Barion Pixel
Értesítések engedélyezése
Engedélyezi az értesítéseket a böngészőjében?

Kamera és mikrofon tesztelése
Mikrofon és kamera tesztelése

A szolgáltatás igénybevételéhez szüksége van a számítógépe kamerájának és mikrofonjának a megfelelő működésére. A következő két lépésben ellenőrizheti a megfelelő működésüket.

A megfelelő működéshez a következő operációs rendszereket és böngészőket javasolt használni:

Laptop vagy asztali számítógép használat esetén:

Operációs rendszer: Windows10 és MAC rendszereken egyaránt futattható.

Böngésző: Chrome, Mozilla, Edge

Mobiltelefon használata esetén:

Android operációs rendszeren - Chrome böngésző javasolt

IOS operációs rendszeren - Safari böngésző javasolt

Tájékoztatás
"Szeretnénk tájékoztatni, hogy levelezésben és a konzultáció során elérhetőség, telefonszám, email cím egyéb elérhetőségek nem adhatók ki, illetve a klienstől sem fogadható el, ez a szerződésben is feltüntetésre került. Az elérhetőség kiadása és elfogadása az együttműködés felbontásához vezethet. Megértését és együttműködését köszönjük.”
Rendben
Új konzultációs felkérése érkezett!
Dr Nagy Péter
Elfogad Elutasít

A beszélgetés terápiás hatásai

Manapság nagyon felgyorsult a világ, aminek hatására számos dologra nem jut elég időnk. Ilyen például az, ha picit megállunk, ez vonatkozik továbbá a beszélgetésekre is.

2022.10.28. | Szerző: Krizbai Terézia

Ha megnézed a körülötted élőket, vagy akár saját környezetedet, próbáld megfigyelni, mennyit beszélgettek egymással. Rengeteg esetben fordul elő, hogy két ember, vagy akár egy család ugyan egymás mellett ül egy asztalnál, ám mindenki elmélyülten nézi telefonját, s nem kérdezzük meg egymástól, kivel éppen mi történt. Mások oly mértékben beletemetkeznek a munkába, hogy még este, vacsora közben is ott járnak a gondolatok, s nem tudunk kikapcsolni. Sok esetben mindez velem, mint szakemberrel is megesik, hiszen nehéz elvonatkoztatni a különféle esetektől, éppen kivel hogyan kellene foglalkozni, és így tovább.


De miért jelent ez számunkra nehézséget?


1. Rengeteg kimondatlan érzés marad bennünk. Igen, sokszor annyira belefeledkezünk a napi tevékenységekbe, hogy elfelejtünk saját magunkról gondolkodni, s nem mondjuk ki, mit érzünk, esetleg mi okoz számunkra fájdalmat. Ez konfliktusokat szülhet. Magyarán „besöpörjük” a szőnyeg alá a problémákat, mintha nem is lennének. Sok esetben nehéz tényleg ezekről beszélni, de hidd el, megéri. 


2. A konfliktusok egyre gyűrűznek, s ebből származhatnak a családi problémák. Gondolok itt házassági nehézségekre, illetve szülő-gyerek-, vagy akár pusztán baráti kapcsolatokra. A bennünk zajló konfliktusokat próbáld úgy elképzelni, mint valami rossz folyadékot, amivel a lelked, mint egy pohár, folyamatosan telik. Mi is történik a túlcsordult pohárral? Előbb, vagy utóbb kifolyik belőle, ami benne van. A mentális életre visszavezetve, ilyenkor zúdítjuk a másik emberre mindazt, ami bennünk van. Ezesetben már ősrégi problémák is előjöhetnek, melyeknek talán nincs is oly mértékű jelentősége. Ilyenkor keletkezhetnek azok a párbeszédek, melyekben a következők hangozhatnak el:


„Legutóbb sem vitted le a szemetet, semmit sem lehet rádbízni!”

„Te pedig két hónappal ezelőtt nem mosogattál el! Mikor hazajöttem, hegyekben állt a szennyes!”


