Barion Pixel
Értesítések engedélyezése
Engedélyezi az értesítéseket a böngészőjében?

Kamera és mikrofon tesztelése
Mikrofon és kamera tesztelése

A szolgáltatás igénybevételéhez szüksége van a számítógépe kamerájának és mikrofonjának a megfelelő működésére. A következő két lépésben ellenőrizheti a megfelelő működésüket.

A megfelelő működéshez a következő operációs rendszereket és böngészőket javasolt használni:

Laptop vagy asztali számítógép használat esetén:

Operációs rendszer: Windows10 és MAC rendszereken egyaránt futattható.

Böngésző: Chrome, Mozilla, Edge

Mobiltelefon használata esetén:

Android operációs rendszeren - Chrome böngésző javasolt

IOS operációs rendszeren - Safari böngésző javasolt

Tájékoztatás
"Szeretnénk tájékoztatni, hogy levelezésben és a konzultáció során elérhetőség, telefonszám, email cím egyéb elérhetőségek nem adhatók ki, illetve a klienstől sem fogadható el, ez a szerződésben is feltüntetésre került. Az elérhetőség kiadása és elfogadása az együttműködés felbontásához vezethet. Megértését és együttműködését köszönjük.”
Rendben
Új konzultációs felkérése érkezett!
Dr Nagy Péter
Elfogad Elutasít

A korán fekvés szerepe a depresszió elkerülésében

2021.09.06. | Szerző: videopszichologus.hu csapata

Vajon a korán fekvésnek van szerepe a depresszió elkerülésében? Baj, ha később kelünk és később fekszünk? Vajon van összefüggés az alvás és a depresszió között? Megválaszoljuk a témával kapcsolatban felmerült legfontosabb kérdéseket.


Az alvás minőségének fontos szerepe van a depresszió elkerülésében


A bagoly-pacsirta a legismertebb a kronotípusok felosztása körül. A baglyok az esti órákban a legaktívabbak és későn fekszenek, míg a pacsirták a délelőtti órákban produktívak, emiatt korán kelnek. Azonban a baglyok életmódja nem éppen kockázat nélküli, hiszen összefüggés van a hangulat és az alvás időzítése között. Attól függetlenül, hogy hány órát alszanak, a baglyok hajlamosabbak a depresszióra, mint a pacsirták. Ezt ó kutatások is alátámasztják. Szóval a depresszió elkerülésének egyik leghatékonyabb módja az alvás korábbi időpontra való időzítése. Ez is bizonyítja, hogy az alvás minőségének fontos szerepe van többek között a depresszió elkerülésében.


Mennyivel érdemes korábbra hozni az alvás időpontját?


Már egy óra sokat számít, ez is képes csökkenteni a depresszió kialakulásának kockázatát. Ez leginkább azokra vonatkozik, akik éjfél után fekszenek le aludni. Esetükben mindenképpen érdemes éjfél előttre hozni az időpontot. Egyesek szerint az, hogy a pacsirták kevésbé hajlamosak depresszióra, nagyban köszönhető annak, hogy esetükben nagyobb a fénynek való kitettség. Ráadásul nyomaszthatja az is a baglyokat, hogy a világ a pacsirták életviteléhez igazodik. A legtöbb munkahely elvárja, hogy az alkalmazott már reggel nyolc előtt beérjen a munkahelyére. Ez is megnehezítheti a baglyok életét, negatívan hathat a hangulatukra, hiszen önmagában depresszív hatása van annak, ha az ember belső órája, vagyis cirkadián ritmusa jelentősen eltér a többségétől. Ennek oka, hogy úgy érzik, hogy a társadalom időbeosztása nem egyezik az övékével. Emiatt a baglyok többnyire kialvatlanok és fáradtak, amely szintén hozzájárul hosszútávon a depresszió kialakulásához. Számukra is fontos, hogy legalább egy órával korábbra hozzák a lefekvés és így a felkelés időpontját, mivel így csökkenthetik a súlyos depresszió kialakulásának kockázatát. Elsőre talán kevésnek tűnhet az egy óra, de szerencsére a csekély változtatás is komoly eredményeket hozhat. Azzal kapcsolatban még nem végeztek kutatásokat, hogy ha az eleve korán fekvők fekszenek le egy órával hamarabb, az jót tesz-e nekik, vagyis ekkor is érvényesül-e a depresszióra kockázatának csökkenése.

További blog bejegyzések
megfeleles

A másoknak való folyamatos megfelelés hatásai

2023.03.23.Nyilván minden kultúrában megvannak az alapvető viselkedési formák, melyeket kötelesek vagyunk betartani. Az is teljesen egészséges, hogy egy pá...
Elolvasom
flow-elmeny

Mi a flow-élmény, és hogyan hat ránk?

2023.03.16.A tárgyalt jelenség nem más, mint a Flow, azaz áramlat-élmény. A cikkben bemutatok néhány általános jellemzőt, illetve bepillantást nyerhetsz ab...
Elolvasom
energiavampirok

Így ismerheted fel az energiavámpírokat

2023.03.10.Kik azok az energiavámpírok? A fogalom széles körben ismert, olyan személyeket szoktunk ezzel a megnevezéssel illetni, akikkel való kapcsolat, b...
Elolvasom