Barion Pixel
Értesítések engedélyezése
Engedélyezi az értesítéseket a böngészőjében?

Kamera és mikrofon tesztelése
Mikrofon és kamera tesztelése

A szolgáltatás igénybevételéhez szüksége van a számítógépe kamerájának és mikrofonjának a megfelelő működésére. A következő két lépésben ellenőrizheti a megfelelő működésüket.

A megfelelő működéshez a következő operációs rendszereket és böngészőket javasolt használni:

Laptop vagy asztali számítógép használat esetén:

Operációs rendszer: Windows10 és MAC rendszereken egyaránt futattható.

Böngésző: Chrome, Mozilla, Edge

Mobiltelefon használata esetén:

Android operációs rendszeren - Chrome böngésző javasolt

IOS operációs rendszeren - Safari böngésző javasolt

Tájékoztatás
"Szeretnénk tájékoztatni, hogy levelezésben és a konzultáció során elérhetőség, telefonszám, email cím egyéb elérhetőségek nem adhatók ki, illetve a klienstől sem fogadható el, ez a szerződésben is feltüntetésre került. Az elérhetőség kiadása és elfogadása az együttműködés felbontásához vezethet. Megértését és együttműködését köszönjük.”
Rendben
Új konzultációs felkérése érkezett!
Dr Nagy Péter
Elfogad Elutasít

A munkanélküliség pszichológiája

2021.06.16. | Szerző: videopszichologus.hu csapata

Napjaink világjárvánnyal terhelt időszakában sajnos egyre többeknek kell megbirkóznia a munkanélküli léthelyzettel. A Covid-19 egy súlyos és sajnos gyakran halálos betegség, ami már egy éve átszövi a mindennapjainkat. A járványhelyzet elleni harc korlátozásai vállalkozások bezárásával, munkahelyek elvesztésével jár. Ezért pszichológiai szempontból ma talán nehezebb munkanélkülinek lenni, mint bármikor, hiszen a vírus miatti egzisztenciális szorongás még jobban megterheli a munkanélküliség miatt egyébként is fokozottan igénybevett lelki ellenálló képességünket.


A munkanélküliség hatásai


A munkanélküliség hatása a jóllétre és a mentális egészségre széles körben kutatott jelenség. A munkanélküliség véletlenszerű krízisnek minősül, hiszen az esetek többségében váratlanul éri az embert, ilyenkor nem lehet rá felkészülni. A munkanélküliség rendkívül változatos tünetekhez vezethet, ezek között a teljesség igénye nélkül említhetjük a distresszt, az ingerültséget, az identitás sérülését, a szorongást, a depressziót vagy más hangulatzavart, az alacsony önbecsülést és énhatékonyságot, az alacsony jóllétet és életminőséget, az értéktelenség és jelentés nélküliség érzését, a haszontalanság és dependencia érzését, a magányosságot és az érzelmi támogatás hiányát, az élettel való elégedetlenséget, az alkalmazkodási zavart és az impulzuskontroll-zavart is. A lelki hatások mellett fizikai tünetek is jelentkezhetnek, a pszichoszomatikus tünetektől az addikciókon át egyes krónikus betegségek magasabb előfordulási arányáig.


Megküzdés a munkanélküliséggel


Mint minden más krízis esetén, itt is elmondható, hogy mindenki másképp reagál, másképp éli meg ezt a léthelyzetet. Általánosságban ugyan elmondható, hogy a munkanélküliség rövid- és főleg hosszú távon káros hatással van az egészségünkre, ennek nem kell szükségszerűen így lennie. A kutatások szerint akik az álláskeresés időszakában is aktív, jelentőségteljes elfoglaltságot tudnak találni maguknak, ők könnyebben élik meg ezt az időszakot. Ez érthető is, hiszen a munkanélküliség elméleti megközelítései közül sokan a kompetencia, a teljesítmény, a hasznosság érzésének elvesztését sejtik az egyik fő hatásmechanizmusnak. Emellett természetesen az anyagi kiszolgáltatottság is fontos szerepet játszik. Ez érthető is, hiszem a munkanélküliség elméleti megközelítései közül sok a kompetenciát, a teljesítményt,a hasznosság érzésének elvesztését határozza meg az egyik fő hatásmechanizmusnak az anyagi kiszolgáltatottság mellett. 


A másik legfontosabb tényező a káros hatások megelőzésére a társas támogatás megőrzése. Együtt sokkal könnyebb átvészelni ezt az időszakot mint egyedül, és minél hamarabb sikerül véget vetni neki, annál jobb.

A munkanélküliség nehézségeire az egyetlen valódi megoldás az újra munkába állás. Az álláskeresés nagyon frusztráló, visszautasításokkal terhelt időszak, mégis ki kell tartani mellette. És ami a legfontosabb: ne féljünk segítséget kérni! A segítségkérés kihívásairól egy másik cikkben részletesen beszámoltunk, ugyanakkor mivel az egyéntől a családon és a közösségen át a társadalomig senkinek sem érdeke a munkanélküliség, széleskörű és átfogó támogatási programok kerültek kidolgozásra. Aki az első néhány hónapban regisztrál álláskeresőként a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálatnál, az esetek bő 90%-ában sikeresen és véglegesen vissza is talál a munkaerőpiacra. 

További blog bejegyzések
esti szorogás

Miért uralkodik el rajtunk a szorongás erősebben este?

2024.06.28.Sokszor merül fel bennünk a kérdés: Miért lehet az, hogy este, amikor csendben vagyunk, végre már lepihenhetnénk, egyszerűen elöntenek minket go...
Elolvasom
flow élmény

Flow. És ha nincs, milyen veszélyekkel járhat?

2024.05.13.Csíkszentmihályi Mihály flow, azaz áramlás elméletéről szinte már mindenki hallott. Ő (is) vizsgálta tudományosan azt a kérdést, hogy mi teszi b...
Elolvasom
külföldi élet

A külföldön élés nehézségei

2024.05.11.Évről évre egyre több magyar ember és magyar család költözik külföldre nemcsak rövid időre szerencsét próbálni vagy tanulni, dolgozni, hanem tud...
Elolvasom