Barion Pixel
Értesítések engedélyezése
Engedélyezi az értesítéseket a böngészőjében?

Kamera és mikrofon tesztelése
Mikrofon és kamera tesztelése

A szolgáltatás igénybevételéhez szüksége van a számítógépe kamerájának és mikrofonjának a megfelelő működésére. A következő két lépésben ellenőrizheti a megfelelő működésüket.

A megfelelő működéshez a következő operációs rendszereket és böngészőket javasolt használni:

Laptop vagy asztali számítógép használat esetén:

Operációs rendszer: Windows10 és MAC rendszereken egyaránt futattható.

Böngésző: Chrome, Mozilla, Edge

Mobiltelefon használata esetén:

Android operációs rendszeren - Chrome böngésző javasolt

IOS operációs rendszeren - Safari böngésző javasolt

Tájékoztatás
"Szeretnénk tájékoztatni, hogy levelezésben és a konzultáció során elérhetőség, telefonszám, email cím egyéb elérhetőségek nem adhatók ki, illetve a klienstől sem fogadható el, ez a szerződésben is feltüntetésre került. Az elérhetőség kiadása és elfogadása az együttműködés felbontásához vezethet. Megértését és együttműködését köszönjük.”
Rendben
Új konzultációs felkérése érkezett!
Dr Nagy Péter
Elfogadás Elutasítás

Táplálkozás pszichológia: az vagy, amit megeszel?

2021.03.17.

A táplálkozás pszichológia, sőt, táplálkozás pszichiátria, egy kimondottan új, eddig kevésbé feltérképezett terület a pszichológia tudományában. Bizonyára mind észrevettük, milyen sokféle új és divatos táplálkozási szokás jelent meg manapság. A vegetáriánus és újabban vegán diéták ma már szinte szokványosnak mondhatók, szintén nagy népszerűségnek örvend a keto és a paleo diéta, illetve a különböző ételérzékenységek köré kialakult “mentes” diéták, a cukortól a laktózon át a gluténig. Ezeknek a diétáknak azonban nem csak a testünkre, hanem a lelkünkre is komoly hatással lehetnek. Egy példán keresztül érzékeltetem ennek az új iránynak a jelentőségét.


Táplálkozás pszichológia és depresszió


Az omega-3 zsírsavak pozitív hatásairól (remélhetőleg) már mind hallottunk. Az azonban kevésbé köztudott, hogy szorosan kapcsolódik a legismertebb és egyik legsúlyosabb mentális betegséghez: a depresszióhoz. A depresszió szinte egyidős az emberiséggel, ókori források is hivatkoznak rá. Évezredek óta keressük tehát a kialakulásának okait, hátha ezeket megszüntetve eredményes terápiás módszert találunk. Az okok természetesen nagyon sokrétűek: a genetikai kitettségtől a kora gyerekkori negatív élményeken át egy-egy aktuális negatív életeseményig sok minden közrejátszik a kialakulásában. 


A depresszió biológiai háttere


Viszont mint minden nagy pszichiátriai kórkép, a depresszió is a biológiába ágyazott. Ez már a genetikai kitettségnél észrevehető, emellett bizonyos hormonok és neurotranszmitterek egyensúlyának felborulása is megfigyelhető. Hagyományosan ezt az egyensúlyt igyekszik helyreállítani az antidepresszáns gyógyszer. A klinikai pszichológia pedig egyrészt a negatív életesemények feldolgozásával, másrészt a depressziós állapot felismerésének és kezelésének megtanításával segíti a gyógyulás folyamatát. Ugyanakkor újabb megfigyelések szerint a depressziós betegek aránya a népességben meglepően szorosan együtt jár az adott népesség hal fogyasztásával! Japán halász falvakban egyetlen depressziós diagnózis sem írható le (korunk legelterjedtebb mentális betegségéről beszélünk). Ezt az összefüggést még nem sikerült teljesen megmagyarázni, egyelőre az omega-3 zsírsavak agyra gyakorolt jótékony hatásának tűnik. Tehát nem jelenthető ki, hogy az omega-3 gyógyítja a depressziót, de úgy tűnik, mintha segítene a megelőzésében. 


A táplálkozás pszichológia jelentősége


Az omega-3 és a depresszió hihetetlen összefüggése csak egy példa a sok közül, ami a táplálkozás fontosságát hirdeti a mentális egészség megőrzésében. Még mindig hajlamosak vagyunk szétválasztva gondolkodni testről és lélekről (ez a felosztás a felvilágosodás filozófiájából származik), szerencsére a tudomány mai állása szerint a kettő majdnem ugyanaz. Minden lelki folyamat testi jelekben is megnyilvánul, és minden testi folyamatnak lelki rezdülései is vannak. A test és a lélek két egymást nagyban átfedő halmaz, a metszéspontban pedig nem csak az agy található. Nem véletlen, hogy a stressz népi neve éppen a gyomorideg. Ahogy a test betegségeire a gyógyszer mellett gyakran az életmódváltás, a sport, az egészséges táplálkozás jelenti a megoldást, ez gyakran a mentális betegségekre is igaz. A táplálkozás pszichológia ennek a gondolatmenetnek a legújabb láncszeme, érdemes figyelemmel kísérni a jövőben.


További blog bejegyzések
vezetok hatasa

Vezetők hatása a kollégákra

2021.09.24.Ábránd lenne azt gondolni (bár szép ábránd), hogy egy cég legfőbb prioritása a dolgozók jólléte. A cégek legfőbb célja a profit. De hol vannak e...
Elolvasom
Csaladi mintak

Családi minták: boldogság, vagy boldogtalanság

2021.09.22.Az emberiséget régóta foglalkoztatja a kérdés: mit hoztunk magunkkal, mit kaptunk őseinktől és ez milyen hatással van a jelenlegi életünkre? A n...
Elolvasom
megfelelesi kenyszert

Hagyd magad mögött a megfelelési kényszert!

2021.09.20.A megfelelési kényszert nem könnyű legyőzni, pláne akkor, amikor minden összedőlni látszik. Amikor az élet bonyolult, nehézkes, igazságtalan, és...
Elolvasom