Barion Pixel
Értesítések engedélyezése
Engedélyezi az értesítéseket a böngészőjében?

Kamera és mikrofon tesztelése
Mikrofon és kamera tesztelése

A szolgáltatás igénybevételéhez szüksége van a számítógépe kamerájának és mikrofonjának a megfelelő működésére. A következő két lépésben ellenőrizheti a megfelelő működésüket.

A megfelelő működéshez a következő operációs rendszereket és böngészőket javasolt használni:

Laptop vagy asztali számítógép használat esetén:

Operációs rendszer: Windows10 és MAC rendszereken egyaránt futattható.

Böngésző: Chrome, Mozilla, Edge

Mobiltelefon használata esetén:

Android operációs rendszeren - Chrome böngésző javasolt

IOS operációs rendszeren - Safari böngésző javasolt

Tájékoztatás
"Szeretnénk tájékoztatni, hogy levelezésben és a konzultáció során elérhetőség, telefonszám, email cím egyéb elérhetőségek nem adhatók ki, illetve a klienstől sem fogadható el, ez a szerződésben is feltüntetésre került. Az elérhetőség kiadása és elfogadása az együttműködés felbontásához vezethet. Megértését és együttműködését köszönjük.”
Rendben
Új konzultációs felkérése érkezett!
Dr Nagy Péter
Elfogad Elutasít

Ne mindig „kezeljük” az érzelmeket: éljük meg (jobban) azokat!

2021.10.06. | Szerző: Bálint Piroska

Mindannyian érzelmi lények vagyunk, ez van: a félelem, az öröm, a bánat, a harag, és más érzések számtalan árnyalata végigkíséri életünket. Tulajdonképpen ez a mérhetetlenül sokszínű érzelmi színskála teszi mindennapjainkat izgalmassá, értékessé, feledhetetlenné nagyon sokszor.


Az érzelmek lehetővé teszik, hogy reagáljunk azokra a helyzetekre, amelyek veszélyeztetnek, lelkesítenek, elszomorítanak, vagy épp ellenkezőleg, felvidítanak. Az érzelmek a mi „túlélési készletünk” az idők hajnala óta.


De! Néha (vagy gyakran?) elborít bennünket a hangulati hullámzás. És mi történik az érzelmi kisülések során? Képzeljünk el egy szép nagy búzatáblát… hirtelen elönti a zápor és a búzák meghajolnak a felhőszakadás következtében. Amikor elmúlik a zápor, kiegyenesednek és visszanyerik alakjukat. Nos, a saját életünk analógiája mentén ahelyett, hogy hagynánk elmúlni a vihart, hajlamosak vagyunk értelmezni, sőt túlértelmezni, és ennek következtében elrontani az életünket (és esetleg a körülöttünk élőkét is). Az a vágyunk, hogy mindent irányítsunk, „kezeljünk jól”, nem segít nekünk. Éppen ellenkezőleg: merevvé tesz bennünket, nem oldjuk meg a nehézségeinket, és néha még „stresszeljük” is szegény érzelmeinket. (Jaj, miért érzem én most ezt, amikor nem ezt és nem így szeretném-kellene, hanem mást és másképp?). 


Fontos megérteni, hogy nem az érzelmek a probléma. Akkor tűnik annak, amikor az agyunk az egyetlen lehetséges módozatként regisztrálja a helyzetre adott reakcióinkat, amikor azt gondoljuk, hogy csak így lehet egy dologra reagálni. Pl.: valaki beszól, késik, megsértődöm, haragszom, és csak úgy tudok-lehet reagálni, hogy én is beszólok neki. Ezért ismételjük meg számtalanszor ugyanazt a forgatókönyvet, anélkül, hogy észrevennénk, és nem feltétlenül mindig bölcsen. Az ördögi körből való kilépéshez két alternatív utat javaslunk:


1) Lassítás


A bennünket eluralkodó érzelemmel szembeni lassítás (2 perces szünet mély légzés kíséretében) lehetővé teszi, hogy másképp reagáljunk, hogy ne a megszokott utat válasszuk. Az előbbi példához visszatérve: amikor felrobbanunk a haragtól, ha szánunk időt arra – tudom, hogy sokszor nagyon nehéz -, hogy megfigyeljük magunkat, gyakran fel kell ismernünk, hogy a harag valódi oka nem maga az esemény. Így például amikor mások késése dühössé tesz bennünket, az emlékeztethet akár olyan helyzetekre, amelyeket gyerekkorunkban éltünk át.


2) Relativizálás 


Az azonnali, esetleg későbbi relativizálás felkínálja számunkra a kezdeti sokk és az értelmezés összekapcsolásának lehetőségét. Például az a mód, ahogyan elkezdünk túlértelmezni egy helyzetet, egy egyszerű telefonhívás késését: „nem hívott, a kapcsolatunk nem érdekli, el fog hagyni engem…” és máris a legszörnyűbb koreográfiát gyártjuk, miközben a másik személynek, párunknak egyszerűen sürgős dolga akadt, vagy közbejött valami. Ez esetben érdemes megfigyelni az érzelmet, hogy az félelem vagy kétségbeesés, vagy valami más, és ugyanakkor feltenni a kérdést, hogy a (látszólag) drámai szituációnak mennyi a valóságalapja. Gondolataink nagyító vagy torzító tükörként szolgálnak a tapasztalatainkhoz. Relativizálás nélkül elkezd (sajnos) beszűkülni az ember tudata, és képes igen végletes gondolkodásmódba kerülni. Alkalmazva ezt a hozzáállást, sikerülhet fellazítani és csökkenteni a káros hiedelmeket és a reflexreakciókat. És legyünk türelmesek: a rossz szokások megváltoztatása sokáig tart. De gyakorlással és türelemmel az eluralkodó érzelmek nem teszik tönkre az életünket.

Szerző: Bálint Piroska
Adatlap megtekintése
További blog bejegyzések
önbizalom

Önbizalom növelése

2024.01.24.Az önbizalom a kihívások, feladatok megtétele, megcsinálása által edződik folyamatosan. Minden nap próbára tesszük és erősíthetjük, ugyan úgy, m...
Elolvasom
elvonulás

Mértékletesség a bőségben

2024.01.10.A mérhetetlen és mértéktelen fogyasztás világában élünk Szinte bármit, bármikor megvásárolhatunk, megehetünk, megrendelhetünk, birtokolhatunk. A...
Elolvasom
mentalis_egeszseg

Mentális egészség

2023.12.18.A mentális egészség A mentális egészség egy nagy gyűjtőfogalom, ami magában foglalja az érzelmi, pszichológiai és szociális jóllétet, ezáltal be...
Elolvasom