Barion Pixel
Értesítések engedélyezése
Engedélyezi az értesítéseket a böngészőjében?

Kamera és mikrofon tesztelése
Mikrofon és kamera tesztelése

A szolgáltatás igénybevételéhez szüksége van a számítógépe kamerájának és mikrofonjának a megfelelő működésére. A következő két lépésben ellenőrizheti a megfelelő működésüket.

A megfelelő működéshez a következő operációs rendszereket és böngészőket javasolt használni:

Laptop vagy asztali számítógép használat esetén:

Operációs rendszer: Windows10 és MAC rendszereken egyaránt futattható.

Böngésző: Chrome, Mozilla, Edge

Mobiltelefon használata esetén:

Android operációs rendszeren - Chrome böngésző javasolt

IOS operációs rendszeren - Safari böngésző javasolt

Tájékoztatás
"Szeretnénk tájékoztatni, hogy levelezésben és a konzultáció során elérhetőség, telefonszám, email cím egyéb elérhetőségek nem adhatók ki, illetve a klienstől sem fogadható el, ez a szerződésben is feltüntetésre került. Az elérhetőség kiadása és elfogadása az együttműködés felbontásához vezethet. Megértését és együttműködését köszönjük.”
Rendben
Új konzultációs felkérése érkezett!
Dr Nagy Péter
Elfogad Elutasít

Hétköznapi pszichoszomatikus betegségek

2021.03.09. | Szerző: videopszichologus.hu csapata

Pszichoszomatikus betegség alatt azt értjük, amikor valamilyen lelki folyamat vagy betegség testi tünetekben is megnyilvánul. Láthatóan határterületről van szó, hiszen a testi betegségek az orvoslás területéhez tartoznak, míg a lelki folyamatok a pszichológia kompetenciája. A pszichoszomatikus betegségek általában nem magyarázhatók kielégítően orvosilag, de ez nem minden esetben igaz. Például a szervezet stresszválasza, aminek a krónikus formája sok pszichoszomatikus betegség alapja, orvosilag is egy jól leírható folyamat. Mint minden betegségre, a pszichoszomatikára is igaz, hogy a korai felismerés (és még inkább az egészség tudatos életmód általi megelőzés) rengeteg szenvedéstől kíméli meg a betegeket. Ezért ebben a cikkben olyan tüneteket fogunk ismertetni, amelyeket gyakran figyelmen kívül hagyunk, mégis fontosak lehetnek egy esetleges betegség lefolyásában.


Fáradtság


Mindannyian fáradtan érkezünk haza egy hosszú, dolgos, kimerítő nap után, ez teljesen természetes. Azt is mindnyájan tapasztaljuk, hogy van különbség fizikai és mentális fáradtság között. A fáradtság gyakran konstruktív is lehet, például egy jó edzés után a jól eső kimerültség azt jelzi, hogy fejlődött, erősebb lett a szervezetünk. Egy küzdelmes és végül sikeres munkahelyi tárgyalás után is hasonlóan érezhetjük magunkat. Ugyanakkor az általános fáradékonyság, illetve a folyamatos fáradtság állapota fontos jelző tünet a szervezet részéről. A sérülés okozta fájdalomhoz hasonló figyelmeztetés. Ha heteken, vagy hónapokon át tart, semmiképp se hagyjuk figyelmen kívül.


Álmatlanság


Szintén nem sokan gondolnak pszichoszomatikus tünetre, amikor az álmatlanságról van szó, ami sajnálatos hiba. Az alvás ugyanúgy elemi szükséglete az embernek, mint az élelem. Nem született még olyan ember, akinek nincs szüksége alvásra. Épp ezért az álmatlanság, azaz a fáradalmak kipihenésére való képtelenség, egyáltalán nem mindennapos esemény. Ugyanolyan figyelmeztető jel, mint a fáradtság, aminek az álmatlanság még okozója is lehet. Hosszú távon teljesen kimeríti a szervezetet, csökkenő teljesítményhez és romló jólléthez vezet. Mindenképp szenteljünk neki kellő figyelmet.


Vérnyomás


A magas vérnyomás szerencsére több figyelmet kap az előző két tünetnél, mégis fontos látnunk azt, hogy itt is egy pszichoszomatikus tünetről beszélünk. A magas vérnyomás szív- és érrendszeri betegségekhez vezet. Előidézője pedig (természetesen alapbetegség hiányában) a krónikus stresszel való maladaptív megküzdés. Ez alatt főleg az „A-típusú személyiséget” lehet érteni, akit az ambíció, a versengésre való hajlam, a sürgetettség érzése, valamint a határidőkkel való állandó foglalatoskodás jellemez. Ennek a hátterében pedig egy ellenséges hangulat is lebeg. Ez az állandó magas fordulatszám érthető módon rendkívül megterheli a szervezetet, ami előbb-utóbb betegségek kialakulásához vezet. 


Mi a teendő a pszichoszomatikus betegségekkel?


Ha az itt felsorolt tüneteket, vagy bármilyen hasonlót tapasztalunk magunkon, a lényeg, hogy semmiképp se hagyjuk figyelmen kívül! Kezeljük kellő komolysággal és odafigyeléssel, mint bármelyik másik betegséget. Vegyünk részt orvosi vizsgálaton, és ha indokolt, vegyünk igénybe további segítséget is. Ha a tüneteket a magas stressznek tulajdonítjuk, próbálkozhatunk életmódváltással (sport, egészséges étrend, 8 óra alvás, friss levegő, hétvégi aktív pihenés) vagy keressünk konstruktívabb megküzdési módokat. A tünetek mögött ugyanúgy állhat valamilyen szorongás is, vagy esetleg nem is tudjuk minek tulajdonítani a tüneteket, ezen esetekben mélyebb, akár tudattalan problémáról lehet szó. Felkészült pszichológusaink mindkét esetben szívesen segítenek Önöknek. 


További blog bejegyzések
A jelen pillanat hatalma

A jelen pillanat hatalma

2024.02.27.Ha a sikert lebontjuk sejtjeire, akkor a napi teendőinket láthatjuk nagyító alatt. Mit teszek nap mint nap, hogy teszem nap mint nap, mert az va...
Elolvasom
önbizalom

Önbizalom növelése

2024.01.24.Az önbizalom a kihívások, feladatok megtétele, megcsinálása által edződik folyamatosan. Minden nap próbára tesszük és erősíthetjük, ugyan úgy, m...
Elolvasom
elvonulás

Mértékletesség a bőségben

2024.01.10.A mérhetetlen és mértéktelen fogyasztás világában élünk Szinte bármit, bármikor megvásárolhatunk, megehetünk, megrendelhetünk, birtokolhatunk. A...
Elolvasom