Barion Pixel
Értesítések engedélyezése
Engedélyezi az értesítéseket a böngészőjében?

Kamera és mikrofon tesztelése
Mikrofon és kamera tesztelése

A szolgáltatás igénybevételéhez szüksége van a számítógépe kamerájának és mikrofonjának a megfelelő működésére. A következő két lépésben ellenőrizheti a megfelelő működésüket.

A megfelelő működéshez a következő operációs rendszereket és böngészőket javasolt használni:

Laptop vagy asztali számítógép használat esetén:

Operációs rendszer: Windows10 és MAC rendszereken egyaránt futattható.

Böngésző: Chrome, Mozilla, Edge

Mobiltelefon használata esetén:

Android operációs rendszeren - Chrome böngésző javasolt

IOS operációs rendszeren - Safari böngésző javasolt

Tájékoztatás
"Szeretnénk tájékoztatni, hogy levelezésben és a konzultáció során elérhetőség, telefonszám, email cím egyéb elérhetőségek nem adhatók ki, illetve a klienstől sem fogadható el, ez a szerződésben is feltüntetésre került. Az elérhetőség kiadása és elfogadása az együttműködés felbontásához vezethet. Megértését és együttműködését köszönjük.”
Rendben
Új konzultációs felkérése érkezett!
Dr Nagy Péter
Elfogad Elutasít

Az alvás hatása a fontos döntéseinkre

2021.07.16. | Szerző: videopszichologus.hu csapata

Azt, hogy az elegendő alvásnak pozitívok az élettani hatásai, talán senki sem kérdőjelezi meg. Arról azonban kevesebben tudnak, hogy milyen kiemelt jelentőséggel bír az, hogy a döntések előtt kipihentek legyünk. Ezzel kapcsolatban nemrég végeztek kutatást a Bristol Egyetemen. Lássuk, milyen eredménnyel!


Az alvás hatása a döntéseinkre


„Aludj rá egyet!” Ismert mondás, de vajon tényleg olyan fontos, hogy a döntésekre alvással készülj fel? A Bristol Egyetem friss kutatása éppen erről szól, amit a Pénzcentrum.hu is szemlézett. A portál cikke szerint az intézmény 16 önkéntest vett be a felmérésbe: az vizsgálták, milyen agyi változások játszódnak le rövid, illetve hosszú alvások után. 20-tól a 91 éves korukban járó embereket válogattak be, EEG-vel vizsgálták az agyuk működését. Két feladatot kaptak: meg kellett nézniük, hogy bizonyos kifejezéseket helyesen írtak-e le nekik. A másik, hogy meg kellett állapítaniuk, piros vagy kék négyzet gyulladt-e ki előttük egy monitoron. A feladatot megismételtették velük.


Az önkéntesek közül néhányuknak aludniuk kellett a két feladat között. Ez nem tartott sokáig, körülbelül másfél órát. A másik csoport nem aludhatott, és ugyanúgy 90 perc után kellett elvégezniük a feladatot. Azok, akik aludtak, az első feladatot gyorsabban végezték el. A kutatók szerint azért, mert az agyuknak volt ideje feldolgozni az információkat. 


Így alszik a magyar, így aludj te


Ebből is látszik, hogy az alvás rendkívüli hatással bír a döntéseinkre, de az életünk minden percére is. A legtöbb magyar, 10-ből 6 egyébként nem alszik eleget, ami rossz arány. A legtöbben elkerülik a szakembert, aki segíthetne. Sok egészségügyi problémát okozhat, de rossz hatással van többek között a munkánkra és a fontos döntésekre is. A fáradtság összezavarja a gondolkodásunk, rontja a memóriánkat, jóval körülményesebben hozunk meg általa döntéseket. Ezek mind megnehezítik, hogy megfelelő elhatározást hozzunk, így gátolják a karrierünket is. 


Egy amerikai kutatás nemrég azt mutatta ki, hogy aki öt óránál kevesebbet alszik, az akár 4-6 nappal is többet tölthet betegszabadságon. Ez mind bevételkiesést jelent számára, így nem nehéz kikövetkeztetni, hogy a kevés alvás komoly anyagi következményekkel is együtt jár. Az alvás hatása tehát nemcsak az egészség terén kimutatható. A hiánya gyorsan jelentkezik a munkahelyünkön, érezteti hatását karrierünk során is. A kutatás azt is kimutatta, hogy a legmagasabb keresetűek átlagosan 8-9 órát alszanak minden nap. Érdekesség, hogy akik 10 óránál többet alszanak, azok ugyanannyi betegszabadságra mentek, mint akik csak öt órát. 

További blog bejegyzések
esti szorogás

Miért uralkodik el rajtunk a szorongás erősebben este?

2024.06.28.Sokszor merül fel bennünk a kérdés: Miért lehet az, hogy este, amikor csendben vagyunk, végre már lepihenhetnénk, egyszerűen elöntenek minket go...
Elolvasom
flow élmény

Flow. És ha nincs, milyen veszélyekkel járhat?

2024.05.13.Csíkszentmihályi Mihály flow, azaz áramlás elméletéről szinte már mindenki hallott. Ő (is) vizsgálta tudományosan azt a kérdést, hogy mi teszi b...
Elolvasom
külföldi élet

A külföldön élés nehézségei

2024.05.11.Évről évre egyre több magyar ember és magyar család költözik külföldre nemcsak rövid időre szerencsét próbálni vagy tanulni, dolgozni, hanem tud...
Elolvasom