Barion Pixel
Értesítések engedélyezése
Engedélyezi az értesítéseket a böngészőjében?

Kamera és mikrofon tesztelése
Mikrofon és kamera tesztelése

A szolgáltatás igénybevételéhez szüksége van a számítógépe kamerájának és mikrofonjának a megfelelő működésére. A következő két lépésben ellenőrizheti a megfelelő működésüket.

A megfelelő működéshez a következő operációs rendszereket és böngészőket javasolt használni:

Laptop vagy asztali számítógép használat esetén:

Operációs rendszer: Windows10 és MAC rendszereken egyaránt futattható.

Böngésző: Chrome, Mozilla, Edge

Mobiltelefon használata esetén:

Android operációs rendszeren - Chrome böngésző javasolt

IOS operációs rendszeren - Safari böngésző javasolt

Tájékoztatás
"Szeretnénk tájékoztatni, hogy levelezésben és a konzultáció során elérhetőség, telefonszám, email cím egyéb elérhetőségek nem adhatók ki, illetve a klienstől sem fogadható el, ez a szerződésben is feltüntetésre került. Az elérhetőség kiadása és elfogadása az együttműködés felbontásához vezethet. Megértését és együttműködését köszönjük.”
Rendben
Új konzultációs felkérése érkezett!
Dr Nagy Péter
Elfogadás Elutasítás

A táplálékkiegészítők szerepe a mentális egészségben

2021.03.23.

Korábbi cikkünkben az omega-3 hatását vizsgáltuk a mentális egészségre nézve. Ennek szellemében ma az egyéb táplálékkiegészítők, pontosabban a gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítmények világába fogunk betekinteni.


Mire jók és mire nem?


A gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítmények olyan természetes eredetű anyagok, illetve az ezekből készült készítmények (pl. tabletták, cseppek, teakeverékek), amelyek egyrészt bizonyítottan kedvező élettani hatással rendelkeznek, másrészt gondos használatuk nem okoz semmilyen egészségkárosító hatást, így orvosi előírás nélkül alkalmazhatók. Ezeket a hatásokat hasonló klinikai vizsgálatok igazolják, mint amikkel a tényleges gyógyszerek esetében találkozhatunk. Ugyanakkor a minap a rádióban hallottam egy reklámot az egyik ilyen készítményről. A pontos szövegezésre nem emlékszem, de arra igen, hogy a „depresszió” szó megütötte a fülemet. Mindenképpen fontosnak tartom leszögezni, hogy bár ezek a készítmények sok mindenre jók, ebbe a mentális betegségek gyógyítása nagyon nem tartozik bele. Ennek ellenére, ha óvatosabbak vagyunk az elvárásainkkal, némelyikük néhány mentális betegség kiegészítő terápiájára igenis alkalmasak lehetnek, illetve megelőzés és általános egészségmegőrzés céljából kifejezetten hasznosak. Nézünk akkor néhány példát ezekre a készítményekre, és a hatásosságuk területeire.


Orbáncfű


Az orbáncfű hatásmechanizmusa egyszerre rendkívül szerteágazó, és nem teljesen tisztázott. Mindenesetre hatását közvetlenül az idegrendszerre, az ingerület átvivő anyagokra fejti ki. Ezért hatása olyan pszichológiai területeken nyilvánul meg, mint az étvágy, az éberség, az aktivitás, és a stressz-ellenállás. Ezeken felül ez az egyik olyan gyógyhatású készítmény, ami alkalmazható mentális betegségek kiegészítő kezeléseként. Ugyanis az orbáncfű rendelkezik szorongásgátló hatással, valamint segít helyreállítani a depresszió hatására széthulló alvásritmust. Ezt egy kettős hatás révén teszi az orbáncfű: egyszerre serkenti a nappali aktivitást, és az éjszakai melatonin termelést, ami elősegíti a pihentető alvást. Hátránya, hogy némi fényérzékenységet okoz, illetve több tápláléktípussal együtt fogyasztva magas vérnyomást is okozhat, ezeket mindenképp ellenőrizzük a betegtájékoztatóban.


Macskagyökér


A macskagyökérfű, vagy más néven valeriána, az egyik leghasznosabb természetes eredetű nyugtató. Alkalmazása javasolt idegesség, szorongás, fejfájás, álmatlanság esetén. A macskagyökér bizonyítottan csökkenti az elalváshoz szükséges időt, és a közérzetet is javítja. Hátránya talán annyi, hogy kiállhatatlanul büdös.


Magnézium


A magnézium az eddigiekkel ellentétben létfontosságú ásványi anyag, tehát úgymond nem a jelenléte okoz pozitív hatásokat, hanem a hiánya vezet negatív tünetek megjelenéséhez. Ezek a tünetek részben az izomrendszerben és az emésztő rendszerben, részben pedig ami jelen kontextusban fontosabb, az idegrendszerben jelennek meg. Az idegrendszeri tünetek szintén ismerősek lehetnek reklámokból: idegesség, ingerlékenység, enyhe szorongás, fáradékonyság és enyhébb alvászavar. Itt is fontosnak tartom megjegyezni, hogy ezen tünetek nem csak magnéziumhiány miatt jelentkezhetnek (a pszichoszomatikus tünetektől a pajzsmirigybetegségig rengeteg betegség tünetei ezek), így a tünetek elmúlását nem feltétlenül a magnézium tabletta jelenti majd, itt is inkább a megelőzésre hívom fel a figyelmet. Fokozott magnézium bevitel javasolt ezért stresszes időszakokban (például koronavírus járvány), illetve sportoláskor és várandósság esetén is.


További blog bejegyzések
vezetok hatasa

Vezetők hatása a kollégákra

2021.09.24.Ábránd lenne azt gondolni (bár szép ábránd), hogy egy cég legfőbb prioritása a dolgozók jólléte. A cégek legfőbb célja a profit. De hol vannak e...
Elolvasom
Csaladi mintak

Családi minták: boldogság, vagy boldogtalanság

2021.09.22.Az emberiséget régóta foglalkoztatja a kérdés: mit hoztunk magunkkal, mit kaptunk őseinktől és ez milyen hatással van a jelenlegi életünkre? A n...
Elolvasom
megfelelesi kenyszert

Hagyd magad mögött a megfelelési kényszert!

2021.09.20.A megfelelési kényszert nem könnyű legyőzni, pláne akkor, amikor minden összedőlni látszik. Amikor az élet bonyolult, nehézkes, igazságtalan, és...
Elolvasom