéhez szüksége van a számítógépe kamerájának és mikrofonjának a megfelelő működésére. A következő két lépésben ellenőrizheti a megfelelő működésüket.

A megfelelő működéshez a következő operációs rendszereket és böngészőket javasolt használni:

Laptop vagy asztali számítógép használat esetén:

Operációs rendszer: Windows10 és MAC rendszereken egyaránt futattható.

Böngésző: Chrome, Mozilla, Edge

Mobiltelefon használata esetén:

Android operációs rendszeren - Chrome böngésző javasolt

IOS operációs rendszeren - Safari böngésző javasolt

Tájékoztatás
"Szeretnénk tájékoztatni, hogy levelezésben és a konzultáció során elérhetőség, telefonszám, email cím egyéb elérhetőségek nem adhatók ki, illetve a klienstől sem fogadható el, ez a szerződésben is feltüntetésre került. Az elérhetőség kiadása és elfogadása az együttműködés felbontásához vezethet. Megértését és együttműködését köszönjük.”
Rendben
Új konzultációs felkérése érkezett!
Dr Nagy Péter
Elfogad Elutasít

Mit tehetünk, ha visszatérő rémálmaink vannak?

Visszatérő rémálmaink igencsak megnehezíthetik mindennapjainkat, kizökkenthetnek ritmusunkból, negatívan befolyásolhatják lelki világunkat és testi tüneteket is okozhatnak. A rémálmok megfejtésének első lépése az, hogy tudjuk, melyik volt előbb, a tyúk, vagy a tojás?

2023.02.15. | Szerző: videopszichologus.hu csapata

A visszatérő álmok jelentősége


A legtöbb ember álmodik és sokan vannak közülük olyanok, akik élénken emlékeznek álmaikra, azok képi világára, vagy tartalmára, és ezekből próbálnak bizonyos jelentéseket kibogozni, értelmezéseket megalkotni. Vannak visszatérő álmaink, amelyekről úgy gondoljuk, nagyobb a jelentőségük, hiszen újra és újra megjelennek előttünk. Vannak visszatérő rémálmaink is, amelyek kellemetlen érzéseket keltenek bennünk, emellett értetlenséget is okozhatnak, elgondolkoztatnak, vagy akár meg is ijesztenek minket. Fontos azonban tudnunk, hogy nem vagyunk egyedül, mások is küszködnek hasonló problémával. Nézzünk hát szembe velük bátran!


Az első kérdés: rendben van az alvás minősége?


Visszatérő rémálmaink értelmezése általában nagyobb szerepet kap, mint egy-egy átlagos álomé, hiszen egyfelől határozott szándékunk kideríteni, mi okozza őket. Másrészt visszatérő rémálmaink igencsak megnehezíthetik mindennapjainkat, kizökkenthetnek ritmusunkból, negatívan befolyásolhatják lelki világunkat és testi tüneteket is okozhatnak. Itt érdemes megfordítani a dolgot. Elsőként azt kell megvizsgálnunk, hogy pihenésünk megfelelő időtartamú és minőségű, illetve nem áll-e valamilyen konkrét betegség, fizikai probléma a háttérben. Nagyon is elképzelhető, hogy rossz álmainkat éppen mi magunk idézzük elő azzal, hogy nem pihenünk eleget, elég jól, vagy elnyomunk, nem veszünk észre valamilyen fizikai problémát, amely viszont így jelez. Álom útján kapunk visszajelzést arról, hogy változtatnunk kell. Elképzelhető, hogy ez a probléma kulcsa, de más okok is szerepet játszhatnak a visszatérő rémálmok kialakulásában.


Alkohol, gyógyszer, kábítószer


Eddig beszéltünk a fizikai tünetekről, testi betegségekről, mint a rémálmok kiváltó okairól, de ugyanúgy meg kell említeni mentális problémákat is, amelyek szintén zavarhatják alvásunkat. Emellett az alkohol, a gyógyszer és a drog mellékhatása is lehet a rossz álom.


Huzamosabb ideje fennálló feszültség


Visszatérő rémálmaink kiváltásának talán leggyakoribb előzménye valamely huzamosabb ideig fennálló feszültség, amely életünket övezi. Ez lehet egy-egy komolyabb feladat az életben, esetleg egy nagyobb váltás, amely új, eddig nem tapasztalt helyzetek elé sodor minket, vagy akár egy trauma is. Ha az alvásunkat esetlegesen zavaró, jó minőségű pihenésünket gátló fizikai okokat kizártuk a körből, érdemes a fent említett külső feszültséget górcső alá venni. Mi ennek a hatékony módja?


Visszatérő rémálmaink vizsgálata


Visszatérő rémálmaink megszüntetésének leghatékonyabb módszere az, ha egyszerre vizsgáljuk meg magukat az álmokat és azt, hogy mi az, ami leginkább zavarja mindennapi életünket. Ha figyelmesek vagyunk, gyorsan megtalálhatjuk a probléma forrását. Tudni kell, hogy az álmok ritkán konkrétak, néha nem könnyű megérteni őket, de ha arra koncentrálunk, hogy mit jelentenek nekünk, milyen érzéseket váltanak ki belőlünk, valószínűleg gyorsabban kibogozhatjuk őket. Emellett meg kell vizsgálnunk, hogy mi zavar minket mindennapi életünkben, mi az, ami a legnagyobb problémát okozza, esetleg huzamosabb ideje fennáll. Amennyiben így sem tudjuk elűzni a visszatérő rémálmainkat, szakemberhez is fordulhatunk segítségért. Egy pszichológussal való konzultáció előremozdíthatja a probléma azonosítását, így a feldolgozás is hamarabb megtörténhet.

További blog bejegyzések
A jelen pillanat hatalma

A jelen pillanat hatalma

2024.02.27.Ha a sikert lebontjuk sejtjeire, akkor a napi teendőinket láthatjuk nagyító alatt. Mit teszek nap mint nap, hogy teszem nap mint nap, mert az va...
Elolvasom
önbizalom

Önbizalom növelése

2024.01.24.Az önbizalom a kihívások, feladatok megtétele, megcsinálása által edződik folyamatosan. Minden nap próbára tesszük és erősíthetjük, ugyan úgy, m...
Elolvasom
elvonulás

Mértékletesség a bőségben

2024.01.10.A mérhetetlen és mértéktelen fogyasztás világában élünk Szinte bármit, bármikor megvásárolhatunk, megehetünk, megrendelhetünk, birtokolhatunk. A...
Elolvasom