Barion Pixel
Értesítések engedélyezése
Engedélyezi az értesítéseket a böngészőjében?

Kamera és mikrofon tesztelése
Mikrofon és kamera tesztelése

A szolgáltatás igénybevételéhez szüksége van a számítógépe kamerájának és mikrofonjának a megfelelő működésére. A következő két lépésben ellenőrizheti a megfelelő működésüket.

A megfelelő működéshez a következő operációs rendszereket és böngészőket javasolt használni:

Laptop vagy asztali számítógép használat esetén:

Operációs rendszer: Windows10 és MAC rendszereken egyaránt futattható.

Böngésző: Chrome, Mozilla, Edge

Mobiltelefon használata esetén:

Android operációs rendszeren - Chrome böngésző javasolt

IOS operációs rendszeren - Safari böngésző javasolt

Tájékoztatás
"Szeretnénk tájékoztatni, hogy levelezésben és a konzultáció során elérhetőség, telefonszám, email cím egyéb elérhetőségek nem adhatók ki, illetve a klienstől sem fogadható el, ez a szerződésben is feltüntetésre került. Az elérhetőség kiadása és elfogadása az együttműködés felbontásához vezethet. Megértését és együttműködését köszönjük.”
Rendben
Új konzultációs felkérése érkezett!
Dr Nagy Péter
Elfogad Elutasít

A segítségnyújtás lélektana

2022.04.18. | Szerző: videopszichologus.hu csapata

Valószínűleg valahol mind azt gondoljuk, hogy segítőkészek vagyunk, ugyanakkor a valóság sokszor mást mutat. Segíteni valakinek nem mindig egyszerű, egy sor belső folyamat zajlik le a döntés előtt. Ez a segítségnyújtás lélektana.


Mikor van ránk szükség?


Ki és mikor szorul segítségre? Ez az egyik legfontosabb kérdés, pontosabban az, hogy felismerjük-e azt a szituációt, amikor aktivizálni kellene magunkat, amikor szükség van a segítségünkre. Mindenki ismeri azt a példát, amikor valaki szívrohamot kap és meghal a nyílt, zsúfolt utcán. Sok ember látja, mégsem segít neki senki. Hogy miért nem? Ennek többféle oka lehet. Az egyik az, hogy nem ismerjük fel, hogy szükség van ránk. A másik: nem érezzük, hogy ránk tartozna a dolog (például: biztos sokat ivott, alkoholista az illető, ezért van rosszul). Az is hozzátartozik ehhez a szituációhoz, hogy a sok tanú között a legtöbben nem érzik magukat kompetensnek, felelősnek, elég bátornak. Nem szakad az a gát, ami megakadályozza a segítségnyújtást. Egymásra várunk, ha a másik nem megy oda, miért én menjek?


Mérlegeljük az áldozatokat


A segítségnyújtás bizony energiát követel a segítőtől és sok esetben nem is keveset. Lehet ez az áldozat csekély, ugyanakkor kerülhet komolyabb időbe, pénzbe, vagy biztonságba, hiszen az is előfordulhat, hogy a segítségnyújtás veszélybe sodorja a segítőt. Emiatt van az, hogy mérlegelünk, agyunk számba veszi az áldozatokat és kockázatokat. Ez természetes dolog.


Vannak nyereségek is


Ahogy említettük, a segítségnyújtás áldozat, amit számba veszünk, ugyanakkor a mérlegnek itt is van másik serpenyője, amelybe szintén lehet ezt-azt pakolni. A segítségnyújtás bizony lehet nyereség is a segítőnek. Az első az, hogy maga az eredményes segítség jó érzéssel tölti el a segítőt, a köszönet, a hála sokak számára komoly lélektani löketet jelent, nem beszélve a környezet elismeréséről, a népszerűségről. Ezeket a nyereségeket szintén számba vesszük.


Empátia a rászorulók felé


Az említett mérlegelés – ha zajlik is valahol agyuk hátterében - nem mindenkinél hangsúlyos, sokan vannak, akik reflexszerűen nyújtanak segítséget a rászorulóknak. Azon az alapon, hogy a másik ne szenvedjen hiánytól, fájdalomtól, stb… Ők igazi együttérzők és a segítségnyújtás motorja ez a fajta mély együttérzés.


Fontos, mit hoztunk magunkkal


A segítségnyújtás nevelés, illetve környezeti hatások kérdése is. Milyen családban növünk fel, milyen társadalmi körülmények között szocializálódunk? Kik a barátaink? Hogy viselkedtek, viselkednek az emberek a környezetünkben? Ezek mind-mind számítanak, kialakulhat egy olyan norma, amely kötelességtudaton, igazságosságon, méltányosságon alapszik.


Másokért és magunkért


Sokféle segítségnyújtás létezik, hiszen lehet az egy hirtelen döntés eredménye (mondjuk a fentebb említett infarktusos szituációban), vagy akár egy átgondolt, hosszabb távon érlelt lépés, mint mondjuk egy adományozás. Nem minden esetben könnyű segíteni és nemcsak a belső vívódás miatt, hanem akár azért is, mert maga az alany ezt nem akarja, nem veszi jó néven. Előfordulhat olyan helyzet is, hogy nem szívesen avatkozunk valamely belső, családi, vagy párkapcsolati szituációba kívülről. Így, vagy úgy segíteni jó dolog, a segítségnyújtás hasznos. Nemcsak annak, akinek segítünk, hanem magának a segítőnek is. Ha képesek vagyunk felismerni a szükséget, levetkőzni a közömbösséget és kifejezni együttérzésünket, sokat tehetünk másokért és saját magunkért is...

További blog bejegyzések
esti szorogás

Miért uralkodik el rajtunk a szorongás erősebben este?

2024.06.28.Sokszor merül fel bennünk a kérdés: Miért lehet az, hogy este, amikor csendben vagyunk, végre már lepihenhetnénk, egyszerűen elöntenek minket go...
Elolvasom
flow élmény

Flow. És ha nincs, milyen veszélyekkel járhat?

2024.05.13.Csíkszentmihályi Mihály flow, azaz áramlás elméletéről szinte már mindenki hallott. Ő (is) vizsgálta tudományosan azt a kérdést, hogy mi teszi b...
Elolvasom
külföldi élet

A külföldön élés nehézségei

2024.05.11.Évről évre egyre több magyar ember és magyar család költözik külföldre nemcsak rövid időre szerencsét próbálni vagy tanulni, dolgozni, hanem tud...
Elolvasom