Barion Pixel
Értesítések engedélyezése
Engedélyezi az értesítéseket a böngészőjében?

Kamera és mikrofon tesztelése
Mikrofon és kamera tesztelése

A szolgáltatás igénybevételéhez szüksége van a számítógépe kamerájának és mikrofonjának a megfelelő működésére. A következő két lépésben ellenőrizheti a megfelelő működésüket.

A megfelelő működéshez a következő operációs rendszereket és böngészőket javasolt használni:

Laptop vagy asztali számítógép használat esetén:

Operációs rendszer: Windows10 és MAC rendszereken egyaránt futattható.

Böngésző: Chrome, Mozilla, Edge

Mobiltelefon használata esetén:

Android operációs rendszeren - Chrome böngésző javasolt

IOS operációs rendszeren - Safari böngésző javasolt

Tájékoztatás
"Szeretnénk tájékoztatni, hogy levelezésben és a konzultáció során elérhetőség, telefonszám, email cím egyéb elérhetőségek nem adhatók ki, illetve a klienstől sem fogadható el, ez a szerződésben is feltüntetésre került. Az elérhetőség kiadása és elfogadása az együttműködés felbontásához vezethet. Megértését és együttműködését köszönjük.”
Rendben
Új konzultációs felkérése érkezett!
Dr Nagy Péter
Elfogad Elutasít

A karantén pszichés hatásai

2020.07.26. | Szerző: videopszichologus.hu csapata

Az úgynevezett, a koronavírus-járvány alatt sokat használt karantén kifejezést két részre kell bontani. Egyfelől ott van a hatóságilag elrendelt házi karantén, amely fontos eszköze a járványügyi intézkedéseknek. Másrészt beszélhetünk kijárási korlátozásokról, amelyet az emberek gyakorta jellemeznek a karantén kifejezéssel. A következő írásunkban áttekintjük, hogyan alakulnak és miként kezelhetőek a karantén pszichés hatásai.


Tanulmányok szerint a hatósági házi karanténnak egyértelműen negatív a pszichológiai hatása. Először is a karanténintézkedés hatálya alá helyezetteknél fokozottan érvényesülnek a különböző stresszorok, amelyek a karantén alatt és után is jelentkeznek. A házi karantén alatt az ember elveszti a megszokott rutint, unatkozik, frusztrálódik, szociálisan elszigetelődik, és ezek mellett olyan negatívumok is megjelenhetnek, mint a betegségtől való félelem és a gazdasági, pénzügyi nehézségek. A karantén pszichés hatásai tehát igencsak hátrányosak lehetnek, és akkor még nem beszéltünk a külvilág, a közösség részéről esetlegesen tapasztalható megbélyegzésről, elkerülésről, elutasításról, valamint arról, hogy a karantén alatt újra megjelenhetnek és felerősödhetnek az esetleges korábbi függőségi problémák. A karantént követően sem biztos, hogy megszűnnek a problémák, poszttraumás stressz szindróma is jelentkezhet az átélt helyzet függvényében.


A „másik karantén”, azaz a kijárási korlátozás szintén nagy változást tud okozni életünkben. A karantén pszichés hatásai természetesen itt is jelentkeznek, ugyanakkor ebben a helyzetben nemcsak negatív, hanem pozitív tapasztalatokról is beszélhetünk. Az egyéni körülményektől függ, ki hogyan élte/éli meg ezt a helyzetet.


A kijárási korlátozás előnye, hogy ez az élethelyzet a korábbinál sokszor ad szélesebb lehetőséget a családunkkal, a szeretteinkkel való együttlétre. Életünk nyugodtabbá válhat, hiszen kilépünk a „mókuskerékből”, kevesebb stressz és elvárás ér minket.


