Barion Pixel
Értesítések engedélyezése
Engedélyezi az értesítéseket a böngészőjében?

Kamera és mikrofon tesztelése
Mikrofon és kamera tesztelése

A szolgáltatás igénybevételéhez szüksége van a számítógépe kamerájának és mikrofonjának a megfelelő működésére. A következő két lépésben ellenőrizheti a megfelelő működésüket.

A megfelelő működéshez a következő operációs rendszereket és böngészőket javasolt használni:

Laptop vagy asztali számítógép használat esetén:

Operációs rendszer: Windows10 és MAC rendszereken egyaránt futattható.

Böngésző: Chrome, Mozilla, Edge

Mobiltelefon használata esetén:

Android operációs rendszeren - Chrome böngésző javasolt

IOS operációs rendszeren - Safari böngésző javasolt

Tájékoztatás
"Szeretnénk tájékoztatni, hogy levelezésben és a konzultáció során elérhetőség, telefonszám, email cím egyéb elérhetőségek nem adhatók ki, illetve a klienstől sem fogadható el, ez a szerződésben is feltüntetésre került. Az elérhetőség kiadása és elfogadása az együttműködés felbontásához vezethet. Megértését és együttműködését köszönjük.”
Rendben
Új konzultációs felkérése érkezett!
Dr Nagy Péter
Elfogad Elutasít

5 tipp a megfelelési kényszer ellen

2022.08.30. | Szerző: videopszichologus.hu csapata

A megfelelési kényszer egy olyan probléma, amely alapjaiban tudja negatívan befolyásolni mindennapi életünket. Ha nem teszünk ellene, elveszíthetjük az irányítást saját sorsunk felett, ami komoly következményekkel járhat.


Honnan ered a megfelelési kényszer?


A megfelelési kényszer voltaképpen egy olyan téveszmén alapul, amely szerint csak akkor fogad el minket a környezetünk, ha bizonyos (magas) elvárásoknak megfelelünk. Ezek a sokszor nem is létező elvárások egyre nehezebbek és bonyolultabbak, ha az ember belekerül ebbe az örvénybe, hamar elveszítheti saját magát, hiszen mindig a környezet véleménye az, ami számít. Sok esetben ráadásul nem is látjuk reálisan a külvilág rólunk alkotott véleményét, hajlamosak vagyunk negatívabb színben feltüntetni magunkat, mint ahogyan azt mások teszik. A megfelelési kényszer alapjait általában gyermekkorunkból hozzuk magunkkal. Nem mindegy, milyen volt a szülőkkel, családdal való kapcsolatunk, a nevelésünkben mennyire volt meghatározó az elvárás, milyen volt a következetesség, a szigorúság. Gyermeki énünk arra törekszik, hogy megfeleljen a külső elvárásoknak, hiszen azért kap szeretet, megbecsülést, odafigyelést. Felnőtt korban aztán hasonló mechanizmusok alapján viselkedünk kényszeresen és komoly következményekkel jár, ha úgy érezzük, képtelenek vagyunk megfelelni másoknak, akármit is csinálunk.


Mi a teendő, ha a fentiekhez hasonló jeleket érzékelünk magunkon?


1. Állítsunk fel fontossági sorrendet!


Fontos, hogy tisztában legyünk vele, mi az, ami nekünk fontos és mi az, ami inkább a környezetünk elvárása. Ezek a legtöbbször nyilván szorosan összefüggnek, de nem elválaszthatatlanok. Ha meg tudjuk fogalmazni céljainkat, vágyainkat, akkor nem esünk abba a csapdába, hogy mások elvárásainak a rabjai legyünk.


2. Szabad önzőnek lenni!


A megfelelő keretek között tartott emberi önzőség nem bűn, sőt. Ez egy alapvető magatartás és remekül gátat szab a megfelelési kényszer kialakulásának/terjedésének. Húzzuk meg a határokat, mi az, amit hajlandóak vagyunk megtenni másokért, és hol van a terület, amikor magunkat helyezzük előtérbe. Ne legyünk szívbajosak, egy kis önzőség mindenkinek jár, az egészséges egyéniség kialakulásának része!


3. A számunkra fontos emberekre hallgassunk!


Helyezzük előtérbe a számunkra fontos embereket, azokat, akikben száz százalékig megbízunk és adunk a véleményére. Legyenek ők családtagok, vagy barátok, rendszeresen kérjük ki véleményüket. Ez nem azt jelenti, hogy vakon és süketen azt csináljuk, amit mondanak, ugyanakkor megígérhetjük, minimum fontolóra vesszük véleményüket. Mások gondolatai akkor nem is fontosak? Dehogynem, senkit sem szabad kizárni, azonban a körbe bekerülni bizalom és idő kérése. A tágabb környezet elvárásai háttérbe kerülhetnek, nem lehetnek uralkodóak mindennapjainkban.


4. Vegyük észre, ha elveszítettük az irányítást!


Időről időre készítsünk feljegyzéseket (akár gondolatban) cselekedeteinkről, döntéseinkről és vizsgáljuk meg, hogy ezek helyesek, vagy helytelenek voltak. Hamar kiderülhet az is, hogy észrevesszük, nem azt az életet éljünk, amelyet elképzeltünk, szeretnénk, hanem mások irányítják sorsunkat. Nem kell pánikba esni, ha már tudatosult, hogy rossz úton járunk, esélyünk is nyílik arra, hogy változtassunk rajta.


5. Készítsünk hosszú távú terveket!


Fogalmazzuk meg magunknak, hogy mire vágyunk, mit szeretnénk, hová akarunk eljutni a következő években-évtizedekben! A saját célok felvázolása azért fontos, mert háttérbe szorítja a megfelelési kényszert. Ha tudjuk, hogy kik vagyunk és mit szeretnénk az élettől, nem hagyjuk, hogy mások elvárásai irányítsanak minket. A célok kitűzése és megvalósítása remekül kijelöli a saját utunkat.

További blog bejegyzések
A jelen pillanat hatalma

A jelen pillanat hatalma

2024.02.27.Ha a sikert lebontjuk sejtjeire, akkor a napi teendőinket láthatjuk nagyító alatt. Mit teszek nap mint nap, hogy teszem nap mint nap, mert az va...
Elolvasom
önbizalom

Önbizalom növelése

2024.01.24.Az önbizalom a kihívások, feladatok megtétele, megcsinálása által edződik folyamatosan. Minden nap próbára tesszük és erősíthetjük, ugyan úgy, m...
Elolvasom
elvonulás

Mértékletesség a bőségben

2024.01.10.A mérhetetlen és mértéktelen fogyasztás világában élünk Szinte bármit, bármikor megvásárolhatunk, megehetünk, megrendelhetünk, birtokolhatunk. A...
Elolvasom