Barion Pixel
Értesítések engedélyezése
Engedélyezi az értesítéseket a böngészőjében?

Kamera és mikrofon tesztelése
Mikrofon és kamera tesztelése

A szolgáltatás igénybevételéhez szüksége van a számítógépe kamerájának és mikrofonjának a megfelelő működésére. A következő két lépésben ellenőrizheti a megfelelő működésüket.

A megfelelő működéshez a következő operációs rendszereket és böngészőket javasolt használni:

Laptop vagy asztali számítógép használat esetén:

Operációs rendszer: Windows10 és MAC rendszereken egyaránt futattható.

Böngésző: Chrome, Mozilla, Edge

Mobiltelefon használata esetén:

Android operációs rendszeren - Chrome böngésző javasolt

IOS operációs rendszeren - Safari böngésző javasolt

Tájékoztatás
"Szeretnénk tájékoztatni, hogy levelezésben és a konzultáció során elérhetőség, telefonszám, email cím egyéb elérhetőségek nem adhatók ki, illetve a klienstől sem fogadható el, ez a szerződésben is feltüntetésre került. Az elérhetőség kiadása és elfogadása az együttműködés felbontásához vezethet. Megértését és együttműködését köszönjük.”
Rendben
Új konzultációs felkérése érkezett!
Dr Nagy Péter
Elfogad Elutasít

Hogyan segítsek gyermekemnek megismerni a világot?

2020.11.13. | Szerző: videopszichologus.hu csapata

A mai kor nagy, feloldhatatlannak tűnő ellentmondása a nevelésben: hogyan segítsek gyermekemnek megismerni a világot, amikor én magam sem ismerem ki magam benne? Sokszor nem tudom eldönteni mi a jó és a rossz, a helyes és a helytelen.


A gyermek a szülei szűrőjén keresztül ismeri meg a világot


Jelen korunk hihetetlenül gyors technikai fejlődése és információdömpingje a szülő-gyermek kapcsolatban is olyan helyzetet teremt, amelyre nincs miből felkészülni. A világot a szülein keresztül ismeri meg a gyermek, de mi van akkor ha a szülő sem tudja követni a fejleményeket, bizonytalan, vagy egyszerűen képtelen az útmutatásra. Biztosan rengeteg emberben merül fel manapság a kérdés, amely nem feltétlenül ebben a megfogalmazásban, de valahogy így visszhangozhat a sikertelennek tűnő szülő agyában: hogyan segítsek gyermekemnek megismerni a világot?


Szülőnek lenni nem könnyű, és manapság bizonyos szempontból még nehezebb, mint korábban. Nagyon sokan nem gondolnak bele, de a kisgyermeknek először a szülő jelenti magát a világot, egészen pontosan szülein keresztül ismeri meg környezetét. Ez egy folyamat, amely során aztán, szépen fokozatosan megjelenik az önállósodás, de a szülőre később is szükség van, csak változó szerepkörben. A felelősség azért nagy, mert a felnőtteknek alkalmazkodniuk kell a gyerekek változó igényeihez, amelyek természetesen nem mindig egyértelműek. Tehát gyermekünk érzelmi világára, személyiségének kifejlődésére döntő hatással vagyunk mi szülők, akik közül nagyon sokan még most is csak a mindennapi ellátásra gondolnak gyermekükkel kapcsolatban, vagy arra, hogy Pistike/Julcsika jól szerepeljen matekversenyen, több piros pontot, ötöst kapjon, mint a padtársa, vagy ügyesebb legyen másoknál a fociedzésen.


