Barion Pixel
Értesítések engedélyezése
Engedélyezi az értesítéseket a böngészőjében?

Kamera és mikrofon tesztelése
Mikrofon és kamera tesztelése

A szolgáltatás igénybevételéhez szüksége van a számítógépe kamerájának és mikrofonjának a megfelelő működésére. A következő két lépésben ellenőrizheti a megfelelő működésüket.

A megfelelő működéshez a következő operációs rendszereket és böngészőket javasolt használni:

Laptop vagy asztali számítógép használat esetén:

Operációs rendszer: Windows10 és MAC rendszereken egyaránt futattható.

Böngésző: Chrome, Mozilla, Edge

Mobiltelefon használata esetén:

Android operációs rendszeren - Chrome böngésző javasolt

IOS operációs rendszeren - Safari böngésző javasolt

Tájékoztatás
"Szeretnénk tájékoztatni, hogy levelezésben és a konzultáció során elérhetőség, telefonszám, email cím egyéb elérhetőségek nem adhatók ki, illetve a klienstől sem fogadható el, ez a szerződésben is feltüntetésre került. Az elérhetőség kiadása és elfogadása az együttműködés felbontásához vezethet. Megértését és együttműködését köszönjük.”
Rendben
Új konzultációs felkérése érkezett!
Dr Nagy Péter
Elfogad Elutasít

A gondolkodás hatása a boldogságunkra

Mi dönti el, hogy boldog vagy-e? Egyedül te. És a gondolkodásod. A gondolkodás hatása a boldogságunkra nagyon erős kihatással lehet, éppen ezért meg kell tanulni "jól" gondolkodni az életről, a kapcsolatainkról, a múltunkról, a jelenükről és a jövőnkről egyaránt.

2022.12.15. | Szerző: videopszichologus.hu csapata

Nem a pénz, vagy a kirakatban kinézett legújabb divatot követő cipő hozza meg az áhított boldogságot, hanem a boldogságról való vélekedésünk tisztába tétele, az észszerűség, a harmónia, az egyensúly megtalálása az életünkben, ezek mind-mind befolyással lehetnek az életünkre. Sokan nem is gondolnák, hogy a gondolkodás hatása a boldogságunkra milyen következményekkel járhat. Hiába van meg látszólag mindene valakinek, mégsem feltétlen érzi magát boldognak, vagy kiegyensúlyozottnak, számos befolyás és tényező éri nap mint nap, mely elhiteti velünk, hogy nem vagyunk elég jók, vagy elég sikeresek, elég gazdagok, szépek, vagy vékonyak. Pedig a boldogság korántsem ezen múlik. 


A gondolatok erejét nem szabad figyelmen kívül hagyni, mert a gondolkodás hatása a boldogságunkra nagyon erős. Minden tettünket egy gondolat előzi meg, legyen az pozitív, vagy negatív, ez alapján cselekszünk és élünk. Egy-egy nem hosszasan mérlegelt döntés is a gondolkodásunk összességéből, korábbi forrásokból tevődik össze, melyet az adott pillanatban nem biztos, hogy felismerünk. 


Hogyan alakul ki a gondolkodásmód? 


