Barion Pixel
Értesítések engedélyezése
Engedélyezi az értesítéseket a böngészőjében?

Kamera és mikrofon tesztelése
Mikrofon és kamera tesztelése

A szolgáltatás igénybevételéhez szüksége van a számítógépe kamerájának és mikrofonjának a megfelelő működésére. A következő két lépésben ellenőrizheti a megfelelő működésüket.

A megfelelő működéshez a következő operációs rendszereket és böngészőket javasolt használni:

Laptop vagy asztali számítógép használat esetén:

Operációs rendszer: Windows10 és MAC rendszereken egyaránt futattható.

Böngésző: Chrome, Mozilla, Edge

Mobiltelefon használata esetén:

Android operációs rendszeren - Chrome böngésző javasolt

IOS operációs rendszeren - Safari böngésző javasolt

Tájékoztatás
"Szeretnénk tájékoztatni, hogy levelezésben és a konzultáció során elérhetőség, telefonszám, email cím egyéb elérhetőségek nem adhatók ki, illetve a klienstől sem fogadható el, ez a szerződésben is feltüntetésre került. Az elérhetőség kiadása és elfogadása az együttműködés felbontásához vezethet. Megértését és együttműködését köszönjük.”
Rendben
Új konzultációs felkérése érkezett!
Dr Nagy Péter
Elfogad Elutasít

8 dolog, ami a magas érzelmi intelligenciájú emberekre jellemző

2022.06.17. | Szerző: videopszichologus.hu csapata

A magas érzelmi intelligenciájú emberek az élet számos területén tudatosabbak és sokszor sikeresebbek is alacsonyabb érzelmi intelligenciájú társaiknál. A dolog persze nem ilyen egyszerű, nézzük, mik a magas érzelmi intelligenciájú emberek főbb jellemzői és ezekből miként kovácsolható további érték!


Mi az az érzelmi intelligencia?


Az intelligencia sokrétű fogalom, számos fajtája létezik. Az utóbbi években egyre nagyobb szerepet/hírnevet kap közülük az érzelmi intelligencia, amely elsősorban az érzelmek kezelésére vonatkozik. Miként tudjuk felismerni, kezelni és használni érzelmeinket? Megértünk-e másokat? Mennyire tudjuk beleérezni magunkat az ő helyzetükbe? Milyen a kapcsolatteremtő képességünk? Nagyjából ezekre a kérdésekre adott válaszok határozzák meg az érzelmi intelligencia mértékét, persze a dolog nem ilyen egyszerű, hiszen itt is minden mindennel összefügg. Az érzelmi intelligencia számos pozitív tulajdonságot hoz magával (ezeket taglaljuk alább), ugyanakkor ez nem fekete és fehér, elképzelhető, hogy valakinek pont azért nehezebb az élete, mert magas az érzelmi intelligenciája.


1. Az érzelmek felismerése, kezelése, irányítása


Ahogy azt már megemlítettük, az érzelmi intelligencia – ahogyan az az elnevezésben is szerepel – az érzelmek kezelésének az intelligenciája. A kezelés a felismeréssel kezdődik, magunkban és másokban egyaránt. A magas érzelmi intelligenciával rendelkezőknek nem okoz problémát egy érzelem felismerése, dekódolása, és a különböző érzelmek kezelése.


2. Önismeret, motiváció


Az érzelmi intelligencia az érzelmek tudatos és megfelelő kezelése mellett abban is szerepet játszik, hogy milyen az önismeretünk. A magas érzelmi intelligenciájú emberek általában jó ismerik magukat, tudatosak és fegyelmezettek, könnyen motiválhatóak.


3. Pozitívabban látják az életet


A magas érzelmi intelligenciájú emberek jellemzően pozitív gondolkodással is rendelkeznek. Ösztönösen tudják és tudatosan is törekednek arra, hogy a rossz, bántó, negatív gondolatok ne uralkodjanak el rajtuk.


4. Nem rágódnak a problémán


Az előző ponttal összefügg, hogy a magas érzelmi intelligencia a legtöbb esetben azt is jelenti, hogy az egyén nem problémázik túlságosan az adott dolgon, feladaton, nem szeret panaszkodni. Elsősorban azért, mert nem akar áldozat szerepben feltűnni és nem szereti, ha másnak okoz problémát.


5. Önálló egyéniségek


A magas érzelmi intelligenciájú emberek elsősorban magukból indulnak ki, nem szívesen hasonlítgatják magukat másokhoz. Nem azért, mert jobbnak, vagy rosszabbnak gondolják magukat, hanem egyszerűen azért, mert szeretik a saját útjukat járni. Az önálló gondolkodás, cselekvés eközben nem zárja el a társas kapcsolatokat, az együttműködési képességet.


6. Szeretnek a mának élni


Ahogyan a problémákon, a múlt dolgain sem szeretnek sokat agyalni a magas érzelmi intelligenciájúak. A jelen dolgai fontosabbak, az adott feladat szempontjából nem számít, ha a múltban történt valami rossz, ez a negatívum nem sugározhat ki a mára. Ez persze nem jelenti azt, hogy ne tudnának tanulni, okulni a múltból, vagy ne gondolnának szívesen vissza a múlt fontosabb, meghatározó eseményeire.


7. Jó a kapcsolatteremtő képességük


A magas érzelmi intelligenciájú emberek könnyedén teremtenek kapcsolatot másokkal, jól kommunikálnak és az esetek többségében jól reagálnak a konfliktushelyzetekre. Segítőkészség és önzetlenség jellemzi őket.


8. Jól ismerik magukat és másokat


Az érzelmek felismerésével kapcsolatos, hogy a magas érzelmi intelligencia jó önszabályozó képességet is hoz magával. A magas érzelmei intelligenciával rendelkezők képesek uralkodni magukon, illetve nemcsak magukat, hanem másokat is kiismernek. Mivel jó a beleérző képességük, sokszor jobban tudják, mi zajlik az adott személyben, mint ahogyan azt a személy saját maga felismerné.

További blog bejegyzések
A jelen pillanat hatalma

A jelen pillanat hatalma

2024.02.27.Ha a sikert lebontjuk sejtjeire, akkor a napi teendőinket láthatjuk nagyító alatt. Mit teszek nap mint nap, hogy teszem nap mint nap, mert az va...
Elolvasom
önbizalom

Önbizalom növelése

2024.01.24.Az önbizalom a kihívások, feladatok megtétele, megcsinálása által edződik folyamatosan. Minden nap próbára tesszük és erősíthetjük, ugyan úgy, m...
Elolvasom
elvonulás

Mértékletesség a bőségben

2024.01.10.A mérhetetlen és mértéktelen fogyasztás világában élünk Szinte bármit, bármikor megvásárolhatunk, megehetünk, megrendelhetünk, birtokolhatunk. A...
Elolvasom