Ami a negatív oldalt illeti, előjöhetnek az összezártság okozta konfliktusok, kiéleződhetnek a párkapcsolati problémák, illetve az anyagi veszteség miatti frusztráció, bizonytalanság is komolyabb szintet érhet el. A különböző otthoni feladatok (home office, tanulás gyerekekkel..stb.) megsokszorozódhatnak, és ezek összehangolása nehézséget, ezáltal fokozott stresszt okozhat. A családon belüli erőszak kockázata jelentősen megnőtt a karantén alatt.


A hatósági karantén esetén a következő intézkedések csökkenthetik a negatív hatásokat. Fontos, hogy a hatóságok részéről megkapjuk a lehető legtöbb információt, részletes tájékoztatást a járványhelyzetről, a betegségről, illetve a karantén fontosságáról, társadalmi szerepéről. Szintén lényeges, hogy az állam biztosítsa a karantén alá helyezettek alapszükségleteit. Az intézkedések alapja továbbá, hogy a hatósági karantén alá eső személyek legyenek bevonva, azaz érezzék, hogy a karantén nemcsak kényszerű és kényelmetlen, hanem fontos dolog, amellyel másokon segítenek.


Amit pedig a kijárási korlátozásokat tekintve tehetünk a negatívumok háttérbe szorítása érdekében: az első, szabadnak tűnő időszak lecsengése után, a karantént alatt érdemes bevezetni egy napi rutint (ezt álláskereső munkanélkülieknek is szokták ajánlani), emellett fontos a tájékozódás, a kommunikáció. Ugyanakkor a médiafogyasztás korlátozása is lényeges, különös tekintettel érdemes tudatosnak lenni abban, hogy ne foglalkozzunk túl sokat a járványügyi helyzettel.


Összességében a járvány miatt kialakult karantén-életmód sok esetben extra pszichés teherként (függőségek, bizonytalanság, frusztráció, anyagi nehézségek) nehezedett rá az emberek, a családok mindennapi életére. Ugyanakkor a szakértők szerint pozitív hozadék a is lehet az ilyen helyzeteknek, például több időnk van egymásra, gyakoribb a valóságos térben és időben történő találkozás, nagyobb a lehetőség a másik megismerése, megállás a rohanásban és a program kényszerben, lehetőség az egymásra hangolódásra.


Önmagunkkal és az életünkkel, nehézségekkel való szembenézés nem könnyű, a mai kor embere ezért tudatosan, vagy kevésbé tudatosan „szétprogramozza” magát, betáblázzuk az életünket, mert akkor nem kell elgondolkoznunk a kétségeinken, az élet értelmén. Ráadásul ezzel félelmeinket is nagyszerűen el tudjuk nyomni. Ám egy ilyen helyzetben, mint amit a koronavírus okozott, - otthon, sok szabadidővel, semmitevéssel, üres határidőnaplóval - ezt nem tudjuk megtenni. Ez a változás pedig óriási pszichés teherként jelentkezhet. A keletkezett űr betöltésére, a szorongás csökkentésére sokan valamilyen szerhasználattal, függőséggel reagálnak. Szerencsére azonban más út is van, lehetőségként is felfoghatjuk a helyzetet, esélyt kapunk arra, hogy egyedül, vagy akár szakember segítségével szembenézzünk démonjainkkal.

További blog bejegyzések
esti szorogás

Miért uralkodik el rajtunk a szorongás erősebben este?

2024.06.28.Sokszor merül fel bennünk a kérdés: Miért lehet az, hogy este, amikor csendben vagyunk, végre már lepihenhetnénk, egyszerűen elöntenek minket go...
Elolvasom
flow élmény

Flow. És ha nincs, milyen veszélyekkel járhat?

2024.05.13.Csíkszentmihályi Mihály flow, azaz áramlás elméletéről szinte már mindenki hallott. Ő (is) vizsgálta tudományosan azt a kérdést, hogy mi teszi b...
Elolvasom
külföldi élet

A külföldön élés nehézségei

2024.05.11.Évről évre egyre több magyar ember és magyar család költözik külföldre nemcsak rövid időre szerencsét próbálni vagy tanulni, dolgozni, hanem tud...
Elolvasom