Bármilyen furcsa is, erős hatással van gondolkodásunkra az is, hogy mások hogyan gondolkodnak. Életed első szakaszában a szüleid, nagyszüleid gondolatai kapcsán kapunk erős ingereket és befolyást, majd nevelőink, óvodás társaink, pedagógusaink, tanáraink és barátaink, edzőtársaink, vagy a szakkörben, zenekarban megismert társaink, osztálytársaink bírnak befolyással mindennapjainkra, gondolatainkra. De a gondolataink mindig a sajátjaink, mégis másoktól kaptuk őket. Kezdetben a szüleink tanítanak arra, mi a helyes cselekedet és gondolkodás, majd tanáraink szavai hatnak ránk és gondolatainkra, de ugyanez a befolyás az egyetemen és a munkahelyen is kihat ránk, és a házastársunk tettei, cselekedetei is érintenek minket, a gondolkodásunkat, boldogságunkat. Kezdetben mások gondolkodása van hatással a mi gondolkodásunkra és boldogságunkra és bár később minden tettünk és gondolatunk önállósodik, mégis egy egész életen át elkísér a „hozott csomag”, hiszen a gondolkodásmódunkat is örökültük, kaptuk valakitől. Szüleink stílusa, nevelőink intelmei, nagyszüleink jó tanácsai befolyásoljak gondolatainkat, tetteinket, életfelfogásunkat és boldogságunkat egyaránt. Sokiág szentül hisszük, hogy minden olyan fekete és fehér, ahogy azt megtanultuk gyerekként, aztán ahogy megismerjük a tágabb világot, felismerjük, hogy gondolatainkat milyen sok tényező befolyásolja, ezáltal a gondolkodás hatása a boldogságunkra is erős ráhatással bír. Bár számtalan helyről kapunk útravalót az élethez és a gondolkodásmód kialakításához, melyek felnőttként is megalapozzák gondolkodásunkat, azokat mégis befolyásolhatjuk mi magunk is, ha felismerjük, hogy milyen erős a gondolkodás hatása a boldogságunkra. Lehet, hogy felnőttként ugyanúgy vélekedsz majd a szomszéd Mari néniről, akit nagyanyád annyit szidott, mert sosem söpörte el a faleveleket a ház előtt, azonban, lehet, hogy felnőttként már azt is látod, hogy Mari néni erős fizikai fájdalommal küzd derékban vagy térdben, de neked ugyanolyan szeretettel kínálja a kertjében termő almát így is. Tehát jobban megismerve őt, máshogy vélekedsz róla, hiába a nagymamád korábbi véleménye. Vagyis sokáig befolyásolt az ő vélekedése, de amikor hagytad, hogy a saját tapasztalataidra hagyatkozz, egész más oldalát ismerted meg a szomszédnak, új véleményt alkottál róla. Gyerekként biztosan nem kérdőjelezted meg ebben a nagyszüleidet, azonban felnőttként már egész más oldaláról ismerheted meg a világot, az embereket, ezáltal más lehet a világnézeted és a gondolkodásmódod is, tehát megismerheted, milyen a gondolkodás hatása a boldogságunkra. Ugyanilyen befolyással lehet rád a környezeted minden tagja, vagy a média is, ami elhiteti veled, vagy legalábbis el akarja hitetni veled, hogy te csak akkor lehetsz boldog, ha megveszed azt a bizonyos táskát, vagy cipőt. De aztán később rájössz (jó esteben), hogy a boldogság bizony nem a tárgyak birtoklásán múlik, hanem a belső egyensúlyon. 


Egyvalaki segíthet megváltozni: te magad! 


Minden azon múlik, hogy te magad hogyan állsz a dolgokhoz, előbb-utóbb belátod, hogy gondolkodás hatása a boldogságunkra nagyon erős. Annál előbb eléred az áhított belső békét, minél előbb felismered, hogy a gondolkodás hatása a boldogságunkra nagyon fontos. A gondolkodásod megmutatja a hozzáállásodat a dolgokhoz és fordítva. Ha valamit elrontottál, nem sikerült, te pedig magadat okolod, de nemcsak az adott feladatot érzed elszúrtnak, hanem az egész lényedet hibáztatod, akkor mindenképp változtatnod kell a gondolkodásodon és úgy hozzáállnod, hogy többet készülve és magadat jobban képezve, a következtéseket levonva és a tapasztalatokat hasznosítva fuss neki még egyszer a feladatnak. Ezek után a hozzáállásod és a gondolkodásmódod is megváltozik és rájössz, gondolkodás hatása a boldogságunkra nagyon erős. 


Összegezve: azt látod, amit látni akarsz


Az agyad úgy működik, mint az internetes kereső. Bár másodpercenként 11 millió bit információt dolgoz fel, ebből csak azt a 40-50 bit-et vált tudatos információvá, amire éppen "rákeres", vagyis fókuszál. Tehát, ha te egy társaságban a sarokban gubbasztasz duzzogva, mert elkönyvelted magadban, hogy ebben a teremben mindenki hülye, akkor bizonyára csak azokat az embereket veszed észre, akik valóban nem normálisok. De ha változtatnál a keresődön, vagyis más szemmel néznéd a társaságot lehet, hogy a kedves és jófej arcokat is meglátnád. Koncentrálj tehát a pozitív érzésekre, a jó tulajdonságára, ne azon a problémán agyalj, amit nem tudsz megoldani, hanem azokat helyezd előtérbe, amelyekben jó vagy. 


Ne hagyd tehát, hogy mások, de legfőképp önmagad "szűrője" ilyen erős befolyással legyen rád negatív irányba, hiszen a gondolkodás hatása a boldogságunkra összességében csak rajtunk múlik. 

További blog bejegyzések
internetes csalók

Vigyázat, az internetes csalók pszichológia eszközökkel manipulálnak!

2024.04.30.A pandémia időszaka alatt egyre több internetes tranzakciót bonyolítottunk le, szinte mindent az interneten keresztül voltunk kénytelenek vásáro...
Elolvasom
A jelen pillanat hatalma

A jelen pillanat hatalma

2024.02.27.Ha a sikert lebontjuk sejtjeire, akkor a napi teendőinket láthatjuk nagyító alatt. Mit teszek nap mint nap, hogy teszem nap mint nap, mert az va...
Elolvasom
önbizalom

Önbizalom növelése

2024.01.24.Az önbizalom a kihívások, feladatok megtétele, megcsinálása által edződik folyamatosan. Minden nap próbára tesszük és erősíthetjük, ugyan úgy, m...
Elolvasom