Barion Pixel
Értesítések engedélyezése
Engedélyezi az értesítéseket a böngészőjében?

Kamera és mikrofon tesztelése
Mikrofon és kamera tesztelése

A szolgáltatás igénybevételéhez szüksége van a számítógépe kamerájának és mikrofonjának a megfelelő működésére. A következő két lépésben ellenőrizheti a megfelelő működésüket.

A megfelelő működéshez a következő operációs rendszereket és böngészőket javasolt használni:

Laptop vagy asztali számítógép használat esetén:

Operációs rendszer: Windows10 és MAC rendszereken egyaránt futattható.

Böngésző: Chrome, Mozilla, Edge

Mobiltelefon használata esetén:

Android operációs rendszeren - Chrome böngésző javasolt

IOS operációs rendszeren - Safari böngésző javasolt

Tájékoztatás
"Szeretnénk tájékoztatni, hogy levelezésben és a konzultáció során elérhetőség, telefonszám, email cím egyéb elérhetőségek nem adhatók ki, illetve a klienstől sem fogadható el, ez a szerződésben is feltüntetésre került. Az elérhetőség kiadása és elfogadása az együttműködés felbontásához vezethet. Megértését és együttműködését köszönjük.”
Rendben
Új konzultációs felkérése érkezett!
Dr Nagy Péter
Elfogad Elutasít

A nem döntés is döntés!

Dönteni felelősség, ugyanakkor aki képes döntéseket meghozni, az általában jobban teljesít. A mondás úgy tartja, hogy bármilyen döntés jobb annál, mintha semmit sem döntünk.

2022.12.26. | Szerző: videopszichologus.hu csapata

Ugyanis, ha hibásan választunk, a következményeket vállalva még kihozhatjuk a helyzetből a legjobbat. Ha jól határozunk, úszkálhatunk a sikerben és tovább fejlődhetünk. Azonban, ha a nem döntés mellett döntünk, azzal követjük el a legnagyobb hibát, mely képes lehet megbénítani.


Döntések ezrei szakadnak a nyakunkba nap mint nap, akkor is, ha azok olyan súlytalannak tűnnek, mint hogy melyik bögréből igyam meg a reggeli teát, milyen ízű filtert válasszak, melyik cipőmet vegyem fel ma reggel, melyik busszal induljak munkába, melyik menzáról válasszak ebédet, melyik edzésórára menjek délután, melyik mozifilmet nézzem meg este stb. Ezek nem tűnnek jelentős döntéseknek, ugyanakkor mindegyik befolyásolja a napunk alakulását, bár nem ugyanolyan mértékben. Sok-sok „kicsi” napi döntés pedig kihatással van az életünkre, meghatároz bennünket. De valóban minden döntés a saját, önálló elhatározásunkból ered? Tényleg mindenben mi határozzuk el magunkat? Ha nem hozunk döntést, tulajdonképpen azzal milyen döntést hozunk? A nem döntés is döntés tehát?


Hogyan ismerhető fel, ha döntéshozási problémákkal küzdünk? 


  • ha túl sokáig agyalsz a legkisebb döntésen is (pl. melyik pulcsit vedd fel reggel)
  • ha nem bízol a saját döntéseidben és mindenképpen másokra hagyatkozva választasz
  • ha folyamatos külső megerősítésre van szükséged
  • ha szabályosan megbénít a gondolat, hogy önálló döntést kell hoznod
  • ha a túl sok választási lehetőségtől bepánikolsz 
  • ha nyomaszt a teher, hogy elhibázod a döntést
  • ha azért választod a nem döntést, mert szorongsz a gondolattól, hogy nincs hatásod semmire

Kinek a kezében van a döntés? 


Pszichológusok szerint a választás gyakran csak illúzió, és azt hisszük, hogy kontrollt gyakorlunk bizonyos döntésekre, pedig valójában nem is a saját, hanem más igényeit kiszolgáló utat, lehetőséget választott az illető. Például, ha a barátunk mindenáron a legújabb horrorfilmet szeretné megnézni, mi pedig irtózunk ettől a műfajtól, de mégis beleegyezünk és ezt a mozit nézzük meg, mert úgy döntöttünk, hogy ő fontosabb nekünk, mint mi magunk. Vannak viszont olyan döntések, ahol, ha a nem döntést választjuk, akkor a legrosszabb döntést hozzuk. Nem döntést hozunk azzal is, ha nem mondjuk meg a barátunknak, hogy minket igazából az akciófilm jobban érdekelne, mint a horror. 


A nem döntést választjuk, ha nem merünk a főnökünk elé állni azzal, hogy méltatlanul kevés fizetést kapunk az elvégzett munka mennyisége és az azzal járó felelősség mértékét tekintve. 


A halogatott döntés szintén rossz döntés és hasonlóan káros, mint a nem döntés. Van, hogy azért választjuk a nem döntést, mert félünk, hogy megbántunk vele valakit, aki fontos számunkra és ezzel a köztünk lévő kapcsolat megváltozhat. 


A döntéstől való félelem


Szintén aggasztó lehet úgy döntést hozni, ha közben attól félünk, hogy hibásan választunk és a jelenleginél is rosszabb lesz az adott helyzet, tehát itt is inkább a nem döntés irányába húzunk, hogy ne legyen nagyobb a baj. A félelmeink megakadályoznak minket, tehát elfelejtjük azt a tényt, hogy a nem döntés abban is meggátol minket, hogy a sorsunkat jobbra fordítsuk. 


