Barion Pixel
Értesítések engedélyezése
Engedélyezi az értesítéseket a böngészőjében?

Kamera és mikrofon tesztelése
Mikrofon és kamera tesztelése

A szolgáltatás igénybevételéhez szüksége van a számítógépe kamerájának és mikrofonjának a megfelelő működésére. A következő két lépésben ellenőrizheti a megfelelő működésüket.

A megfelelő működéshez a következő operációs rendszereket és böngészőket javasolt használni:

Laptop vagy asztali számítógép használat esetén:

Operációs rendszer: Windows10 és MAC rendszereken egyaránt futattható.

Böngésző: Chrome, Mozilla, Edge

Mobiltelefon használata esetén:

Android operációs rendszeren - Chrome böngésző javasolt

IOS operációs rendszeren - Safari böngésző javasolt

Tájékoztatás
"Szeretnénk tájékoztatni, hogy levelezésben és a konzultáció során elérhetőség, telefonszám, email cím egyéb elérhetőségek nem adhatók ki, illetve a klienstől sem fogadható el, ez a szerződésben is feltüntetésre került. Az elérhetőség kiadása és elfogadása az együttműködés felbontásához vezethet. Megértését és együttműködését köszönjük.”
Rendben
Új konzultációs felkérése érkezett!
Dr Nagy Péter
Elfogad Elutasít

A futás és a személyiségfejlődés kapcsolata

2021.08.13. | Szerző: videopszichologus.hu csapata

Nyilvánvalónak tűnik, hogy a futás óriási hatással lehet a lelkiállapotunkra, és ennek mezsgyéjén, hosszú távon a személyiségfejlődésre is. Manapság egyre több tudós fejtegette a témát, kutatta, hogy mi is játszódik le valójában szürkeállományunk dombjain és völgyein futás közben. Megállapításaik megerősítik azt, amit sok futó saját tapasztalatai alapján is tud: a futást eszközként használhatjuk a gondolkodásmódunk és érzéseink javítására. Most pontosan rámegyünk, hogy a futás hogyan adhatja vissza az összpontosítás képességét, győzheti le a stresszt, és miként javíthatja kedélyállapotunkat. Ráadásul, ha szerencsénk van, kaphatunk egy rövid bepillantást a nirvánába is.


Hogyan hat a futás a személyiségfejlődésre?


Természetesen őrültség azt hinni, hogy a futás univerzális megoldás minden pszichológiai kihívásunkra, és abban se higgyünk, hogy minél erősebben nyomjuk, annál kedvezőbbek a hatásai. Bár a hatalmas távolságok intenzív megtétele valójában rövid távon kontraproduktív lehet, a mérsékeltebb futások valós előnyökkel járhatnak. Először is, egy olyan világban, ahol az okostelefonok vég nélküli ingerléssel bombáznak minket, és elhomályosítják a munka és az élet közötti határokat, a futásba menekvés igenis hatékonyan segíthet visszanyerni az irányítás mámorító érzését. Egy a Michigan Egyetemen folytatott tudományos kísérlet kimutatta, hogy napi fél órás gyors futás javítja az agykéregfunkciók aktivitási küszöbét. Ez összefügg az információk jobb feldolgozásának képességével. Két másik, a Litván Sportegyetem és a Nottingham Trent Egyetem elemzése szerint az intervallum futás jelentősen acélozza a problémamegoldó funkció szempontjait. Ez egy olyan mentális, magas szintű képességekből álló csomag, ami magában foglalja a figyelem rendezésének, a zavaró tényezők hangolásának és kizárásának, a feladatok közötti váltásnak és a problémák megfejtésének képességét. A vizsgált fiatalok körében a mérhető nyereség egyértelmű volt: 10 perc fölény egy intervallum sprint után. Hogy hangzik? A személyiségfejlődés szempontjából miként ítéled meg?


Tényleg a meditáció egyik formája?


Agyi összehasonlító vizsgálatokat végeztek egy pihentető, mindent kizáró meditáció és a futás kiváltotta hatások között, és bebizonyosodott, hogy hasonlóságok mérhetők: a végrehajtó funkciók egyidejű bekapcsolása mellett az alapértelmezett hálózat állandó csevegésének elutasítása. Ez megint intuitívan helyesnek tűnik: egy futás közben valószínűleg elmerülünk a jelen pillanatában, testi állapotunkra hangolódunk olyannyira, hogy lélegzetvételünknek is tudatában vagyunk, közben agyunk állandó kattogását szimplán lehalkítjuk. Ezek mind az éberségen alapuló gyakorlatok legfontosabb céljai. A futás tehát lehetővé teheti a koncentráció néhány pszichológiai előnyének kihasználását. Mindez pedig magyarázatot adhat arra, hogy egyesek miért találják úgy, hogy a futás hasznos módszer lehet a stressz és a depresszió leküzdésére. Jó, ha tudod, hogy egy futással többet tehetsz a lelki állapotodért, mintha csak pusztán elsimítanál egy problémát. Néhány szerencsés futó állítása szerint már megtapasztalta az extázis és a legyőzhetetlenség hatalmas csodáját is. Ez az úgynevezett endorfinhatás következménye – az említett biokémiai vegyület egy olyan anyag, amelyet a test természetes fájdalomcsillapítójának is neveznek. Ennek köszönhetően alacsonyabb a szorongási szinted, mint egy átlagemberé, az is valószínű, hogy kevésbé vagy érzékeny a fájdalomra, és ez okozza a futók nyugodt, boldog eufóriáját.

További blog bejegyzések
esti szorogás

Miért uralkodik el rajtunk a szorongás erősebben este?

2024.06.28.Sokszor merül fel bennünk a kérdés: Miért lehet az, hogy este, amikor csendben vagyunk, végre már lepihenhetnénk, egyszerűen elöntenek minket go...
Elolvasom
flow élmény

Flow. És ha nincs, milyen veszélyekkel járhat?

2024.05.13.Csíkszentmihályi Mihály flow, azaz áramlás elméletéről szinte már mindenki hallott. Ő (is) vizsgálta tudományosan azt a kérdést, hogy mi teszi b...
Elolvasom
külföldi élet

A külföldön élés nehézségei

2024.05.11.Évről évre egyre több magyar ember és magyar család költözik külföldre nemcsak rövid időre szerencsét próbálni vagy tanulni, dolgozni, hanem tud...
Elolvasom