Barion Pixel
Értesítések engedélyezése
Engedélyezi az értesítéseket a böngészőjében?

Kamera és mikrofon tesztelése
Mikrofon és kamera tesztelése

A szolgáltatás igénybevételéhez szüksége van a számítógépe kamerájának és mikrofonjának a megfelelő működésére. A következő két lépésben ellenőrizheti a megfelelő működésüket.

A megfelelő működéshez a következő operációs rendszereket és böngészőket javasolt használni:

Laptop vagy asztali számítógép használat esetén:

Operációs rendszer: Windows10 és MAC rendszereken egyaránt futattható.

Böngésző: Chrome, Mozilla, Edge

Mobiltelefon használata esetén:

Android operációs rendszeren - Chrome böngésző javasolt

IOS operációs rendszeren - Safari böngésző javasolt

Tájékoztatás
"Szeretnénk tájékoztatni, hogy levelezésben és a konzultáció során elérhetőség, telefonszám, email cím egyéb elérhetőségek nem adhatók ki, illetve a klienstől sem fogadható el, ez a szerződésben is feltüntetésre került. Az elérhetőség kiadása és elfogadása az együttműködés felbontásához vezethet. Megértését és együttműködését köszönjük.”
Rendben
Új konzultációs felkérése érkezett!
Dr Nagy Péter
Elfogad Elutasít

Tudomány-e a pszichológia?

2021.05.05. | Szerző: videopszichologus.hu csapata

Bevezetés, kérdésfelvetés


A pszichológia születése óta keresi az identitását, a helyét a tudomány világában. Ez a keresés a mai napig tart, hiszen a pszichológia önálló tudomány, határterület és különböző irányzatok gyűjtőfogalma is egyszerre. Ezért a mai cikkben több különböző szempont szerint is körüljárjuk ezt a kérdést.


A pszichológia, mint természettudomány


A pszichológus kutatók egy része előszeretettel tekint természettudományként a pszichológiára. Ebben a szemléletben a pszichológia a biológiával áll közeli rokonságban. Az emberi szervezet sok elemét tudjuk vizsgálni természettudományos igényességgel. Ilyen például az idegrendszert és a gondolkodást vizsgáló határtudomány, a kognitív idegtudomány. Emellett az evolúciós elmélet is új szempontokat hozott a pszichológiába. Az egyedfejlődés, a fajfenntartás sok mindent magyaráz például az emberek motivációs rendszeréből. Ezen felül az általános lélektan olyan területeit, mint a tanulás, emlékezés, figyelem, észlelés és érzékelés; viszonylag egyszerű objektíven számszerűsíteni, és így a természettudomány lencséjével vizsgálni.


A pszichológia, mint társadalomtudomány


A társadalomtudományok vagy a bölcsészet abban különbözik a természettudományoktól, hogy mennyiségek helyett minőségekkel foglalkozik. Az emberi természet összessége, megfoghatatlan komplexitása pedig igen nehezen számszerűsíthető. És bár történetesen a pszichológia sok mindent mégis megpróbál számszerűsíteni; nem biztos, hogy az emberi természet vagy a lélek megértésének ez lenne a legjobb módja. A társadalomtudományi szemléletben a pszichológia rokon területei a szociológia, a filozófia, majd pedig a teológia lesznek. A pszichológiai irányzatok közül a személyiséglélektan (mi tesz minket egyedivé) és a szociálpszichológia (milyenek vagyunk táras környezetben) sok minőség-jellegű megközelítést és magyarázatot tartalmaz az emberi természetről.


A pszichológia, mint művészet


Ahogy egyre tágabb értelemben gondolkodunk a pszichológiáról, mint az emberi természetet vizsgáló valamiről, úgy egy bizonyos pont után a tudományos igényesség inkább hátrány, mint előny. Ez a pont pedig véleményem szerint a pszichoterápiák világa. Félreértés ne essék, a pszichoterápia hatékonyságát feltétlenül szükséges tudományos igényességgel ellenőrizni. A pszichológus képzésnek bizonyítottan hatékony és bevált módszerekből kell állnia, és ez a feltétel teljesül is. Ez különbözteti meg a pszichológussal való segítő beszélgetést az olyan spirituális segítőktől, mint a papok vagy lelkészek, és az olyan laikus segítőktől, mint a fodrászok vagy a szomszédok. Ugyanakkor fel kell ismerni azt is, hogy a pszichoterápia lényegében egy egyedi emberi kapcsolati forma. Egy terapeuta hozzáértése nem csak a szaktudásából fakad, hanem a személyiségéből, az emberségéből, az egész lényéből árad. Empatikus, hiteles, elfogadó. És ezek a tulajdonságok csak egy bizonyos pontig tanulhatók: kell hozzá némi affinitás. Így a terápiás munka bizonyos szempontból túlmutat a tudományon, és egy jó terapeuta tehetsége hasonlóan megfoghatatlan tud lenni, mint egy művészé.


Összegzésképpen fontos kiemelni, hogy az itt említett nézőpontok nem kizárják, hanem kiegészítik egymást. A pszichológia egyszerre mindhárom, és jóval több is annál, mint amit itt leírtunk. És viszonylag fiatal tudományág révén, ennél még sokkal több minden is lehet.


További blog bejegyzések
A jelen pillanat hatalma

A jelen pillanat hatalma

2024.02.27.Ha a sikert lebontjuk sejtjeire, akkor a napi teendőinket láthatjuk nagyító alatt. Mit teszek nap mint nap, hogy teszem nap mint nap, mert az va...
Elolvasom
önbizalom

Önbizalom növelése

2024.01.24.Az önbizalom a kihívások, feladatok megtétele, megcsinálása által edződik folyamatosan. Minden nap próbára tesszük és erősíthetjük, ugyan úgy, m...
Elolvasom
elvonulás

Mértékletesség a bőségben

2024.01.10.A mérhetetlen és mértéktelen fogyasztás világában élünk Szinte bármit, bármikor megvásárolhatunk, megehetünk, megrendelhetünk, birtokolhatunk. A...
Elolvasom