Barion Pixel
Értesítések engedélyezése
Engedélyezi az értesítéseket a böngészőjében?

Kamera és mikrofon tesztelése
Mikrofon és kamera tesztelése

A szolgáltatás igénybevételéhez szüksége van a számítógépe kamerájának és mikrofonjának a megfelelő működésére. A következő két lépésben ellenőrizheti a megfelelő működésüket.

A megfelelő működéshez a következő operációs rendszereket és böngészőket javasolt használni:

Laptop vagy asztali számítógép használat esetén:

Operációs rendszer: Windows10 és MAC rendszereken egyaránt futattható.

Böngésző: Chrome, Mozilla, Edge

Mobiltelefon használata esetén:

Android operációs rendszeren - Chrome böngésző javasolt

IOS operációs rendszeren - Safari böngésző javasolt

Tájékoztatás
"Szeretnénk tájékoztatni, hogy levelezésben és a konzultáció során elérhetőség, telefonszám, email cím egyéb elérhetőségek nem adhatók ki, illetve a klienstől sem fogadható el, ez a szerződésben is feltüntetésre került. Az elérhetőség kiadása és elfogadása az együttműködés felbontásához vezethet. Megértését és együttműködését köszönjük.”
Rendben
Új konzultációs felkérése érkezett!
Dr Nagy Péter
Elfogad Elutasít

Mit árulnak el az álmaink egészségünkről?

2021.04.21. | Szerző: videopszichologus.hu csapata

Nyilván mindenkivel előfordult már, hogy szokatlan, teljesen irracionális álomból ébred fel az éjszaka közepén. Az sem ritka jelenség, hogy valaki folyamatosan visszatérő álmokról számol be. Az álomfejtés „tudománya” ősi időkre nyúlik vissza, amire sokan csak legyintenek, azonban számos modern tanulmány szerint az álmaink bizony sokat elárulhatnak aktuális egészségi állapotunkról. 


Mikor álmodunk?


Az alvás elengedhetetlen folyamat a szervezet megfelelő működéséhez. Az alapos orvosi kutatásoknak köszönhetően tudjuk, hogy az alvási folyamatnak több szakaszát lehet elkülöníteni. Az egyik ilyen szakasz a Rapid-Eye-Movement angol szavak kezdőbetűiből megalkotott REM-fázis. Ilyenkor szabálytalanabb légzés figyelhető meg, a végtagok izmai nem mozognak, ellentétben a szemekkel, amik folyamatos, gyors mozgást végeznek. Az esetek döntő többségében ilyenkor jelentkeznek álmaink, ami annak tulajdonítható, hogy ebben a szakaszban aktiválódik agyunk azon része, amely a gondolkodásért és a tanulásért felelős. Érdekes tény, hogy ebben a fázisban agyunk vérellátása közel megduplázódik az előző állapothoz képest. Mindez azért történik, mert ilyenkor rendszerezi az agy az aznap megszerzett új ismereteket. 


Álmaink sokszor nagy jelentőséggel bírnak

 

Az álmok közül az egyik leggyakrabban tapasztalható típus a rémálom. Ez mindenkinél jelentkezik, azonban közel sem mindegy, milyen gyakorisággal fordul elő. Egy több ezer fő bevonásával elvégzett kísérlet tanulsága szerint azoknál a személyeknél, akiknél gyakorta, akár minden éjszaka tapasztalható ez a roppant kellemetlen jelenség, könnyen fennállhat szívrendszeri betegség valószínűsége. Ennek fiziológiai oka, hogy a szabálytalan szívműködés következtében romlik az oxigénellátottság, ami az agyban is érezteti a hatását, ennek következtében jelentkeznek a rémálmok. Érdekes, de a nem ideális alvási hőmérsékletről is árulkodhatnak az álmok. Ha úgy érezzük, hogy a szokásosnál többet álmodunk, az vélhetően a nem megfelelő szobahőmérsékletnek köszönhető. Valójában mindig ugyanannyit álmodunk, csak azért gondoljuk, hogy többet álmodtunk a megszokottnál, mert a hideg vagy a meleg miatt többször ébredünk fel, így jobban megmaradnak az éppen ébredés közben zajló álmok. Ha valaki gyakran zihál, hadonászik, esetleg dobálja magát alvás közben, az jele lehet egy folyamatban lévő agykárosodásnak is. Ezeknél a személyeknél a későbbiek folyamán nagyobb valószínűséggel jelentkeznek az Alzheimer- vagy a Parkinson-kór tünetei.


További blog bejegyzések
A jelen pillanat hatalma

A jelen pillanat hatalma

2024.02.27.Ha a sikert lebontjuk sejtjeire, akkor a napi teendőinket láthatjuk nagyító alatt. Mit teszek nap mint nap, hogy teszem nap mint nap, mert az va...
Elolvasom
önbizalom

Önbizalom növelése

2024.01.24.Az önbizalom a kihívások, feladatok megtétele, megcsinálása által edződik folyamatosan. Minden nap próbára tesszük és erősíthetjük, ugyan úgy, m...
Elolvasom
elvonulás

Mértékletesség a bőségben

2024.01.10.A mérhetetlen és mértéktelen fogyasztás világában élünk Szinte bármit, bármikor megvásárolhatunk, megehetünk, megrendelhetünk, birtokolhatunk. A...
Elolvasom