Barion Pixel
Értesítések engedélyezése
Engedélyezi az értesítéseket a böngészőjében?

Kamera és mikrofon tesztelése
Mikrofon és kamera tesztelése

A szolgáltatás igénybevételéhez szüksége van a számítógépe kamerájának és mikrofonjának a megfelelő működésére. A következő két lépésben ellenőrizheti a megfelelő működésüket.

A megfelelő működéshez a következő operációs rendszereket és böngészőket javasolt használni:

Laptop vagy asztali számítógép használat esetén:

Operációs rendszer: Windows10 és MAC rendszereken egyaránt futattható.

Böngésző: Chrome, Mozilla, Edge

Mobiltelefon használata esetén:

Android operációs rendszeren - Chrome böngésző javasolt

IOS operációs rendszeren - Safari böngésző javasolt

Tájékoztatás
"Szeretnénk tájékoztatni, hogy levelezésben és a konzultáció során elérhetőség, telefonszám, email cím egyéb elérhetőségek nem adhatók ki, illetve a klienstől sem fogadható el, ez a szerződésben is feltüntetésre került. Az elérhetőség kiadása és elfogadása az együttműködés felbontásához vezethet. Megértését és együttműködését köszönjük.”
Rendben
Új konzultációs felkérése érkezett!
Dr Nagy Péter
Elfogad Elutasít

A traumás kötődés

Ha valaki bántalmazó kapcsolatban él, de mégsem lép ki belőle, függ a partnerétől, görcsösen fél attól, hogy rosszat tesz párjának, állandóan engedélyt kér, alárendeli magát párjának, elnézi párja súlyos hibáit is, akkor valószínűleg traumás kötődés áll a háttérben.

2022.11.18. | Szerző: videopszichologus.hu csapata

Ha beleavatkoznánk, azzal csak olajat öntenénk a tűzre, ugyanis a bántalmazott, elnyomott fél biztosan nem hinne nekünk kívülállónak, sőt még azzal is megvádolhatnak, hogy féltékenyek és irigyek vagyunk a „tökéletes” viszonyukra. Azonban a traumás kötődés borzasztó káros, így, ha segíteni szeretnénk, azt azzal tehetjük meg, ha próbáljuk ráébreszteni a sértett felet, hogy őt bizony bántalmazzák és elnyomják. Ezt azonban nagyon óvatosan kell megtennünk, mert nagy valószínűséggel nem fog hinni nekünk, annyira rabjává vált már a bántalmazójának, vagy elhanyagolójának, mert túl erős a traumás kötődés.


Traumás kötődésről akkor beszélünk, ha az agy összefüggést keres és olyan érzések között hoz párhuzamot, melyek semmiképp nem illenek össze. Például traumás kötődésről beszélünk, ha valaki a bántalmazást és az elhanyagolást a szeretettel azonosítja. Hiába veszi semmibe, netán bántalmazza őt a párja, ő valamiért mégis "szereti" őt, legalábbis azt érzi, hogy szüksége van rá, netán függőjévé is válik annak ellenére, hogy nem bánik jól vele. A traumás kötődés ismétlődő fázisokból áll, a megmentő és rajongó, valamint a bántalmazó és elhanyagoló ciklusokból tevődik össze. 


A traumás kötődés sérelmek okán alakul ki, ugyanakkor kilépni belőle nem lehet villámcsapásra, csak akkor, ha a károsodás gyökéret megtaláljuk és kezeljük. Nem is lehet kezelni azt, aki nem ismeri fel, hogy traumás kötődés miatt ragaszkodik a párjához annak ellenére is hogy ő közel sem bánik vele olyan jól, ahogyan azt ő megérdemelné. Amíg a traumás kötődéstől szenvedő fél nem látja be a gondokat, nem ismeri fel a problémát, addig nem fogja belátni, hogy segítségre van szüksége. 