A legtöbben azért félünk döntést hozni, vagy azért halogatunk egy válaszút előtt, mert az adott pillanatban rendelkezésre álló információk alapján kell választanunk, úgy, hogy nem tudjuk mi történik azután, hogy kimondtuk a döntést. 


Igen, ez nagyon nehéz, de a nem döntés még akkor is rosszabb. Lehet, hogy azt gondolod, hogy a mostani munkád rossz, utálod a főnöködet vagy az irodai munkatársaidat, sokáig agyalsz, végül felmondasz, de az új munkahelyeden sem jobb a helyzet. Ilyenkor okolhatod magad, hogy minek kellett eljönni az előző helyről, nem is volt olyan vészes a helyzet, de ennek semmi értelme, mert most már a jelenlegi helyzetet kell megoldani valahogy. Hibáztathatod magad a korábbi felmondás miatt, de felesleges, mert azon már nem tudsz változtatni és egyébként sem tudhatod, mi lett volna, ha ott maradsz és legalább mertél dönteni, és a saját kezedbe vetted a sorsodat, elmozdultál, elindultál egy irányba. Önmagadért. Hidd el, jobb volt elindulni valamerre egy olyan helyről, amely már nem szolgálta a fejlődésedet. Hiába halogattad volna ott a felmondást, nem tudhattad volna előre biztosan, hogy hol lesz jobb neked. Ha másra nem, hát arra jó volt az a döntés, hogy tanulj belőle, óvatosabb legyél legközelebb és alaposabban járj utána a következő munkahelyednek, többet kérdezz az állásinterjún. 


A rossz döntés, vagy a nem döntés a rosszabb döntés?  


Ha azt gondoljunk, hogy valójában nincs választásunk és döntési lehetőségünk, a választás illúzióját kergetjük csak, akkor jó eséllyel leszünk elégedetlenek a döntéseinkkel, ez szélsőséges esetben pedig mentális betegségekhez is vezethet


A választás illúzióját egyébként leggyakrabban politikai és marketing célokra használják. Szakértők szerint például jobban döntünk, ha kevesebb termék közül választhatunk és így nagyobb eséllyel leszünk elégedettek az adott áruval. Ugyanis, ha túl sok az alternatíva, nagyobb a ránk nehezedő mentális teher is. A teher súlya miatt frusztráltak lehetünk, emiatt pedig dönthetünk rosszul, vagy inkább halogatunk. Tehát a nem döntés győzött a jó, vagy rossz döntés helyett.


A nem döntés tehetetlenné tesz


Hogy könnyebben hozd meg a jö döntést és ne a nem döntés útját válaszd az alábbiakat javasoljuk:  


  • egyértelműen határozd meg a céljaidat és a megvalósításukhoz határidőt is tűzz ki 
  • sorolj fel érveket és ellenérveket az adott helyzethez
  • állíts sorrendet a neked fontos szempontok alapján 
  • ne feledkezz meg a kockázatról sem! minden döntés lehet rizikós, éppen ezért mérlegeld, hogy mi a döntés, illetve nem döntés tétje
  • abban erősödj, amit te magad irányítasz
  • hallgass magadra! Figyelj jobban magadra, a megérzéseidre, az érzéseidre, ne függj másoktól (sem személyektől, sem tárgyaktól, mint pl. a mobilod)
  • kérj megerősítést másoktól, de az irányítás maradjon a te kezedben 
  • kapcsolódj ki, egy kicsit tedd félre a döntés terhét, és keress valamit, ami kikapcsol téged 
  • ne siesd el a döntést, ne kapkodj! Alaposan fontold meg a döntésed, mielőtt meghozod a végleges elhatározást!
  • írd ki magadból az érzéseket a döntéssel kapcsolatban, legyen az pozitív vagy negatív 
  • ne hagyd, hogy a negatív érzések eluralkodjanak rajtad, összpontosíts a reális verzióra
  • légy magabiztos, higgy önmagadban és abban, hogy meg tudod valósítani a terveidet

Összességében a saját döntésünkért nekünk kell vállalni a felelősséget. Ennek lehet bénító hatása, pedig összességében a végső szó mindig a miénk, bár kérhetünk tanácsot ismerősöktől, rokonoktól, családtagoktól, kollégáktól, a döntés, a miénk. És akkor hozunk jó döntést, ha meglátjuk ebben azt a felszabadító erőt, hogy mekkora befolyással vagyunk a saját életünkre. Ennél nagyobb lehetőségünk pedig nem is adódhat.

További blog bejegyzések
A jelen pillanat hatalma

A jelen pillanat hatalma

2024.02.27.Ha a sikert lebontjuk sejtjeire, akkor a napi teendőinket láthatjuk nagyító alatt. Mit teszek nap mint nap, hogy teszem nap mint nap, mert az va...
Elolvasom
önbizalom

Önbizalom növelése

2024.01.24.Az önbizalom a kihívások, feladatok megtétele, megcsinálása által edződik folyamatosan. Minden nap próbára tesszük és erősíthetjük, ugyan úgy, m...
Elolvasom
elvonulás

Mértékletesség a bőségben

2024.01.10.A mérhetetlen és mértéktelen fogyasztás világában élünk Szinte bármit, bármikor megvásárolhatunk, megehetünk, megrendelhetünk, birtokolhatunk. A...
Elolvasom