Barion Pixel
Értesítések engedélyezése
Engedélyezi az értesítéseket a böngészőjében?

Kamera és mikrofon tesztelése
Mikrofon és kamera tesztelése

A szolgáltatás igénybevételéhez szüksége van a számítógépe kamerájának és mikrofonjának a megfelelő működésére. A következő két lépésben ellenőrizheti a megfelelő működésüket.

A megfelelő működéshez a következő operációs rendszereket és böngészőket javasolt használni:

Laptop vagy asztali számítógép használat esetén:

Operációs rendszer: Windows10 és MAC rendszereken egyaránt futattható.

Böngésző: Chrome, Mozilla, Edge

Mobiltelefon használata esetén:

Android operációs rendszeren - Chrome böngésző javasolt

IOS operációs rendszeren - Safari böngésző javasolt

Tájékoztatás
"Szeretnénk tájékoztatni, hogy levelezésben és a konzultáció során elérhetőség, telefonszám, email cím egyéb elérhetőségek nem adhatók ki, illetve a klienstől sem fogadható el, ez a szerződésben is feltüntetésre került. Az elérhetőség kiadása és elfogadása az együttműködés felbontásához vezethet. Megértését és együttműködését köszönjük.”
Rendben
Új konzultációs felkérése érkezett!
Dr Nagy Péter
Elfogad Elutasít

Négy leggyakoribb munkahelyi játszma

2021.01.18. | Szerző: videopszichologus.hu csapata

„Úgysem lehet megoldani, túl sok a dolgom, biztos, hogy neki ez menni fog?” Egy munkahelyi játszma gyakran mehet az idegeinkre, nem véletlenül. Jó hírünk azonban az, hogy ezek megfelelő stratégiával könnyen elkerülhetők.


Hogy jön létre a munkahelyi játszma?


A munkahelyi játszma nem mindig ismerhető fel könnyen, pedig ismétlődő történés váltja ki. Nem szándékosan játssza a két fél, belső késztetés vezérli a résztvevőket. Jellemző, hogy akaratlanul és rossz érzéssel veszünk részt benne. Kényszer, amiből nehezen húzzuk ki magunkat. Három szerepet tölthetünk be benne: üldöző, áldozat és megmentő. Az üldöző elnyomja a másik kollégát, agresszív és lekezelő – így érvényesíti akaratát. Az áldozat gyenge, kiszolgáltatott, sokszor tehetetlen. A megmentő pedig segít az elesetten és a gyengén. 


A munkahelyi játszma típusai 


A megoldhatatlan probléma játszmája


Ennek lényege, hogy egy kolléga valamilyen problémát vet fel a másiknak (ez lehet magánéleti vagy szakmai is), amire megoldási javaslatot vár. A megmentő több ötlettel is előáll, de az üldöző ezek közül mindegyiket elutasítja, valamennyivel szemben talál valamilyen kifogást. Ezzel azt akarja bizonyítani, hogy az ő problémája megoldhatatlan, igyekszik elérni, hogy mások megsajnálják. Valójában azonban nem az övé az áldozatszerep, hanem azé, akitől tanácsot kért. 


Az áldozathibáztatós játszma


„Kérhetek egy hatalmas szívességet?” – ezzel a kérdéssel kezdődik a következő munkahelyi játszma. Áldozatszerepben tűnik fel a kérdés feltevője, akinek a megmentő kolléga készséggel segít. A szívesség természetesen egy munkahelyi feladatban való segítséget jelent. Ha a feljebbvaló ezután kifogásolja az elvégezett munkát, akkor a segítséget nyújtó kollégát, azaz a valódi áldozatot hibáztatja az immár üldöző munkatárs.

  

A kibeszélős játszma


Másik neve a szépséghibás munkahelyi játszma. Az üldöző ilyenkor mindenki munkájában, kinézetében talál valamilyen kifogásolnivalót, állandóan pletykál a hátuk mögött. Ez általában addig tart, amíg valaki meg nem unja, hiszen mindenki tud róla, hogy ez a munkatárs így viselkedik. Amikor lelepleződik, megpróbál áldozati szerepbe bújni: szerinte nem pletykál, csak mindenki félreérti, amit mondani szeretne.


Addig jár a korsó a kútra


Az egyik leginkább agresszív munkahelyi játszma. Az üldöző egy közvetlen kollégájával végzett közös feladatból nem, vagy csak alig veszi ki a részét. A saját feladataival rendszeresen csúszik, mindig a másik dolgozik helyette többet. Az áldozat egy ideig tűr, megpróbálja tisztázni, de ha nem sikerül, akkor a főnökhöz fordul. A panasz miatt üldözővé válik, a rendszeresen mulasztó kolléga pedig áldozattá. 


Munkahelyi játszma: így kerülheted el


Ezeknek a játszmáknak a közös jellemzője, hogy senkiből sem váltanak ki örömet, mégis mindig ismétlődnek. Viszont kiszámíthatók, rendszeresek, ezért hamis biztonságérzetet adnak – a stabil munkahely illúzióját keltik. Valójában nincs rájuk szükség, fokozzák a kiégést mindenki számára. Ennél is fontosabb jellemzője, hogy elkerülhetők, ehhez pedig egy fél is elég. Hogyan? Úgy, hogy időben felismered őket, nem veszel részt bennünk. Ehhez azonban ismerni kell saját igényeidet egy munkahellyel szemben, ezen kívül tisztán, őszintén kell kommunikálni az adott kollégával.

További blog bejegyzések
A jelen pillanat hatalma

A jelen pillanat hatalma

2024.02.27.Ha a sikert lebontjuk sejtjeire, akkor a napi teendőinket láthatjuk nagyító alatt. Mit teszek nap mint nap, hogy teszem nap mint nap, mert az va...
Elolvasom
önbizalom

Önbizalom növelése

2024.01.24.Az önbizalom a kihívások, feladatok megtétele, megcsinálása által edződik folyamatosan. Minden nap próbára tesszük és erősíthetjük, ugyan úgy, m...
Elolvasom
elvonulás

Mértékletesség a bőségben

2024.01.10.A mérhetetlen és mértéktelen fogyasztás világában élünk Szinte bármit, bármikor megvásárolhatunk, megehetünk, megrendelhetünk, birtokolhatunk. A...
Elolvasom