Kezdetben csak apró jelek utalnak a bajra


A traumás kötődés már a kapcsolat elején kialakul, amikor még észre sem lehet venni, hogy komoly problémáról van szó, mert még elvakít minket a rózsaszín köd, átjár bennünket a szerelem és az újdonság varázsa és nem tulajdonítunk akkora jelentőséget az adott jelenségnek, pedig lehet, hogy a legkisebb, a párkapcsolat korai szakaszában bekövetkezett sérelem, a későbbi gondok előszobája volt, csak nem vettünk róla tudomást. Ha ezek az elsőre észre sem vehető problémák ismétlődnek, sűrűsödnek és mélyebbé válnak, egyre gyakoribbak a konfliktusok és a bántalmazó nem ismeri be a hibáit, vagy tetteit, sőt, rákontráz és a bántalmazott vagy elhanyagolt felet azzal vádolja, hogy ő az oka mindennek, akkor a gondok már súlyosak. Ekkor a bántalmazott elhiheti, hogy ő a hibás és kialakul a traumás kötődés. A bántalmazó vagy elhanyagoló szakaszok innentől már elkerülhetetlenek. 


Hogyan alakul ki a traumás kötődés? 


A traumás kötődés két esetben alakulhat ki bántalmazó kapcsolatból. Az egyik indok, hogy a sértett fél úgy érzi, hogy a bántalmazás és az elhanyagolás miatt kiszolgáltatottá vált a másik félnek. A másik pedig az, hogy a sérelem, tehát a bántalmazás, vagy az elhanyagolás nincs jelen állandóan, vannak időszakok, amikor elmúlnak, így a sértett fél elhiheti, hogy valójában nem is áll fenn a probléma a kapcsolatukban. Ilyenkor a sértett elhiheti magáról azokat a hibákat és tulajdonságokat, melyeket a bántalmazója mond róla, egy érzelmi spirálba zuhan. 


Azonban, ha visszatér és felerősödik az elhanyagoltság vagy a bántalmazás, a sértett fél újra elhiszi magáról a hibákat és úgy érzi, csak akkor lehet biztonságban, ha a bántalmazó fél a közelében van. Gyakorlatilag függőjévé válik és teljesen rászorul a bántalmazójára. Olyan képet alakít ki önmagáról, mely gyenge, önállóan döntésképtelen, teljesen kiszolgáltatott arcát mutatja. A bántó fél pedig attól érzi magát erősnek és hatalmasnak, ha a másikat meggyengítheti, élvezi, hogy függenek tőle. 


A férfiak sérelme abban mutatkozhat meg, ha úgy vélik, párjuk jobb nő, mint ő férfi, illetve, ha a szexualitást a nő korlátozza. A szebbik nem sokszor anyagilag függ a párjától, emiatt érezheti azt, hogy alá kell vetnie magát a férfitől érkező bántalmazásnak netán tűrnie kell az elhanyagoltságot. Mindkét nem esetén jellemző az, hogy a bántalmazott a bántalmazójától vár minden támogatást. 


Hogyan érhet véget a kapcsolat? 


Ha a bántalmazó kilép a kapcsolatból, a bántalmazott teljesen elveszíti önmagát és őrülten teper azért, hogy visszanyerje bántalmazója bizalmát, aláveti magát bárminek, amitől a másik féltől egy kis látszólagos figyelmet kap. A bántalmazó pedig élvezi, hogy alattvalója ilyen kiszolgáltatott. Valószínűleg kihasználja még párszor a gyengélkedő fél helyzetét, de tartósan nem megy már vissza a traumás kötődésű párjához. 


Ha azonban a bántalmazott fél próbál meg kilépni a kapcsolatból, mert felismerte a helyzetet és támogatást kap a családtól, barátoktól, illetve tudatosan, óriási önuralmat gyakorolva, valamint az önfejlesztés gyakorlásával sikerül túllépnie egy traumás kötődésen, a gyógyulás után újra visszatérhet régi önmagához, visszaszerezheti elveszett önbizalmát és újra a maga ura lehet. 

További blog bejegyzések
esti szorogás

Miért uralkodik el rajtunk a szorongás erősebben este?

2024.06.28.Sokszor merül fel bennünk a kérdés: Miért lehet az, hogy este, amikor csendben vagyunk, végre már lepihenhetnénk, egyszerűen elöntenek minket go...
Elolvasom
flow élmény

Flow. És ha nincs, milyen veszélyekkel járhat?

2024.05.13.Csíkszentmihályi Mihály flow, azaz áramlás elméletéről szinte már mindenki hallott. Ő (is) vizsgálta tudományosan azt a kérdést, hogy mi teszi b...
Elolvasom
külföldi élet

A külföldön élés nehézségei

2024.05.11.Évről évre egyre több magyar ember és magyar család költözik külföldre nemcsak rövid időre szerencsét próbálni vagy tanulni, dolgozni, hanem tud...
Elolvasom