Barion Pixel
Értesítések engedélyezése
Engedélyezi az értesítéseket a böngészőjében?

Kamera és mikrofon tesztelése
Mikrofon és kamera tesztelése

A szolgáltatás igénybevételéhez szüksége van a számítógépe kamerájának és mikrofonjának a megfelelő működésére. A következő két lépésben ellenőrizheti a megfelelő működésüket.

A megfelelő működéshez a következő operációs rendszereket és böngészőket javasolt használni:

Laptop vagy asztali számítógép használat esetén:

Operációs rendszer: Windows10 és MAC rendszereken egyaránt futattható.

Böngésző: Chrome, Mozilla, Edge

Mobiltelefon használata esetén:

Android operációs rendszeren - Chrome böngésző javasolt

IOS operációs rendszeren - Safari böngésző javasolt

Tájékoztatás
"Szeretnénk tájékoztatni, hogy levelezésben és a konzultáció során elérhetőség, telefonszám, email cím egyéb elérhetőségek nem adhatók ki, illetve a klienstől sem fogadható el, ez a szerződésben is feltüntetésre került. Az elérhetőség kiadása és elfogadása az együttműködés felbontásához vezethet. Megértését és együttműködését köszönjük.”
Rendben
Új konzultációs felkérése érkezett!
Dr Nagy Péter
Elfogad Elutasít

A karantén pszichés hatásai

2020.07.26. | Szerző: videopszichologus.hu csapata

Az úgynevezett, a koronavírus-járvány alatt sokat használt karantén kifejezést két részre kell bontani. Egyfelől ott van a hatóságilag elrendelt házi karantén, amely fontos eszköze a járványügyi intézkedéseknek. Másrészt beszélhetünk kijárási korlátozásokról, amelyet az emberek gyakorta jellemeznek a karantén kifejezéssel. A következő írásunkban áttekintjük, hogyan alakulnak és miként kezelhetőek a karantén pszichés hatásai.


Tanulmányok szerint a hatósági házi karanténnak egyértelműen negatív a pszichológiai hatása. Először is a karanténintézkedés hatálya alá helyezetteknél fokozottan érvényesülnek a különböző stresszorok, amelyek a karantén alatt és után is jelentkeznek. A házi karantén alatt az ember elveszti a megszokott rutint, unatkozik, frusztrálódik, szociálisan elszigetelődik, és ezek mellett olyan negatívumok is megjelenhetnek, mint a betegségtől való félelem és a gazdasági, pénzügyi nehézségek. A karantén pszichés hatásai tehát igencsak hátrányosak lehetnek, és akkor még nem beszéltünk a külvilág, a közösség részéről esetlegesen tapasztalható megbélyegzésről, elkerülésről, elutasításról, valamint arról, hogy a karantén alatt újra megjelenhetnek és felerősödhetnek az esetleges korábbi függőségi problémák. A karantént követően sem biztos, hogy megszűnnek a problémák, poszttraumás stressz szindróma is jelentkezhet az átélt helyzet függvényében.


A „másik karantén”, azaz a kijárási korlátozás szintén nagy változást tud okozni életünkben. A karantén pszichés hatásai természetesen itt is jelentkeznek, ugyanakkor ebben a helyzetben nemcsak negatív, hanem pozitív tapasztalatokról is beszélhetünk. Az egyéni körülményektől függ, ki hogyan élte/éli meg ezt a helyzetet.


A kijárási korlátozás előnye, hogy ez az élethelyzet a korábbinál sokszor ad szélesebb lehetőséget a családunkkal, a szeretteinkkel való együttlétre. Életünk nyugodtabbá válhat, hiszen kilépünk a „mókuskerékből”, kevesebb stressz és elvárás ér minket.


