Barion Pixel
Értesítések engedélyezése
Engedélyezi az értesítéseket a böngészőjében?

Kamera és mikrofon tesztelése
Mikrofon és kamera tesztelése

A szolgáltatás igénybevételéhez szüksége van a számítógépe kamerájának és mikrofonjának a megfelelő működésére. A következő két lépésben ellenőrizheti a megfelelő működésüket.

A megfelelő működéshez a következő operációs rendszereket és böngészőket javasolt használni:

Laptop vagy asztali számítógép használat esetén:

Operációs rendszer: Windows10 és MAC rendszereken egyaránt futattható.

Böngésző: Chrome, Mozilla, Edge

Mobiltelefon használata esetén:

Android operációs rendszeren - Chrome böngésző javasolt

IOS operációs rendszeren - Safari böngésző javasolt

Tájékoztatás
"Szeretnénk tájékoztatni, hogy levelezésben és a konzultáció során elérhetőség, telefonszám, email cím egyéb elérhetőségek nem adhatók ki, illetve a klienstől sem fogadható el, ez a szerződésben is feltüntetésre került. Az elérhetőség kiadása és elfogadása az együttműködés felbontásához vezethet. Megértését és együttműködését köszönjük.”
Rendben
Új konzultációs felkérése érkezett!
Dr Nagy Péter
Elfogad Elutasít

Pszichés probléma: miért nehezebb beszélni róla?

2021.04.22. | Szerző: Bálint Piroska

A pszichés-lelki probléma az érzelmi állapotunk kibillenésére utal, míg a mentális probléma az értelmi, esetleges idegrendszeri rendellenességre. Valójában nem nagyon választható el a kettő, hiszen gondolataink befolyásolják érzelmeinket és fordítva. (Gondoljunk csak arra, hogy a holnap is bizonytalan, vagy arra, hogy végre itt a tavasz, és figyeljük meg, hogyan érezzük magunkat, vagy valaki előre enged a sorban, aminek roppant örülünk, és mit gondolunk rögtön az illetőről)


Filozófiai háttér


Az európai társadalomban a materialista világszemlélet 19-ik század közepétől élte virágkorát, ami még ma is masszívan létezik. Jelesül az a nézet, hogy az ember lelki-pszichés tulajdonságait is a test, az egyedül létező anyagi test határozza meg. Az uralkodó tudományos nézetek ma ennek hatására általában azt hirdetik, hogy csak test van, amely lelki és szellemi tulajdonságokkal is rendelkezik. Ennek következtében a testi bajok elfogadhatóbbak, „normálisak”, gyógyításra szorulnak, a belső láthatatlan gondok-bajok pedig kevésbé fontosak és lényegesek. Könnyebben kimondjuk azt, hogy a májam pang, mint azt, hogy nem tudok megbocsátani valakinek és ez lelkileg felemészt.


Lelki okok


a)   Beszélni a lelki-mentális sérültségünkről – legyen az szorongás, depresszió vagy akár egy „egyszerű” alvászavar – az a fejünkben valami hibára, gyengeségre utal, amivel nem szívesen kérkedünk. Ugyanakkor úgy gondoljuk, hogy veszélyezteti a másokkal való kapcsolatainkat is. Például ha valaki a munkahelyén közli, hogy depresszióban szenved vagy bipoláris, akkor tarthat attól, hogy nem biztos, hogy továbbra is rábíznak felelősségteljes munkát, holott ő nem felelőtlen.


b)  A legnagyobb tévedésünk a lelki bajokkal kapcsolatban az, hogy azt gondoljuk, hogy ezért jórészt mi vagyunk a felelősek, a testi bajokkal pedig úgy vagyunk, hogy azok csak úgy lesznek. Ha például hangulat vagy mentális zavarom van, azért én vagyok a felelős és hibás – ezért nem szívesen beszélek róla – és én kellene ezt valahogy megoldjam, ha testi bajom van, arról pedig nem tehetek, azt gyógyítsa meg az orvos. Valójában ez sem szétválasztható, hiszen a pszichés problémáknak többnyire olyan gyökerei vannak, melyeknek nem vagyunk tudatában – ezért nem tehetünk róla – valamint a testi betegség elkerüléséért is tehetünk tudatosan dolgokat vagy helyre is hozhatjuk azokat, pl. életmódváltással.


c)    A megértéshiány vagy az értetlenség miatt sem beszélünk szívesen ezekről. Mindenkinek van arról tapasztalata – kisgyerekkortól kezdve - hogy az érzelmi folyamatairól mesélt érzékeny állapotban valakinek, akitől nem kapott kellő visszajelzést, együttérzést, megértést. Ez nagyon sok esetben „megkeményít” bennünket és sajnos ezekből a tapasztalatokból kifolyólag a későbbiekben jóval nehezebben alakul ki a teljes bizalom. Ha valaki például depresszióval vagy ADHD-val él, kevés az a személy körülötte, aki megérti és elfogadja. Általánosságban a pszichés bajokkal az a gond, hogy: láthatatlanok, megfoghatatlanok, nehéz megérteni őket. Ha kevésbé lenne materialista a világképünk, akkor talán jobban megértenénk az érzelmi életünket és hangsúlyosabb lenne a vele való foglalatosság.

 

Szerző: Bálint Piroska
Adatlap megtekintése
További blog bejegyzések
esti szorogás

Miért uralkodik el rajtunk a szorongás erősebben este?

2024.06.28.Sokszor merül fel bennünk a kérdés: Miért lehet az, hogy este, amikor csendben vagyunk, végre már lepihenhetnénk, egyszerűen elöntenek minket go...
Elolvasom
flow élmény

Flow. És ha nincs, milyen veszélyekkel járhat?

2024.05.13.Csíkszentmihályi Mihály flow, azaz áramlás elméletéről szinte már mindenki hallott. Ő (is) vizsgálta tudományosan azt a kérdést, hogy mi teszi b...
Elolvasom
külföldi élet

A külföldön élés nehézségei

2024.05.11.Évről évre egyre több magyar ember és magyar család költözik külföldre nemcsak rövid időre szerencsét próbálni vagy tanulni, dolgozni, hanem tud...
Elolvasom