Barion Pixel
Értesítések engedélyezése
Engedélyezi az értesítéseket a böngészőjében?

Kamera és mikrofon tesztelése
Mikrofon és kamera tesztelése

A szolgáltatás igénybevételéhez szüksége van a számítógépe kamerájának és mikrofonjának a megfelelő működésére. A következő két lépésben ellenőrizheti a megfelelő működésüket.

A megfelelő működéshez a következő operációs rendszereket és böngészőket javasolt használni:

Laptop vagy asztali számítógép használat esetén:

Operációs rendszer: Windows10 és MAC rendszereken egyaránt futattható.

Böngésző: Chrome, Mozilla, Edge

Mobiltelefon használata esetén:

Android operációs rendszeren - Chrome böngésző javasolt

IOS operációs rendszeren - Safari böngésző javasolt

Tájékoztatás
"Szeretnénk tájékoztatni, hogy levelezésben és a konzultáció során elérhetőség, telefonszám, email cím egyéb elérhetőségek nem adhatók ki, illetve a klienstől sem fogadható el, ez a szerződésben is feltüntetésre került. Az elérhetőség kiadása és elfogadása az együttműködés felbontásához vezethet. Megértését és együttműködését köszönjük.”
Rendben
Új konzultációs felkérése érkezett!
Dr Nagy Péter
Elfogad Elutasít

Szorongás és lámpaláz legegyszerűbb kezelési módszerei

2021.08.02. | Szerző: videopszichologus.hu csapata

Előadás, prezentáció, vagy csak egy hozzászólás a szülői értekezleten, munkahelyi meetingen? Minden alkalommal felemészt a szorongás és a lámpaláz? Van megoldás, és nem is olyan nehéz, mint amilyennek gondoltad. Mutatunk öt hatékony módszert.


1. A tested nem hazudik 


A tested reakciói alapján könnyebben tervezhetsz. Sok ember számára a stresszelés az anyagcsere felgyorsulásával jár. Mi most leginkább a hasmenésre és a sűrű vizelési ingerre gondolunk. Mielőtt a nyilvános szereplésre, például az előadásra sor kerülne, érdemes elkerülnöd a fűszeres, zsíros ételeket, a vízhajtó italokat. Érdemes kevesebb kávét inni, ez az egyik leginkább hatékony vízhajtó, amivel találkozhatsz. Aki folyton a mosdóba jár, annak nehezebb lehiggadnia, ráhangolódnia az előadásra. 


2. Ne a negatív dolgokra gondolj!


Ha folyton azon rágódsz, hogy mi nem fog sikerülni, hogy kigúnyolnak, összesúgnak mögötted, akkor tényleg szörnyű szorongás és lámpaláz uralkodik el rajtad. Ráadásul egyfajta önbeteljesítő jóslatként még be is következhet az, amitől legjobban félsz. Inkább nyomd el ezeket a gondolatokat és gondolj arra, hogy milyen jól fog sikerülni a nyilvános szereplés. 


3. Gyakorolni, gyakorolni, gyakorolni! 


Óvodás módszernek tűnhet, pedig hidd el, nem az! Mondd fel előre az előadást, állj be a tükör elé vagy a családod, barátaid elé, és mondd el a szövegedet, gyakorold a gesztusokat. Rögtönözni még a legjobb színészek közül sem tud mindenki, mindent jól begyakorolni sokkal egyszerűbb. Persze ha megvan benned az improvizációra való hajlam, akkor csak nyugodtan! Ellenkező esetben még a köszönést is bátran gyakorold be előre. 


4. Menj el a helyszínre!


Ha van rá mód, mérd fel a terepet, nézd meg, hol fogsz állni, vagy éppen ülni, miközben előadsz, szerepelsz. Egy ismerős terem, tárgyaló sokkal komfortosabb, mint egy ismeretlen helyszínen először megszólalni. Ha nincs lehetőséged elmenni, akkor keress minél több fotót, videót a helyről, csukd be a szemed és képzeld el magad a helyszínen. 


5. Válassz egy mankót!


Szorongás és lámpaláz? Ha izgulós vagy, keress egy biztos pontot a helyszínen. Ez lehet egy függöny, egy dísz, de akár az egyik néző vagy vendég. Ide mindig visszatérhet a tekinteted, amikor elvesznél a szavak között, rájuk mindig támaszkodhatsz, hiszen ők a biztos pont a teremben. 


Ne hidd azt, hogy az egyetemi tanárok, színészek, profi TED-előadók nem izgulnak. Ők is szoronganak, csak megtalálták a helyes módszert leküzdeni a félelmeiket. Tegyél így te is!

További blog bejegyzések
A jelen pillanat hatalma

A jelen pillanat hatalma

2024.02.27.Ha a sikert lebontjuk sejtjeire, akkor a napi teendőinket láthatjuk nagyító alatt. Mit teszek nap mint nap, hogy teszem nap mint nap, mert az va...
Elolvasom
önbizalom

Önbizalom növelése

2024.01.24.Az önbizalom a kihívások, feladatok megtétele, megcsinálása által edződik folyamatosan. Minden nap próbára tesszük és erősíthetjük, ugyan úgy, m...
Elolvasom
elvonulás

Mértékletesség a bőségben

2024.01.10.A mérhetetlen és mértéktelen fogyasztás világában élünk Szinte bármit, bármikor megvásárolhatunk, megehetünk, megrendelhetünk, birtokolhatunk. A...
Elolvasom