Ami a negatív oldalt illeti, előjöhetnek az összezártság okozta konfliktusok, kiéleződhetnek a párkapcsolati problémák, illetve az anyagi veszteség miatti frusztráció, bizonytalanság is komolyabb szintet érhet el. A különböző otthoni feladatok (home office, tanulás gyerekekkel..stb.) megsokszorozódhatnak, és ezek összehangolása nehézséget, ezáltal fokozott stresszt okozhat. A családon belüli erőszak kockázata jelentősen megnőtt a karantén alatt.


A hatósági karantén esetén a következő intézkedések csökkenthetik a negatív hatásokat. Fontos, hogy a hatóságok részéről megkapjuk a lehető legtöbb információt, részletes tájékoztatást a járványhelyzetről, a betegségről, illetve a karantén fontosságáról, társadalmi szerepéről. Szintén lényeges, hogy az állam biztosítsa a karantén alá helyezettek alapszükségleteit. Az intézkedések alapja továbbá, hogy a hatósági karantén alá eső személyek legyenek bevonva, azaz érezzék, hogy a karantén nemcsak kényszerű és kényelmetlen, hanem fontos dolog, amellyel másokon segítenek.


Amit pedig a kijárási korlátozásokat tekintve tehetünk a negatívumok háttérbe szorítása érdekében: az első, szabadnak tűnő időszak lecsengése után, a karantént alatt érdemes bevezetni egy napi rutint (ezt álláskereső munkanélkülieknek is szokták ajánlani), emellett fontos a tájékozódás, a kommunikáció. Ugyanakkor a médiafogyasztás korlátozása is lényeges, különös tekintettel érdemes tudatosnak lenni abban, hogy ne foglalkozzunk túl sokat a járványügyi helyzettel.


Összességében a járvány miatt kialakult karantén-életmód sok esetben extra pszichés teherként (függőségek, bizonytalanság, frusztráció, anyagi nehézségek) nehezedett rá az emberek, a családok mindennapi életére. Ugyanakkor a szakértők szerint pozitív hozadék a is lehet az ilyen helyzeteknek, például több időnk van egymásra, gyakoribb a valóságos térben és időben történő találkozás, nagyobb a lehetőség a másik megismerése, megállás a rohanásban és a program kényszerben, lehetőség az egymásra hangolódásra.


Önmagunkkal és az életünkkel, nehézségekkel való szembenézés nem könnyű, a mai kor embere ezért tudatosan, vagy kevésbé tudatosan „szétprogramozza” magát, betáblázzuk az életünket, mert akkor nem kell elgondolkoznunk a kétségeinken, az élet értelmén. Ráadásul ezzel félelmeinket is nagyszerűen el tudjuk nyomni. Ám egy ilyen helyzetben, mint amit a koronavírus okozott, - otthon, sok szabadidővel, semmitevéssel, üres határidőnaplóval - ezt nem tudjuk megtenni. Ez a változás pedig óriási pszichés teherként jelentkezhet. A keletkezett űr betöltésére, a szorongás csökkentésére sokan valamilyen szerhasználattal, függőséggel reagálnak. Szerencsére azonban más út is van, lehetőségként is felfoghatjuk a helyzetet, esélyt kapunk arra, hogy egyedül, vagy akár szakember segítségével szembenézzünk démonjainkkal.

További blog bejegyzések
A jelen pillanat hatalma

A jelen pillanat hatalma

2024.02.27.Ha a sikert lebontjuk sejtjeire, akkor a napi teendőinket láthatjuk nagyító alatt. Mit teszek nap mint nap, hogy teszem nap mint nap, mert az va...
Elolvasom
önbizalom

Önbizalom növelése

2024.01.24.Az önbizalom a kihívások, feladatok megtétele, megcsinálása által edződik folyamatosan. Minden nap próbára tesszük és erősíthetjük, ugyan úgy, m...
Elolvasom
elvonulás

Mértékletesség a bőségben

2024.01.10.A mérhetetlen és mértéktelen fogyasztás világában élünk Szinte bármit, bármikor megvásárolhatunk, megehetünk, megrendelhetünk, birtokolhatunk. A...
Elolvasom