Árok a generációk között


A szülőség ennél természetesen jóval összetettebb, hiszen ez csak a felszín. Na, de miként leszünk képesek gyermekeink változó érzelmi igényeinek megfelelni, ha mi magunk sem találjuk a helyünket a világban? A helyzetet nehezíti, hogy a technikai fejlődés felgyorsulása árkokat ás a generációk közé, ami az idősebbeknek ismeretlen, vagy félismeretlen, abba a fiatalok már beleszületnek és a legnagyobb természetességgel állnak hozzá. Az a jelenség sem hajtja a malmunkra a vizet, hogy ahogyan az élet minden dolgával kapcsolatban, a nevelésben is információk dömpingje árad ránk. Iszonyatosan könnyű és gyors ismereteket szerezni a legkülönfélébb témákban. A baj csak az, hogy pró és kontra, azaz ha valamivel kapcsolatban találunk egy szakértői tanácsot, biztos, hogy ott van a párja, amely ellenkezőt állít. Ember (szülő) legyen a talpán, aki kiigazodik a különböző vélemények között.


Próbáljuk meg ne a gyereken levezetni a feszültséget


Szóval hogyan segítsek gyermekemnek megismerni a világot, ha az nekem is bonyolult? És nemcsak bonyolult, hanem stresszes is. Először is meg kell tanulni kezelni a stresszt és a beáramló információkat, erre sokféle technológia akad, a legfontosabb az, hogy ne a gyereken vezessük le a feszültséget. És nemcsak azért, mert az nem fair, hanem azért is, mert épp a mi feladatunk (lenne), hogy az őt ért stresszt kezeljük, levezessük. Arra kell törekedni, hogy a szülő és gyermeke között harmonikus maradjon a kapcsolat, mert ha az valamilyen okból megbomlik, akkor annak többféle negatív következménye is lehet. Mi kell a harmonikus kapcsolat fenntartásához? Elsődlegesen az, hogy a felnőtt magával is harmóniában éljen, legyen meg a lelki egyensúlya. Sok információval bombáznak, rengeteg stressz ér? Ez nem számít, meg kell vele birkóznod, mert te vagy a szűrő a gyerek és a világ között.


Persze nyilván ezt sokkal könnyebb leírni, papolni róla, mint megvalósítani. De most nem az olyan felnőttekre gondolunk, akiknek maguknak is komolyabb segítségre van szükségük, orvosi, és/vagy gyógyszeres kezelésre, hiszen az ő problémájuk összetettebb. Inkább az olyan szülőkre, akik átlagos életet élnek, de kicsit belesüppedtek saját gondjaikba és háttérbe szorult a gyermek. Látszólag nagyon is figyelnek rá (mondjuk megveszik mindenből a legdrágábbat), de a tudatos, érző odafigyelés nincs meg. Ha a kapcsolat nem harmonikus, az előbb-utóbb ki fog ütközni. Nyilván veszekedések, sértődések, kiabálások mindig is lesznek, azokat nem nagyon lehet megúszni, de ha sikerül kialakítanunk a nevelésben az összhangot (kvázi a felnőtt és a gyerek „együtt nevel”), akkor jó eséllyel elérhetjük az egészséges, kellően magabiztos személyiség kifejlődését, és elkerülhetjük azt, hogy csemeténk folyton olyan pofonokat kapjon a külvilágtól, amelyekkel nem tud megbirkózni.

További blog bejegyzések
A jelen pillanat hatalma

A jelen pillanat hatalma

2024.02.27.Ha a sikert lebontjuk sejtjeire, akkor a napi teendőinket láthatjuk nagyító alatt. Mit teszek nap mint nap, hogy teszem nap mint nap, mert az va...
Elolvasom
önbizalom

Önbizalom növelése

2024.01.24.Az önbizalom a kihívások, feladatok megtétele, megcsinálása által edződik folyamatosan. Minden nap próbára tesszük és erősíthetjük, ugyan úgy, m...
Elolvasom
elvonulás

Mértékletesség a bőségben

2024.01.10.A mérhetetlen és mértéktelen fogyasztás világában élünk Szinte bármit, bármikor megvásárolhatunk, megehetünk, megrendelhetünk, birtokolhatunk. A...
Elolvasom