Barion Pixel
Értesítések engedélyezése
Engedélyezi az értesítéseket a böngészőjében?

Kamera és mikrofon tesztelése
Mikrofon és kamera tesztelése

A szolgáltatás igénybevételéhez szüksége van a számítógépe kamerájának és mikrofonjának a megfelelő működésére. A következő két lépésben ellenőrizheti a megfelelő működésüket.

A megfelelő működéshez a következő operációs rendszereket és böngészőket javasolt használni:

Laptop vagy asztali számítógép használat esetén:

Operációs rendszer: Windows10 és MAC rendszereken egyaránt futattható.

Böngésző: Chrome, Mozilla, Edge

Mobiltelefon használata esetén:

Android operációs rendszeren - Chrome böngésző javasolt

IOS operációs rendszeren - Safari böngésző javasolt

Tájékoztatás
"Szeretnénk tájékoztatni, hogy levelezésben és a konzultáció során elérhetőség, telefonszám, email cím egyéb elérhetőségek nem adhatók ki, illetve a klienstől sem fogadható el, ez a szerződésben is feltüntetésre került. Az elérhetőség kiadása és elfogadása az együttműködés felbontásához vezethet. Megértését és együttműködését köszönjük.”
Rendben
Új konzultációs felkérése érkezett!
Dr Nagy Péter
Elfogad Elutasít

Tudomány-e a pszichológia?

2021.05.05. | Szerző: videopszichologus.hu csapata

Bevezetés, kérdésfelvetés


A pszichológia születése óta keresi az identitását, a helyét a tudomány világában. Ez a keresés a mai napig tart, hiszen a pszichológia önálló tudomány, határterület és különböző irányzatok gyűjtőfogalma is egyszerre. Ezért a mai cikkben több különböző szempont szerint is körüljárjuk ezt a kérdést.


A pszichológia, mint természettudomány


A pszichológus kutatók egy része előszeretettel tekint természettudományként a pszichológiára. Ebben a szemléletben a pszichológia a biológiával áll közeli rokonságban. Az emberi szervezet sok elemét tudjuk vizsgálni természettudományos igényességgel. Ilyen például az idegrendszert és a gondolkodást vizsgáló határtudomány, a kognitív idegtudomány. Emellett az evolúciós elmélet is új szempontokat hozott a pszichológiába. Az egyedfejlődés, a fajfenntartás sok mindent magyaráz például az emberek motivációs rendszeréből. Ezen felül az általános lélektan olyan területeit, mint a tanulás, emlékezés, figyelem, észlelés és érzékelés; viszonylag egyszerű objektíven számszerűsíteni, és így a természettudomány lencséjével vizsgálni.


A pszichológia, mint társadalomtudomány


A társadalomtudományok vagy a bölcsészet abban különbözik a természettudományoktól, hogy mennyiségek helyett minőségekkel foglalkozik. Az emberi természet összessége, megfoghatatlan komplexitása pedig igen nehezen számszerűsíthető. És bár történetesen a pszichológia sok mindent mégis megpróbál számszerűsíteni; nem biztos, hogy az emberi természet vagy a lélek megértésének ez lenne a legjobb módja. A társadalomtudományi szemléletben a pszichológia rokon területei a szociológia, a filozófia, majd pedig a teológia lesznek. A pszichológiai irányzatok közül a személyiséglélektan (mi tesz minket egyedivé) és a szociálpszichológia (milyenek vagyunk táras környezetben) sok minőség-jellegű megközelítést és magyarázatot tartalmaz az emberi természetről.


A pszichológia, mint művészet


Ahogy egyre tágabb értelemben gondolkodunk a pszichológiáról, mint az emberi természetet vizsgáló valamiről, úgy egy bizonyos pont után a tudományos igényesség inkább hátrány, mint előny. Ez a pont pedig véleményem szerint a pszichoterápiák világa. Félreértés ne essék, a pszichoterápia hatékonyságát feltétlenül szükséges tudományos igényességgel ellenőrizni. A pszichológus képzésnek bizonyítottan hatékony és bevált módszerekből kell állnia, és ez a feltétel teljesül is. Ez különbözteti meg a pszichológussal való segítő beszélgetést az olyan spirituális segítőktől, mint a papok vagy lelkészek, és az olyan laikus segítőktől, mint a fodrászok vagy a szomszédok. Ugyanakkor fel kell ismerni azt is, hogy a pszichoterápia lényegében egy egyedi emberi kapcsolati forma. Egy terapeuta hozzáértése nem csak a szaktudásából fakad, hanem a személyiségéből, az emberségéből, az egész lényéből árad. Empatikus, hiteles, elfogadó. És ezek a tulajdonságok csak egy bizonyos pontig tanulhatók: kell hozzá némi affinitás. Így a terápiás munka bizonyos szempontból túlmutat a tudományon, és egy jó terapeuta tehetsége hasonlóan megfoghatatlan tud lenni, mint egy művészé.


Összegzésképpen fontos kiemelni, hogy az itt említett nézőpontok nem kizárják, hanem kiegészítik egymást. A pszichológia egyszerre mindhárom, és jóval több is annál, mint amit itt leírtunk. És viszonylag fiatal tudományág révén, ennél még sokkal több minden is lehet.


További blog bejegyzések
flow élmény

Flow. És ha nincs, milyen veszélyekkel járhat?

2024.05.13.Csíkszentmihályi Mihály flow, azaz áramlás elméletéről szinte már mindenki hallott. Ő (is) vizsgálta tudományosan azt a kérdést, hogy mi teszi b...
Elolvasom
külföldi élet

A külföldön élés nehézségei

2024.05.11.Évről évre egyre több magyar ember és magyar család költözik külföldre nemcsak rövid időre szerencsét próbálni vagy tanulni, dolgozni, hanem tud...
Elolvasom
internetes csalók

Vigyázat, az internetes csalók pszichológia eszközökkel manipulálnak!

2024.04.30.A pandémia időszaka alatt egyre több internetes tranzakciót bonyolítottunk le, szinte mindent az interneten keresztül voltunk kénytelenek vásáro...
Elolvasom