Barion Pixel
Értesítések engedélyezése
Engedélyezi az értesítéseket a böngészőjében?

Kamera és mikrofon tesztelése
Mikrofon és kamera tesztelése

A szolgáltatás igénybevételéhez szüksége van a számítógépe kamerájának és mikrofonjának a megfelelő működésére. A következő két lépésben ellenőrizheti a megfelelő működésüket.

A megfelelő működéshez a következő operációs rendszereket és böngészőket javasolt használni:

Laptop vagy asztali számítógép használat esetén:

Operációs rendszer: Windows10 és MAC rendszereken egyaránt futattható.

Böngésző: Chrome, Mozilla, Edge

Mobiltelefon használata esetén:

Android operációs rendszeren - Chrome böngésző javasolt

IOS operációs rendszeren - Safari böngésző javasolt

Tájékoztatás
"Szeretnénk tájékoztatni, hogy levelezésben és a konzultáció során elérhetőség, telefonszám, email cím egyéb elérhetőségek nem adhatók ki, illetve a klienstől sem fogadható el, ez a szerződésben is feltüntetésre került. Az elérhetőség kiadása és elfogadása az együttműködés felbontásához vezethet. Megértését és együttműködését köszönjük.”
Rendben
Új konzultációs felkérése érkezett!
Dr Nagy Péter
Elfogad Elutasít

Párkapcsolati viták és konfliktuskezelési stratégiák

2022.04.26. | Szerző: videopszichologus.hu csapata

A közvélekedés szerint a párkapcsolati viták elkerülhetetlenek. Ez nem csak a kapcsolat elején van így, és kiemelten fontos, hogy úgy oldjuk meg a konfliktusokat, hogy hosszú távon működőképes maradjon a kapcsolatunk. Mutatunk néhány konfliktuskezelési stratégiát, amik segíthetnek ebben.


Mi a célja és mire jó a konfliktuskezelés?


Amikor konfliktushelyzetbe kerülünk, fontos, hogy olyan stratégiát válasszunk ennek megoldására, ami hosszú távon teszi lehetővé a párkapcsolat működését. Amivel mindketten nyerünk. Ha legyőzzük a másikat, neki fel kell adnia valamit, az eltávolodáshoz vezethet, vagy akár véget is érhet a kapcsolatunk. Együtt kell működnünk a párunkkal. Nyugodtan, empatikusan kell beszélgetnünk, úgy, hogy megtaláljuk erre a legalkalmasabb időpontot. Meg kell értenünk a párunkat, tudnunk kell, mit akar, mit érez, és nem sérthetjük meg őt. Ez ugyanis csak ront a helyzeten, és tovább mélyíti a konfliktust. Kell találnunk egy olyan megoldást, ami mindkettőnk számára megfelelő lesz, egy olyan megoldást, amit mindketten el tudunk fogadni. Ehhez időre és türelemre lehet szükség. De a végeredmény csak így hozza az elvárt eredményt, azt, hogy senki nem sérül a vitában, és nem maradnak begyógyíthatatlan sebek. 


A viták megelőzése


A konfliktuskezelés már a konfliktus kialakulása előtt elkezdődhet. Törekedhetünk arra, hogy megelőzzük a vitákat, és jól együttműködve éljünk együtt. Sokféle ember van azonban, sokféle habitussal. Fontos, hogy megismerjük a másikat, és a saját határainkkal is tisztában kell lennünk ahhoz, hogy a vitákat elkerülhessük, vagy ha kialakulnak, együtt megoldjuk azokat. Ha kialakul egy konfliktushelyzet, azt kezelnünk kell. De mit tehetünk? Mi a jó megoldás? Íme, néhány konfliktuskezelési stratégia.


