Barion Pixel
Értesítések engedélyezése
Engedélyezi az értesítéseket a böngészőjében?

Kamera és mikrofon tesztelése
Mikrofon és kamera tesztelése

A szolgáltatás igénybevételéhez szüksége van a számítógépe kamerájának és mikrofonjának a megfelelő működésére. A következő két lépésben ellenőrizheti a megfelelő működésüket.

A megfelelő működéshez a következő operációs rendszereket és böngészőket javasolt használni:

Laptop vagy asztali számítógép használat esetén:

Operációs rendszer: Windows10 és MAC rendszereken egyaránt futattható.

Böngésző: Chrome, Mozilla, Edge

Mobiltelefon használata esetén:

Android operációs rendszeren - Chrome böngésző javasolt

IOS operációs rendszeren - Safari böngésző javasolt

Tájékoztatás
"Szeretnénk tájékoztatni, hogy levelezésben és a konzultáció során elérhetőség, telefonszám, email cím egyéb elérhetőségek nem adhatók ki, illetve a klienstől sem fogadható el, ez a szerződésben is feltüntetésre került. Az elérhetőség kiadása és elfogadása az együttműködés felbontásához vezethet. Megértését és együttműködését köszönjük.”
Rendben
Új konzultációs felkérése érkezett!
Dr Nagy Péter
Elfogad Elutasít

Pszichés probléma: miért nehezebb beszélni róla?

2021.04.22. | Szerző: Bálint Piroska

A pszichés-lelki probléma az érzelmi állapotunk kibillenésére utal, míg a mentális probléma az értelmi, esetleges idegrendszeri rendellenességre. Valójában nem nagyon választható el a kettő, hiszen gondolataink befolyásolják érzelmeinket és fordítva. (Gondoljunk csak arra, hogy a holnap is bizonytalan, vagy arra, hogy végre itt a tavasz, és figyeljük meg, hogyan érezzük magunkat, vagy valaki előre enged a sorban, aminek roppant örülünk, és mit gondolunk rögtön az illetőről)


Filozófiai háttér


Az európai társadalomban a materialista világszemlélet 19-ik század közepétől élte virágkorát, ami még ma is masszívan létezik. Jelesül az a nézet, hogy az ember lelki-pszichés tulajdonságait is a test, az egyedül létező anyagi test határozza meg. Az uralkodó tudományos nézetek ma ennek hatására általában azt hirdetik, hogy csak test van, amely lelki és szellemi tulajdonságokkal is rendelkezik. Ennek következtében a testi bajok elfogadhatóbbak, „normálisak”, gyógyításra szorulnak, a belső láthatatlan gondok-bajok pedig kevésbé fontosak és lényegesek. Könnyebben kimondjuk azt, hogy a májam pang, mint azt, hogy nem tudok megbocsátani valakinek és ez lelkileg felemészt.


Lelki okok


a)   Beszélni a lelki-mentális sérültségünkről – legyen az szorongás, depresszió vagy akár egy „egyszerű” alvászavar – az a fejünkben valami hibára, gyengeségre utal, amivel nem szívesen kérkedünk. Ugyanakkor úgy gondoljuk, hogy veszélyezteti a másokkal való kapcsolatainkat is. Például ha valaki a munkahelyén közli, hogy depresszióban szenved vagy bipoláris, akkor tarthat attól, hogy nem biztos, hogy továbbra is rábíznak felelősségteljes munkát, holott ő nem felelőtlen.


b)  A legnagyobb tévedésünk a lelki bajokkal kapcsolatban az, hogy azt gondoljuk, hogy ezért jórészt mi vagyunk a felelősek, a testi bajokkal pedig úgy vagyunk, hogy azok csak úgy lesznek. Ha például hangulat vagy mentális zavarom van, azért én vagyok a felelős és hibás – ezért nem szívesen beszélek róla – és én kellene ezt valahogy megoldjam, ha testi bajom van, arról pedig nem tehetek, azt gyógyítsa meg az orvos. Valójában ez sem szétválasztható, hiszen a pszichés problémáknak többnyire olyan gyökerei vannak, melyeknek nem vagyunk tudatában – ezért nem tehetünk róla – valamint a testi betegség elkerüléséért is tehetünk tudatosan dolgokat vagy helyre is hozhatjuk azokat, pl. életmódváltással.


c)    A megértéshiány vagy az értetlenség miatt sem beszélünk szívesen ezekről. Mindenkinek van arról tapasztalata – kisgyerekkortól kezdve - hogy az érzelmi folyamatairól mesélt érzékeny állapotban valakinek, akitől nem kapott kellő visszajelzést, együttérzést, megértést. Ez nagyon sok esetben „megkeményít” bennünket és sajnos ezekből a tapasztalatokból kifolyólag a későbbiekben jóval nehezebben alakul ki a teljes bizalom. Ha valaki például depresszióval vagy ADHD-val él, kevés az a személy körülötte, aki megérti és elfogadja. Általánosságban a pszichés bajokkal az a gond, hogy: láthatatlanok, megfoghatatlanok, nehéz megérteni őket. Ha kevésbé lenne materialista a világképünk, akkor talán jobban megértenénk az érzelmi életünket és hangsúlyosabb lenne a vele való foglalatosság.

 

Szerző: Bálint Piroska
Adatlap megtekintése
További blog bejegyzések
A jelen pillanat hatalma

A jelen pillanat hatalma

2024.02.27.Ha a sikert lebontjuk sejtjeire, akkor a napi teendőinket láthatjuk nagyító alatt. Mit teszek nap mint nap, hogy teszem nap mint nap, mert az va...
Elolvasom
önbizalom

Önbizalom növelése

2024.01.24.Az önbizalom a kihívások, feladatok megtétele, megcsinálása által edződik folyamatosan. Minden nap próbára tesszük és erősíthetjük, ugyan úgy, m...
Elolvasom
elvonulás

Mértékletesség a bőségben

2024.01.10.A mérhetetlen és mértéktelen fogyasztás világában élünk Szinte bármit, bármikor megvásárolhatunk, megehetünk, megrendelhetünk, birtokolhatunk. A...
Elolvasom