Barion Pixel
Értesítések engedélyezése
Engedélyezi az értesítéseket a böngészőjében?

Kamera és mikrofon tesztelése
Mikrofon és kamera tesztelése

A szolgáltatás igénybevételéhez szüksége van a számítógépe kamerájának és mikrofonjának a megfelelő működésére. A következő két lépésben ellenőrizheti a megfelelő működésüket.

A megfelelő működéshez a következő operációs rendszereket és böngészőket javasolt használni:

Laptop vagy asztali számítógép használat esetén:

Operációs rendszer: Windows10 és MAC rendszereken egyaránt futattható.

Böngésző: Chrome, Mozilla, Edge

Mobiltelefon használata esetén:

Android operációs rendszeren - Chrome böngésző javasolt

IOS operációs rendszeren - Safari böngésző javasolt

Tájékoztatás
"Szeretnénk tájékoztatni, hogy levelezésben és a konzultáció során elérhetőség, telefonszám, email cím egyéb elérhetőségek nem adhatók ki, illetve a klienstől sem fogadható el, ez a szerződésben is feltüntetésre került. Az elérhetőség kiadása és elfogadása az együttműködés felbontásához vezethet. Megértését és együttműködését köszönjük.”
Rendben
Új konzultációs felkérése érkezett!
Dr Nagy Péter
Elfogad Elutasít

Sportolói kiégés: hogyan előzhető meg?

2022.01.17. | Szerző: videopszichologus.hu csapata

Amikor testileg és lelkileg sem vagyunk csúcsformában, gondolhatunk a kiégésre. A burnout szindróma közel sem olyan ritka, mint gondolhatnánk. Utánajártunk, mik a sportolói kiégés tünetei, és hogyan előzhetjük meg azt. 


Mi okozhat sportolói kiégést? – fizikai okok


A sportolói kiégés leggyakrabban emlegetett oka, és talán valóban a leggyakoribb oka is, a túledzettség. Túledzettségről akkor beszélünk, ha nem tartjuk be a pihenőidőket. Az edzések között a szervezetünknek pihenésre van szüksége. Ilyenkor alakulnak ki azok a pozitív változások a szervezetünkben, amitől gyorsabbak, hajlékonyabbak vagy erősebbek leszünk. Ha nem adunk elég időt erre, kiéghetünk. A sérülés ugyanúgy okozhat kiégést, mint a túledzettség. A sérülésből is fel kell gyógyulnunk, nem edzhetünk sérülten. 


Kiégést okozhat az is, ha szervezési problémák miatt nincs időnk a megfelelő rákészülésre. Csak utazunk és versenyzünk, utazunk és versenyzünk. Ezt tovább súlyosbíthatja, hogy keveset edzünk, de sokat versenyzünk. Nem megfelelő szervezés esetén kiégés lehet a sok utazásból. Az ebből adódó stressz megterhelhet bennünket, ahogy a nem megfelelő környezeti feltételek is okozhatnak bennünk feszültséget. A monoton edzésmunka, a változatosság hiánya szintén hozzájárulhat ahhoz, hogy kiégjünk.


Mi okozhat sportolói kiégést? – lelki okok


A fizikai okok mellett lelki okok is okozhatnak kiégést. A magas elvárások megterhelőek lehetnek, akár a környezetünkből indulnak ki, akár belőlünk. Érdekes módon a túl alacsony elvárás is problémás, gondoljunk csak egy elhivatott sportolóra, aki a csúcsra tör, de ezt nem várja el tőle a csapata vagy az edzője. Az is gond, ha nem okoz örömet számunkra az edzés és a versenyzés. 


Versenysportolóként minden időnket edzéseken és versenyeken töltjük. Így kevés időnk marad a barátainkra, és a gyenge szociális kapcsolatok hozzájárulhatnak a kiégésünkhöz. Meg kell tanulnunk azt is, hogy kezeljük a stresszt, és el kell fogadnunk, hogy nem tudjuk teljesen irányítani az életünket, hiszen a sport az első, az határoz meg mindent. 


A kiégés tünetei – ezekről ismerhető fel a burnout szindróma


Cinikusság, haszontalanság érzet, kimerültség, lehangoltság. Mind arra utalhat, hogy kiégtünk, ahogy az is, ha kedvetlenek vagyunk és utáljuk a munkánkat. Alvászavar, emésztési panaszok, gyakori fejfájás. Ezek szintén a kiégés tünetei lehetnek. Szinte állandóan táppénzen vagyunk? Gondoljunk a kiégésre. Különböző szerekhez nyúlunk vagy sokat eszünk? Gyanakodhatunk. Ha nem érezzük magunkat erősnek és energikusnak, és a teljesítményünk is csökken, az sem jelent jót. A kiégés elveszi a motivációnkat, arra pedig szükségünk van egy jó eredmény eléréséhez. 


Hogy előzhető meg a kiégés?


A legfontosabb, hogy figyeljünk a jelekre, és ha észleljük magunkon a burnout szindróma jeleit, azonnal tárjuk fel az okokat, és szüntessük meg őket. Tartsunk szüneteket a versenyek és az edzések között. Fel kell töltődnünk. Csináljunk egy kicsit mást, mint amit szoktunk. A változatos edzések is segíthetnek. Az új kihívások inspirálóak lehetnek, fontos, hogy ezek reálisak és elérhetőek legyenek. Tanulhatunk stressz-kezelési technikákat is. Az is fontos, hogy mindig a saját korosztályunkban versenyezzünk. Szülőként mi is támogathatjuk a gyermekünket, azt ne csak az edzőjétől vagy a csapatától várjuk. Úgy is csökkenthetjük a versenyek után kialakuló feszültséget, hogy megtanuljuk kezelni a győzelmet ugyanúgy, mint a vereséget. És kérhetünk visszajelzést is a teljesítményünkről, akkor is győztesként hagytuk el a pályát. 


A kiégés nemcsak a sportkarrierünkre hat ki. A mindennapjainkat is megnehezítheti, ezért különösen fontos a megelőzés. Ha mégis kiégünk, reagáljunk gyorsan, és szüntessük meg azokat az okokat, amik a kiégéshez vezettek. A mentális egészségünk rendkívül fontos. Óvjuk meg. Versenysportolóként a sport előnyt élvez minden mással szemben. Ne felejtsük el azonban azt, hogy egyszer véget fog érni a sportkarrierünk, és a civil világban fogunk élni. És persze a legfontosabb: a kiégés nem csak a versenyzőkre jelent veszélyt. Egy amatőr sportoló, vagy egy kedvtelésből az edzőterembe járó is ugyanúgy kiéghet. Figyeljük tehát a jeleket, és cselekedjünk, ha kell. 


További blog bejegyzések
ghosting

Ghosting - Miért tűnt el?

2023.11.23.A ghosting Az eltűnés, kámforrá válás jelenségről akkor beszélünk, amikor egy ember úgy szakítja meg a kommunikációt az ismerkedés egy bizonyos ...
Elolvasom
gondolatok ereje

Kezdd a gondolatok megváltoztatásával

2023.11.20."Nincs a világon se jó, se rossz, csak a gondolkodás teszi azzá." A gondolataink határozzák meg az életünket. Ez egy elég merész kijelentésnek h...
Elolvasom
lelki neszeszer táska

Lelki neszeszer táska

2023.11.03.Képzeljünk el egy nagy lufit, amibe folyamatosan folyik a víz és amikor megtelik, akkor nagy zajjal, csattanással kidurran. Most képzeljük el az...
Elolvasom