Barion Pixel
Értesítések engedélyezése
Engedélyezi az értesítéseket a böngészőjében?

Kamera és mikrofon tesztelése
Mikrofon és kamera tesztelése

A szolgáltatás igénybevételéhez szüksége van a számítógépe kamerájának és mikrofonjának a megfelelő működésére. A következő két lépésben ellenőrizheti a megfelelő működésüket.

A megfelelő működéshez a következő operációs rendszereket és böngészőket javasolt használni:

Laptop vagy asztali számítógép használat esetén:

Operációs rendszer: Windows10 és MAC rendszereken egyaránt futattható.

Böngésző: Chrome, Mozilla, Edge

Mobiltelefon használata esetén:

Android operációs rendszeren - Chrome böngésző javasolt

IOS operációs rendszeren - Safari böngésző javasolt

Tájékoztatás
"Szeretnénk tájékoztatni, hogy levelezésben és a konzultáció során elérhetőség, telefonszám, email cím egyéb elérhetőségek nem adhatók ki, illetve a klienstől sem fogadható el, ez a szerződésben is feltüntetésre került. Az elérhetőség kiadása és elfogadása az együttműködés felbontásához vezethet. Megértését és együttműködését köszönjük.”
Rendben
Új konzultációs felkérése érkezett!
Dr Nagy Péter
Elfogad Elutasít

Az alvás hatása a fontos döntéseinkre

2021.07.16. | Szerző: videopszichologus.hu csapata

Azt, hogy az elegendő alvásnak pozitívok az élettani hatásai, talán senki sem kérdőjelezi meg. Arról azonban kevesebben tudnak, hogy milyen kiemelt jelentőséggel bír az, hogy a döntések előtt kipihentek legyünk. Ezzel kapcsolatban nemrég végeztek kutatást a Bristol Egyetemen. Lássuk, milyen eredménnyel!


Az alvás hatása a döntéseinkre


„Aludj rá egyet!” Ismert mondás, de vajon tényleg olyan fontos, hogy a döntésekre alvással készülj fel? A Bristol Egyetem friss kutatása éppen erről szól, amit a Pénzcentrum.hu is szemlézett. A portál cikke szerint az intézmény 16 önkéntest vett be a felmérésbe: az vizsgálták, milyen agyi változások játszódnak le rövid, illetve hosszú alvások után. 20-tól a 91 éves korukban járó embereket válogattak be, EEG-vel vizsgálták az agyuk működését. Két feladatot kaptak: meg kellett nézniük, hogy bizonyos kifejezéseket helyesen írtak-e le nekik. A másik, hogy meg kellett állapítaniuk, piros vagy kék négyzet gyulladt-e ki előttük egy monitoron. A feladatot megismételtették velük.


Az önkéntesek közül néhányuknak aludniuk kellett a két feladat között. Ez nem tartott sokáig, körülbelül másfél órát. A másik csoport nem aludhatott, és ugyanúgy 90 perc után kellett elvégezniük a feladatot. Azok, akik aludtak, az első feladatot gyorsabban végezték el. A kutatók szerint azért, mert az agyuknak volt ideje feldolgozni az információkat. 


Így alszik a magyar, így aludj te


Ebből is látszik, hogy az alvás rendkívüli hatással bír a döntéseinkre, de az életünk minden percére is. A legtöbb magyar, 10-ből 6 egyébként nem alszik eleget, ami rossz arány. A legtöbben elkerülik a szakembert, aki segíthetne. Sok egészségügyi problémát okozhat, de rossz hatással van többek között a munkánkra és a fontos döntésekre is. A fáradtság összezavarja a gondolkodásunk, rontja a memóriánkat, jóval körülményesebben hozunk meg általa döntéseket. Ezek mind megnehezítik, hogy megfelelő elhatározást hozzunk, így gátolják a karrierünket is. 


Egy amerikai kutatás nemrég azt mutatta ki, hogy aki öt óránál kevesebbet alszik, az akár 4-6 nappal is többet tölthet betegszabadságon. Ez mind bevételkiesést jelent számára, így nem nehéz kikövetkeztetni, hogy a kevés alvás komoly anyagi következményekkel is együtt jár. Az alvás hatása tehát nemcsak az egészség terén kimutatható. A hiánya gyorsan jelentkezik a munkahelyünkön, érezteti hatását karrierünk során is. A kutatás azt is kimutatta, hogy a legmagasabb keresetűek átlagosan 8-9 órát alszanak minden nap. Érdekesség, hogy akik 10 óránál többet alszanak, azok ugyanannyi betegszabadságra mentek, mint akik csak öt órát. 

További blog bejegyzések
A jelen pillanat hatalma

A jelen pillanat hatalma

2024.02.27.Ha a sikert lebontjuk sejtjeire, akkor a napi teendőinket láthatjuk nagyító alatt. Mit teszek nap mint nap, hogy teszem nap mint nap, mert az va...
Elolvasom
önbizalom

Önbizalom növelése

2024.01.24.Az önbizalom a kihívások, feladatok megtétele, megcsinálása által edződik folyamatosan. Minden nap próbára tesszük és erősíthetjük, ugyan úgy, m...
Elolvasom
elvonulás

Mértékletesség a bőségben

2024.01.10.A mérhetetlen és mértéktelen fogyasztás világában élünk Szinte bármit, bármikor megvásárolhatunk, megehetünk, megrendelhetünk, birtokolhatunk. A...
Elolvasom