Ezek, mint látod, jelentéktelen dolgok, hisz természetesen fontos a rend, de a szennyes nem szalad el, holnap reggel is el lehet őket mosogatni, ha éppen fáradtak vagyunk. 


3. A sok veszekedéstől, melyet a beszélgetések elmaradása okozott, egyre és egyre frusztráltabbak leszünk. Ilyenkor már azt is sértésnek vesszük, amit a másik valójában viccnek szánt. Már nem érdekel sokszor, hogy mi az, amit szeretsz a másikban. Ilyenkor pedig akár egymás fejéhez vághatjátok, mennyire nem érdeklődik a másik irántatok. 


Most pedig nézzünk pár nagyon fontos hatást, hogy ha elkezdesz beszélgetni, melyeket elérhetsz. Ugyanis, ha minden napra beszerveztek legalább fél óra beszélgetést a nap bármely szakában, ezeket a hatásokat érheted el leginkább:


  • Hamar felszínre kerülnek a konfliktusok. Ha elmondjátok egymásnak az érzéseiteket, hamar át tudjátok beszélni ezeket a problémákat. Fontos, hogy mindig a saját érzéseitekről beszéljetek, s ne a másik ember személyének szóljanak a kritikák. Pl.:„Mikor hazaérek munkából, nagyon fáradt vagyok. Jól esne, ha máskor elmosogatnának helyettem.” Ezzel a másik fél érezheti, neked mennyire fontos lenne amikor hazaérsz, hogy pihenj. Hidd el, teljesen másként fog reagálni, mint ahogy azt megszokhattad tőle.
  • Felszínre kerülhetnek mélyebb érzéseitek. Sok esetben elhallgatjuk szeretteink elől, ha valami bánt. Ennek legfőbb oka, hogy „nem szeretnénk terhelni” őket, s ezért inkább magunkban őrlődünk. Fontos, hogy ha szeretetkapcsolatban vagytok, tudjátok elmondani egymásnak, kiben éppen mi zajlik. Kinek mi fáj, mi az, amit szeretne pl. ha másképpen történne a munkahelyén, és így tovább. Sokkal inkább meg fogsz könnyebbülni, hisz a közös eszmecsere megoldásokhoz vezethet. Az is megoldás, ha terápiát veszel igénybe, s erre társad/barátod vezet rá egy beszélgetés közben. 
  • Tanulhattok egymástól. Az életben fontos a folyamatos megújulás, s ehhez elengedhetetlen világnézetek ismerete. Egy kiadós beszélgetés által egymás nézeteiről rengeteget tanulhattok, s formálhatjátok is egymást. 
  • Megismerhetitek jobban egymást is, és önmagatokat is. Logikusnak tűnik, hiszen felszínre kerülnek rólad is, és a másik emberről is dolgok. Akár olyanok is, amelyekről nem tudtál korábban. Csodálatos érzés mások, és önmagad megismerése. 

Mindent összevetve, egy kiadós beszélgetés elengedhetetlen a boldog élethez. Bíztatlak, hogy beszélgess minél többet környezeteddel, s fedezd fel pozitív hatásait! Akár ezeken túl is, amelyeket leírtam. Jegyezd le magad számára ezeket, hogy a nehezebb napokon fel tudjon tölteni. 

Szerző: Krizbai Terézia
Adatlap megtekintése
További blog bejegyzések
A jelen pillanat hatalma

A jelen pillanat hatalma

2024.02.27.Ha a sikert lebontjuk sejtjeire, akkor a napi teendőinket láthatjuk nagyító alatt. Mit teszek nap mint nap, hogy teszem nap mint nap, mert az va...
Elolvasom
önbizalom

Önbizalom növelése

2024.01.24.Az önbizalom a kihívások, feladatok megtétele, megcsinálása által edződik folyamatosan. Minden nap próbára tesszük és erősíthetjük, ugyan úgy, m...
Elolvasom
elvonulás

Mértékletesség a bőségben

2024.01.10.A mérhetetlen és mértéktelen fogyasztás világában élünk Szinte bármit, bármikor megvásárolhatunk, megehetünk, megrendelhetünk, birtokolhatunk. A...
Elolvasom