Barion Pixel
Értesítések engedélyezése
Engedélyezi az értesítéseket a böngészőjében?

Kamera és mikrofon tesztelése
Mikrofon és kamera tesztelése

A szolgáltatás igénybevételéhez szüksége van a számítógépe kamerájának és mikrofonjának a megfelelő működésére. A következő két lépésben ellenőrizheti a megfelelő működésüket.

A megfelelő működéshez a következő operációs rendszereket és böngészőket javasolt használni:

Laptop vagy asztali számítógép használat esetén:

Operációs rendszer: Windows10 és MAC rendszereken egyaránt futattható.

Böngésző: Chrome, Mozilla, Edge

Mobiltelefon használata esetén:

Android operációs rendszeren - Chrome böngésző javasolt

IOS operációs rendszeren - Safari böngésző javasolt

Tájékoztatás
"Szeretnénk tájékoztatni, hogy levelezésben és a konzultáció során elérhetőség, telefonszám, email cím egyéb elérhetőségek nem adhatók ki, illetve a klienstől sem fogadható el, ez a szerződésben is feltüntetésre került. Az elérhetőség kiadása és elfogadása az együttműködés felbontásához vezethet. Megértését és együttműködését köszönjük.”
Rendben
Új konzultációs felkérése érkezett!
Dr Nagy Péter
Elfogad Elutasít

Nagyon nehéz a gyerekemmel! Mi áll az öntörvényűség hátterében?

2020.11.20. | Szerző: videopszichologus.hu csapata

Nagyon nehéz a gyerekemmel, mert egy erős akaratú, sokszor erőszakos és kezelhetetlen személyiség. Miért van ez, és legfőképpen: hogyan lehet kezelni, mit lehet tenni ezzel kapcsolatban?


Nem működik a szép szó, a kiabálás és a büntetés


Sokszor halljuk azt a szülői panaszt, hogy nagyon nehéz a gyerekemmel, de a legtöbbek számára ez csak amolyan általános állítás, esetleg időszakos nehézség. Akadnak viszont olyanok, akiket igazán nyomaszt a helyzet, akik csemetéje bizony öntörvényű. Mit jelent ez, és hogyan lehet kezelni?


Az öntörvényű gyermek szülője jól tudja, hogy mi az az igazi tehetetlenség. Amikor sem a szép szó, sem a kiabálás, sem a büntetés nem működik, a szokványos fegyelmezési módszerek egész egyszerűen hatástalanok. Az ilyen személyiség ugyanakkor a legtöbbször kettősséget hordoz magában, az öntörvényűség mellett okos, tehetséges, kitartó és önálló. Viszont minél inkább engedelmességet várunk el tőle, annál hajthatatlanabb, makacsabb, ellenállóbb.


Engedjük el, tervezzünk újra!


Mi a teendő ilyen esetben? Először is érdemes engedni, méghozzá a saját elképzeléseinkből. Ez nem azt jelenti, hogy visszavonulót fújunk, hanem azt, hogy újratervezünk. Más oldalról közelítjük meg a problémát. Erre azért van szükség, mert erővel képtelenek leszünk eredményt elérni, ezért kár is a hagyományos módszereket erőltetni. Ha túl engedékenyek vagyunk, és nem vagyunk következetesek, az is probléma lehet. Összességében mindenképpen tekintsük át nyugodtan eddigi viselkedésünket, nevelési módszerünket és tapasztalatink alapján bátran módosítsunk rajtuk.


Az öntörvényű gyermek könnyen tör ki dührohamban, ha nem az történik, amit ő szeretne. Ez nem sima hiszti, amit némi fegyelmezéssel helyre tudunk tenni. Két dolog biztosan nem fog működni: ha túl engedékenyek vagyunk vele szemben, vagy ha a tekintélyelvűséget helyezzük előtérbe. Érdemes jól elválasztani egymástól a dolgokat, és felosztani a fegyelmezési helyzeteket fontos, valamint kevésbé fontos halmazokba. Ha a helyzet az előre lefektetett, felcímkézett komoly kategóriába tartozik, akkor büntetést von maga után, méghozzá következetesen. Ha azonban a kevésbé fontos az adott dolog, akkor lépjünk hátrébb, gyakoroljunk nagyobb türelmet, és adjunk több szabadságot a gyermeknek. Eközben persze közvetve terelgethetjük a helyes irányba.


A szülő elvárása a legtöbbször ellentmondásos csemetéjével szemben. Az anya és az apa azt szeretné, hogy gyereke független és határozott felnőtté váljon, ugyanakkor gyerekként sokszor engedelmességet, passzivitást, simulékonyságot vár el tőle. Az öntudatos gyerekeket ez megzavarja és nem is tudnak neki megfelelni.


Fontos lehet a napi rutin, de a közvetlen parancs nem működik


Nagyon nehéz a gyerekemmel, nem tudok mit kezdeni, a kezelhetetlenségével, az öntörvényűségével! A lehetséges megoldás első lépese az elfogadás: ez van, ilyen a gyerek, ezt a helyzetet kell kezelni. A következő dolog, amire figyelemmel kell lennünk, az a szülői ego kérdése, azaz felül tudjuk-e vizsgálni korábbi módszereinket. Érdekesség, hogy az öntörvényű személyiség általában sokféle pozitív tulajdonsággal bír, ilyen lehet például a motiváltság és magabiztosság. Szeretik saját maguk megtapasztalni a világ dolgait, s ha ezt hagyjuk nekik, arra hálásan reagálnak majd. Elérkeztünk az irányítás kérdéséhez. A közvetlen parancsok általában nem működnek az öntörvényű gyereknél, érdemes inkább úgy adagolni a teendőket, mintha azok az ő választása alapján működnének. Ebből a szempontból (is) fontosak számukra a napi rutinok, amelyek a szülőknek is jó szolgálatot tesznek, azáltal, hogy helyettesítik a közvetlen utasításokat. A maguktól értetődő dolgokat jól kezelik az ilyen típusú személyiségek.


Fontos az együttérzés. Az öntörvényű gyermek ellenállását nem szabad személyes sértésnek venni, mert ez az ellenállás nem azt jelenti, hogy ő minket akar bántani, nem is tudatosan megy szembe velünk. Az ilyen típusú gyermekek a szokásosnál nagyobb kreativitást és jóval több türelmet igényelnek a szülőktől. Recept nincs a megváltoztatásukra, az erre irányuló erőfeszítéseinket inkább spóroljuk meg, és próbáljuk megtanulni meg őket kezelni.

További blog bejegyzések
A jelen pillanat hatalma

A jelen pillanat hatalma

2024.02.27.Ha a sikert lebontjuk sejtjeire, akkor a napi teendőinket láthatjuk nagyító alatt. Mit teszek nap mint nap, hogy teszem nap mint nap, mert az va...
Elolvasom
önbizalom

Önbizalom növelése

2024.01.24.Az önbizalom a kihívások, feladatok megtétele, megcsinálása által edződik folyamatosan. Minden nap próbára tesszük és erősíthetjük, ugyan úgy, m...
Elolvasom
elvonulás

Mértékletesség a bőségben

2024.01.10.A mérhetetlen és mértéktelen fogyasztás világában élünk Szinte bármit, bármikor megvásárolhatunk, megehetünk, megrendelhetünk, birtokolhatunk. A...
Elolvasom