Néhány konfliktuskezelési stratégia


A konfliktuskezelésben az lesz a fontos, hogy a másikban kialakuló esetleges negatív érzelmekre reagáljuk. Jó megoldás lehet erre, ha beismerjük, hogy tévedtünk vagy hibáztunk, és ezt ki is fejezzük egy bocsánatkéréssel. Problémát okozhat, ha nehezen, vagy egyáltalán nem tudunk bocsánatot kérni. Lehet, hogy tudjuk, hogy mi hibáztunk, mégis nehezen mondjuk ki a sajnálom szót. Pedig ez a szó együttérzést fejez ki, a másik tudni fogja, hogy figyelünk rá, és hogy fontos nekünk az, hogy mit érez. Az empatikus viselkedés jó konfliktuskezelési stratégia


Ahhoz, hogy hosszú távú megoldást találjunk, tudnunk kell, hogy mi a probléma valójában. Fel kell tárnunk a probléma okát, le kell ásnunk a gyökeréig. Ehhez jó lehet egy mély beszélgetés, ahol őszintén elmondja mindkét fél, hogy mit érez és gondol. Meg kell hallgatnunk a másikat, méghozzá azzal a szándékkal, hogy megértjük őt. Ha nem érdekel a párunk mondanivalója, nem fogunk közösen megoldást találni. A beszélgetés célja, hogy a félreértések elkerülhetők legyenek. Beszéljünk világosan és érthetően, és pontosan fogalmazzuk meg a gondolatainkat. 


A konfliktusok megoldásának legjobb módja lehet egy közös stratégia. Fontos, hogy ebben mindketten részt vegyünk, mert ha az egyikünk kihátrál a megoldásból, nem járhatunk sikerrel. Egy nyugodt beszélgetés elvezethet bennünket a megoldáshoz. 


A beszélgetés időzítése is fontos lehet. Éhesek vagy fáradtak vagytok? A munkahelyi feladat még a fejetekben van? A gyerek rossz jegyet hozott? Vannak olyan pillanatok, amikor jobb bele sem kezdeni egy mély beszélgetésbe. A legjobb, ha kettesben vagytok, és türelmesen, egymásra figyelve tudtok beszélgetni. Ez elvezethet a megoldáshoz. 


Rövid távú megoldások


Vannak rövid távon ugyan működő konfliktuskezelési stratégiák is, de ezek hosszabb távon nem vezetnek eredményre. Inkább csak arra jók, hogy elodázzák a probléma megoldását. Ez akár oda is vezethet, hogy végül a probléma elmélyül, és megoldhatatlanná válik. Ilyen stratégia az is, amikor látszólag részt veszünk a vitában, de a végén mindig a másiknak adunk igazat. Hagyjuk, hogy a másik akarata érvényesüljön, mi pedig alkalmazkodunk. 


Úgy is megoldhatunk egy konfliktust, hogy elkerüljük azt. Nem megyünk bele a vitába, már magát a vitát is lekerüljük, ezzel látszólag elkerüljük a problémát, hiszen nem alakul ki a konfliktus. Ez igaz, nem alakul ki a konfliktus, de a megoldáshoz sem jutunk közelebb. 


Vannak olyanok is, akik minden vitát meg akarnak nyerni. Ez az igazán rövid távú megoldás. A vitákat mindig megnyerők végül a háborút veszíthetik el. A párjuk ugyanis megelégelheti, hogy mindig legyőzik, és úgy vet véget a konfliktusoknak, hogy a kapcsolatnak is véget vet.


Tisztelettel fordulva a másik felé


Tisztelettel és szeretettel fordulva a másik felé megoldhatjuk a konfliktusainkat. Az empátia segít megérteni és elfogadni, hogy mit akar a másik, és olyan megoldást találni, ami mindkettőnk számára elfogadható. Egy olyan megoldást, ahol egyik fél sem ad fel semmit. Hosszú, mély beszélgetéssel, amikor valódi figyelemmel fordulunk a másik felé, elérhető ez a megoldás. 

További blog bejegyzések
A jelen pillanat hatalma

A jelen pillanat hatalma

2024.02.27.Ha a sikert lebontjuk sejtjeire, akkor a napi teendőinket láthatjuk nagyító alatt. Mit teszek nap mint nap, hogy teszem nap mint nap, mert az va...
Elolvasom
önbizalom

Önbizalom növelése

2024.01.24.Az önbizalom a kihívások, feladatok megtétele, megcsinálása által edződik folyamatosan. Minden nap próbára tesszük és erősíthetjük, ugyan úgy, m...
Elolvasom
elvonulás

Mértékletesség a bőségben

2024.01.10.A mérhetetlen és mértéktelen fogyasztás világában élünk Szinte bármit, bármikor megvásárolhatunk, megehetünk, megrendelhetünk, birtokolhatunk. A...
Elolvasom