Barion Pixel
Értesítések engedélyezése
Engedélyezi az értesítéseket a böngészőjében?

Kamera és mikrofon tesztelése
Mikrofon és kamera tesztelése

A szolgáltatás igénybevételéhez szüksége van a számítógépe kamerájának és mikrofonjának a megfelelő működésére. A következő két lépésben ellenőrizheti a megfelelő működésüket.

A megfelelő működéshez a következő operációs rendszereket és böngészőket javasolt használni:

Laptop vagy asztali számítógép használat esetén:

Operációs rendszer: Windows10 és MAC rendszereken egyaránt futattható.

Böngésző: Chrome, Mozilla, Edge

Mobiltelefon használata esetén:

Android operációs rendszeren - Chrome böngésző javasolt

IOS operációs rendszeren - Safari böngésző javasolt

Tájékoztatás
"Szeretnénk tájékoztatni, hogy levelezésben és a konzultáció során elérhetőség, telefonszám, email cím egyéb elérhetőségek nem adhatók ki, illetve a klienstől sem fogadható el, ez a szerződésben is feltüntetésre került. Az elérhetőség kiadása és elfogadása az együttműködés felbontásához vezethet. Megértését és együttműködését köszönjük.”
Rendben
Új konzultációs felkérése érkezett!
Dr Nagy Péter
Elfogad Elutasít

Sportolói kiégés: hogyan előzhető meg?

2022.01.17. | Szerző: videopszichologus.hu csapata

Amikor testileg és lelkileg sem vagyunk csúcsformában, gondolhatunk a kiégésre. A burnout szindróma közel sem olyan ritka, mint gondolhatnánk. Utánajártunk, mik a sportolói kiégés tünetei, és hogyan előzhetjük meg azt. 


Mi okozhat sportolói kiégést? – fizikai okok


A sportolói kiégés leggyakrabban emlegetett oka, és talán valóban a leggyakoribb oka is, a túledzettség. Túledzettségről akkor beszélünk, ha nem tartjuk be a pihenőidőket. Az edzések között a szervezetünknek pihenésre van szüksége. Ilyenkor alakulnak ki azok a pozitív változások a szervezetünkben, amitől gyorsabbak, hajlékonyabbak vagy erősebbek leszünk. Ha nem adunk elég időt erre, kiéghetünk. A sérülés ugyanúgy okozhat kiégést, mint a túledzettség. A sérülésből is fel kell gyógyulnunk, nem edzhetünk sérülten. 


Kiégést okozhat az is, ha szervezési problémák miatt nincs időnk a megfelelő rákészülésre. Csak utazunk és versenyzünk, utazunk és versenyzünk. Ezt tovább súlyosbíthatja, hogy keveset edzünk, de sokat versenyzünk. Nem megfelelő szervezés esetén kiégés lehet a sok utazásból. Az ebből adódó stressz megterhelhet bennünket, ahogy a nem megfelelő környezeti feltételek is okozhatnak bennünk feszültséget. A monoton edzésmunka, a változatosság hiánya szintén hozzájárulhat ahhoz, hogy kiégjünk.


Mi okozhat sportolói kiégést? – lelki okok


A fizikai okok mellett lelki okok is okozhatnak kiégést. A magas elvárások megterhelőek lehetnek, akár a környezetünkből indulnak ki, akár belőlünk. Érdekes módon a túl alacsony elvárás is problémás, gondoljunk csak egy elhivatott sportolóra, aki a csúcsra tör, de ezt nem várja el tőle a csapata vagy az edzője. Az is gond, ha nem okoz örömet számunkra az edzés és a versenyzés. 


Versenysportolóként minden időnket edzéseken és versenyeken töltjük. Így kevés időnk marad a barátainkra, és a gyenge szociális kapcsolatok hozzájárulhatnak a kiégésünkhöz. Meg kell tanulnunk azt is, hogy kezeljük a stresszt, és el kell fogadnunk, hogy nem tudjuk teljesen irányítani az életünket, hiszen a sport az első, az határoz meg mindent. 


A kiégés tünetei – ezekről ismerhető fel a burnout szindróma


Cinikusság, haszontalanság érzet, kimerültség, lehangoltság. Mind arra utalhat, hogy kiégtünk, ahogy az is, ha kedvetlenek vagyunk és utáljuk a munkánkat. Alvászavar, emésztési panaszok, gyakori fejfájás. Ezek szintén a kiégés tünetei lehetnek. Szinte állandóan táppénzen vagyunk? Gondoljunk a kiégésre. Különböző szerekhez nyúlunk vagy sokat eszünk? Gyanakodhatunk. Ha nem érezzük magunkat erősnek és energikusnak, és a teljesítményünk is csökken, az sem jelent jót. A kiégés elveszi a motivációnkat, arra pedig szükségünk van egy jó eredmény eléréséhez. 


Hogy előzhető meg a kiégés?


A legfontosabb, hogy figyeljünk a jelekre, és ha észleljük magunkon a burnout szindróma jeleit, azonnal tárjuk fel az okokat, és szüntessük meg őket. Tartsunk szüneteket a versenyek és az edzések között. Fel kell töltődnünk. Csináljunk egy kicsit mást, mint amit szoktunk. A változatos edzések is segíthetnek. Az új kihívások inspirálóak lehetnek, fontos, hogy ezek reálisak és elérhetőek legyenek. Tanulhatunk stressz-kezelési technikákat is. Az is fontos, hogy mindig a saját korosztályunkban versenyezzünk. Szülőként mi is támogathatjuk a gyermekünket, azt ne csak az edzőjétől vagy a csapatától várjuk. Úgy is csökkenthetjük a versenyek után kialakuló feszültséget, hogy megtanuljuk kezelni a győzelmet ugyanúgy, mint a vereséget. És kérhetünk visszajelzést is a teljesítményünkről, akkor is győztesként hagytuk el a pályát. 


A kiégés nemcsak a sportkarrierünkre hat ki. A mindennapjainkat is megnehezítheti, ezért különösen fontos a megelőzés. Ha mégis kiégünk, reagáljunk gyorsan, és szüntessük meg azokat az okokat, amik a kiégéshez vezettek. A mentális egészségünk rendkívül fontos. Óvjuk meg. Versenysportolóként a sport előnyt élvez minden mással szemben. Ne felejtsük el azonban azt, hogy egyszer véget fog érni a sportkarrierünk, és a civil világban fogunk élni. És persze a legfontosabb: a kiégés nem csak a versenyzőkre jelent veszélyt. Egy amatőr sportoló, vagy egy kedvtelésből az edzőterembe járó is ugyanúgy kiéghet. Figyeljük tehát a jeleket, és cselekedjünk, ha kell. 


További blog bejegyzések
esti szorogás

Miért uralkodik el rajtunk a szorongás erősebben este?

2024.06.28.Sokszor merül fel bennünk a kérdés: Miért lehet az, hogy este, amikor csendben vagyunk, végre már lepihenhetnénk, egyszerűen elöntenek minket go...
Elolvasom
flow élmény

Flow. És ha nincs, milyen veszélyekkel járhat?

2024.05.13.Csíkszentmihályi Mihály flow, azaz áramlás elméletéről szinte már mindenki hallott. Ő (is) vizsgálta tudományosan azt a kérdést, hogy mi teszi b...
Elolvasom
külföldi élet

A külföldön élés nehézségei

2024.05.11.Évről évre egyre több magyar ember és magyar család költözik külföldre nemcsak rövid időre szerencsét próbálni vagy tanulni, dolgozni, hanem tud...
Elolvasom