Barion Pixel
Értesítések engedélyezése
Engedélyezi az értesítéseket a böngészőjében?

Kamera és mikrofon tesztelése
Mikrofon és kamera tesztelése

A szolgáltatás igénybevételéhez szüksége van a számítógépe kamerájának és mikrofonjának a megfelelő működésére. A következő két lépésben ellenőrizheti a megfelelő működésüket.

A megfelelő működéshez a következő operációs rendszereket és böngészőket javasolt használni:

Laptop vagy asztali számítógép használat esetén:

Operációs rendszer: Windows10 és MAC rendszereken egyaránt futattható.

Böngésző: Chrome, Mozilla, Edge

Mobiltelefon használata esetén:

Android operációs rendszeren - Chrome böngésző javasolt

IOS operációs rendszeren - Safari böngésző javasolt

Tájékoztatás
"Szeretnénk tájékoztatni, hogy levelezésben és a konzultáció során elérhetőség, telefonszám, email cím egyéb elérhetőségek nem adhatók ki, illetve a klienstől sem fogadható el, ez a szerződésben is feltüntetésre került. Az elérhetőség kiadása és elfogadása az együttműködés felbontásához vezethet. Megértését és együttműködését köszönjük.”
Rendben
Új konzultációs felkérése érkezett!
Dr Nagy Péter
Elfogad Elutasít

A Big Five személyiségelmélet II. rész

2021.04.07. | Szerző: videopszichologus.hu csapata

Jelen cikksorozat első része A Big Five személyiségelmélet I. rész címmel található meg honlapunkon. Ebben az előző cikkben bemutattuk a személyiségpszichológia alapvető kérdéseit és a Big Five elmélet kidolgozásának folyamatát is. Jelen cikkünkben pedig az öt nagy személyiségvonást szeretnénk bemutatni, majd kitérünk az elmélet és a teszt alkalmazási területeire is.


Az öt nagy személyiségvonás


A személyiségvonások részletezése előtt fontos megjegyezni, hogy az így levezetett személyiségvonások között nem vonható le értékítéleti következtetés. Az evolúció során minden személyiségvonás magas és alacsony értékeinek is megvolt az adaptív haszna, ezért maradtak meg bennünk pont ezek a tulajdonság csoportok. ezért ne lepődjünk meg, ha az egyes személyiségvonásoknál negatív konnotációjú mellékneveket is találunk. A következő felsorolás az öt faktort és a hozzájuk tartozó példa-mellékneveket mutatja, a melléknév-párok közül az elsők a skála alacsony, a másodikok a skála magasabb értékeit példázzák.


1. Az Extraverzió melléknévpárjai például a visszahúzódó-társaságkedvelő, a csendes-bőbeszédű és a gátlásos-spontán. Az extravertáltabb emberek remek vezetők, az introvertáltabbak kiváló kutatók tudnak lenni többek között.

2. A Barátságosság melléknevei az ingerlékeny-jókedvű, a könyörtelen-lágy szívű és az önző-önzetlen. A barátságtalanság szinte munkahelyi követelmény a pénz és a politika világában, a barátságosság pedig hasonlóan a segítő foglalkozásokban.

3. A Lelkiismeretesség melléknevei a gondtalan-gondos, a megbízhatatlan-megbízható és a hanyag-lelkiismeretes. Alacsony lelkiismeretesség rengeteg nagy művészt jellemez, míg a magas lelkiismeretesség viszonylag univerzális haszonnal bír.

4. Az Érzelmi stabilitás melléknevei a szorongó-nyugodt, a sérülékeny-szívós, és a bizonytalan-magabiztos. A magas értékei fontosak például a rendőrségnél, katonaságnál. Az alacsony érzelmi stabilitás pedig érzékennyé teszi például az édesanyákat a gyermekükre veszélyt jelentő helyzetekre, így ösztönözve őket például az időszerű környezetváltásra.

5. A Nyitottság melléknevei a konvencionális-eredeti, a bátortalan-merész és a konzervatív-liberális. Ez a személyiségvonás húzódik meg a politikai baloldal-jobboldal beállítódás mögött is, evolúciós háttere az újdonságra való zártság (merev határok: biztonság) és nyitottság (rugalmas határok: újdonság).


A Big Five elmélet alkalmazási területei


A Big Five elméletet és kérdőíveit elsősorban a munkapszichológiában használjuk kiválasztásra, hiszen láthatóan könnyen alkalmazható rajta az első cikk bevezetőjében említett konstellációs technika, a profilalkotás. A másik fő felhasználási területe a kutatás, hiszen ebben a keretben egyes demográfiai csoportok és kultúrák is összehasonlíthatóvá válnak. Fontos ugyanakkor kiemelni, hogy egy teszt nem teszt. Lehet akármilyen jó megbízhatóságú és érvényességű egy teszt, akkor sem vonhatunk le lényeges következtetések csupán egy teszt alapján, főleg éles kiválasztási helyzetekben. A pszichológiai tesztek ezen jellemzőiről részletesen foglalkozik korábbi cikkünk. Továbbá azt is fontos megemlíteni, hogy habár a Big Five teszt egyszerűen felvehető, papír-ceruza teszt, a kiértékelése összetett feladat, amire kizárólag pszichológusok jogosultak. A szakszerűtlen visszajelzés téves következtetések levonásához vezethet, ami negatívan érintheti a vizsgált személy önértékelését, vagy félrevezetheti őt az önismereti útja során.


További blog bejegyzések
A jelen pillanat hatalma

A jelen pillanat hatalma

2024.02.27.Ha a sikert lebontjuk sejtjeire, akkor a napi teendőinket láthatjuk nagyító alatt. Mit teszek nap mint nap, hogy teszem nap mint nap, mert az va...
Elolvasom
önbizalom

Önbizalom növelése

2024.01.24.Az önbizalom a kihívások, feladatok megtétele, megcsinálása által edződik folyamatosan. Minden nap próbára tesszük és erősíthetjük, ugyan úgy, m...
Elolvasom
elvonulás

Mértékletesség a bőségben

2024.01.10.A mérhetetlen és mértéktelen fogyasztás világában élünk Szinte bármit, bármikor megvásárolhatunk, megehetünk, megrendelhetünk, birtokolhatunk. A...
Elolvasom