Barion Pixel
Értesítések engedélyezése
Engedélyezi az értesítéseket a böngészőjében?

Kamera és mikrofon tesztelése
Mikrofon és kamera tesztelése

A szolgáltatás igénybevételéhez szüksége van a számítógépe kamerájának és mikrofonjának a megfelelő működésére. A következő két lépésben ellenőrizheti a megfelelő működésüket.

A megfelelő működéshez a következő operációs rendszereket és böngészőket javasolt használni:

Laptop vagy asztali számítógép használat esetén:

Operációs rendszer: Windows10 és MAC rendszereken egyaránt futattható.

Böngésző: Chrome, Mozilla, Edge

Mobiltelefon használata esetén:

Android operációs rendszeren - Chrome böngésző javasolt

IOS operációs rendszeren - Safari böngésző javasolt

Tájékoztatás
"Szeretnénk tájékoztatni, hogy levelezésben és a konzultáció során elérhetőség, telefonszám, email cím egyéb elérhetőségek nem adhatók ki, illetve a klienstől sem fogadható el, ez a szerződésben is feltüntetésre került. Az elérhetőség kiadása és elfogadása az együttműködés felbontásához vezethet. Megértését és együttműködését köszönjük.”
Rendben
Új konzultációs felkérése érkezett!
Dr Nagy Péter
Elfogad Elutasít

A korán fekvés szerepe a depresszió elkerülésében

2021.09.06. | Szerző: videopszichologus.hu csapata

Vajon a korán fekvésnek van szerepe a depresszió elkerülésében? Baj, ha később kelünk és később fekszünk? Vajon van összefüggés az alvás és a depresszió között? Megválaszoljuk a témával kapcsolatban felmerült legfontosabb kérdéseket.


Az alvás minőségének fontos szerepe van a depresszió elkerülésében


A bagoly-pacsirta a legismertebb a kronotípusok felosztása körül. A baglyok az esti órákban a legaktívabbak és későn fekszenek, míg a pacsirták a délelőtti órákban produktívak, emiatt korán kelnek. Azonban a baglyok életmódja nem éppen kockázat nélküli, hiszen összefüggés van a hangulat és az alvás időzítése között. Attól függetlenül, hogy hány órát alszanak, a baglyok hajlamosabbak a depresszióra, mint a pacsirták. Ezt ó kutatások is alátámasztják. Szóval a depresszió elkerülésének egyik leghatékonyabb módja az alvás korábbi időpontra való időzítése. Ez is bizonyítja, hogy az alvás minőségének fontos szerepe van többek között a depresszió elkerülésében.


Mennyivel érdemes korábbra hozni az alvás időpontját?


Már egy óra sokat számít, ez is képes csökkenteni a depresszió kialakulásának kockázatát. Ez leginkább azokra vonatkozik, akik éjfél után fekszenek le aludni. Esetükben mindenképpen érdemes éjfél előttre hozni az időpontot. Egyesek szerint az, hogy a pacsirták kevésbé hajlamosak depresszióra, nagyban köszönhető annak, hogy esetükben nagyobb a fénynek való kitettség. Ráadásul nyomaszthatja az is a baglyokat, hogy a világ a pacsirták életviteléhez igazodik. A legtöbb munkahely elvárja, hogy az alkalmazott már reggel nyolc előtt beérjen a munkahelyére. Ez is megnehezítheti a baglyok életét, negatívan hathat a hangulatukra, hiszen önmagában depresszív hatása van annak, ha az ember belső órája, vagyis cirkadián ritmusa jelentősen eltér a többségétől. Ennek oka, hogy úgy érzik, hogy a társadalom időbeosztása nem egyezik az övékével. Emiatt a baglyok többnyire kialvatlanok és fáradtak, amely szintén hozzájárul hosszútávon a depresszió kialakulásához. Számukra is fontos, hogy legalább egy órával korábbra hozzák a lefekvés és így a felkelés időpontját, mivel így csökkenthetik a súlyos depresszió kialakulásának kockázatát. Elsőre talán kevésnek tűnhet az egy óra, de szerencsére a csekély változtatás is komoly eredményeket hozhat. Azzal kapcsolatban még nem végeztek kutatásokat, hogy ha az eleve korán fekvők fekszenek le egy órával hamarabb, az jót tesz-e nekik, vagyis ekkor is érvényesül-e a depresszióra kockázatának csökkenése.

További blog bejegyzések
esti szorogás

Miért uralkodik el rajtunk a szorongás erősebben este?

2024.06.28.Sokszor merül fel bennünk a kérdés: Miért lehet az, hogy este, amikor csendben vagyunk, végre már lepihenhetnénk, egyszerűen elöntenek minket go...
Elolvasom
flow élmény

Flow. És ha nincs, milyen veszélyekkel járhat?

2024.05.13.Csíkszentmihályi Mihály flow, azaz áramlás elméletéről szinte már mindenki hallott. Ő (is) vizsgálta tudományosan azt a kérdést, hogy mi teszi b...
Elolvasom
külföldi élet

A külföldön élés nehézségei

2024.05.11.Évről évre egyre több magyar ember és magyar család költözik külföldre nemcsak rövid időre szerencsét próbálni vagy tanulni, dolgozni, hanem tud...
Elolvasom