Barion Pixel
Értesítések engedélyezése
Engedélyezi az értesítéseket a böngészőjében?

Kamera és mikrofon tesztelése
Mikrofon és kamera tesztelése

A szolgáltatás igénybevételéhez szüksége van a számítógépe kamerájának és mikrofonjának a megfelelő működésére. A következő két lépésben ellenőrizheti a megfelelő működésüket.

A megfelelő működéshez a következő operációs rendszereket és böngészőket javasolt használni:

Laptop vagy asztali számítógép használat esetén:

Operációs rendszer: Windows10 és MAC rendszereken egyaránt futattható.

Böngésző: Chrome, Mozilla, Edge

Mobiltelefon használata esetén:

Android operációs rendszeren - Chrome böngésző javasolt

IOS operációs rendszeren - Safari böngésző javasolt

Tájékoztatás
"Szeretnénk tájékoztatni, hogy levelezésben és a konzultáció során elérhetőség, telefonszám, email cím egyéb elérhetőségek nem adhatók ki, illetve a klienstől sem fogadható el, ez a szerződésben is feltüntetésre került. Az elérhetőség kiadása és elfogadása az együttműködés felbontásához vezethet. Megértését és együttműködését köszönjük.”
Rendben
Új konzultációs felkérése érkezett!
Dr Nagy Péter
Elfogad Elutasít

Az asszertív kommunikáció

2021.11.26. | Szerző: videopszichologus.hu csapata

Az asszertív kommunikáció az üzleti világ szent grálja. A túlerőltetett asszertivitásnak azonban nem csak munkahelyünkön nincs helye. A magánéletünkben egyáltalán nem ajánlott a használata, ott ugyanis károssá válhat. Nagyon is. 


A kommunikáció módjai


Az egekig magasztalt asszertivitás csak egy a szakértők által meghatározott kommunikációs módok közül. Amikor kommunikálunk, lehetünk agresszívek, manipulatívak, és alá is rendelhetjük magunkat a másiknak. 


Mi az az asszertív kommunikáció?


A Wikipedia meghatározása szerint az asszertivitás vagy asszertív kommunikáció olyan tanulható kommunikációs forma, amely során az asszertívan kommunikáló ember magabiztosan, a saját érzéseit, igényeit, szükségleteit szem előtt tartva, ezeket őszintén felvállalva, nyilvánul meg érzelmileg nehéz helyzetekben. Az asszertíven kommunikáló személy képes arra, hogy meghallgassa és megértse a másik fél érzéseit. Kommunikációjának célja a konfliktus megoldása, miközben minden résztvevő fél igényeit szem előtt tartja, úgy, hogy nem hódol be, és nem is próbálja legyőzni a másik felet. Ez bizony jól hangzik. Békés megoldás. Mi a probléma mégis az asszertivitással?


Asszertív kommunikáció = agresszió


Általános vélemény, hogy nemcsak a kommunikáló felek önértékelése, de a kommunikációs helyzet is erősen befolyásolja, hogy éppen melyik kommunikációs mód az, amit használnunk kellene. Csakhogy Magyarországon az asszertivitás sok megnyilvánulását sokan agressziónak élik meg, és bizony igazuk van. A rosszul alkalmazott asszertivitás a felszínen ugyan hordozza a szükséges kommunikációs jegyeket, de legtöbbször ez nem szól másról, mint hogy én akarok valamit. És az legyen. Punktum. 


Alá és fölé rendeltség


Akár a magénéletünkben, akár a munkánk során gyakran vagyunk alá vagy fölérendelt viszonyban. Az asszertív kommunikáció persze jól hangzik, de ki az, aki az edzőjével vagy a felettesével asszertíven kommunikálva közli az igényeit? 


Nem véletlen, hogy a kommunikációnak négy fajtája van. A szakértők azt javasolják, hogy mindig az adott helyzetnek megfelelően kommunikáljunk, és semmiképpen ne erőltessük az asszertív kommunikációt, bármennyire is vonzónak tűnik számunkra a győztes-győztes helyzet. A kommunikáció amúgy is a legtöbb helyzetben ösztönös, és bár tanulható, érdemes lehet az ösztöneinkre hagyatkozni az észérvek helyett. A szakértők szerint ugyanis a munka világában jól működő, tréningeken elsajátított kommunikációs technikák bizony sok kellemetlen meglepetéssel szolgálhatnak a mindennapokban.

További blog bejegyzések
A jelen pillanat hatalma

A jelen pillanat hatalma

2024.02.27.Ha a sikert lebontjuk sejtjeire, akkor a napi teendőinket láthatjuk nagyító alatt. Mit teszek nap mint nap, hogy teszem nap mint nap, mert az va...
Elolvasom
önbizalom

Önbizalom növelése

2024.01.24.Az önbizalom a kihívások, feladatok megtétele, megcsinálása által edződik folyamatosan. Minden nap próbára tesszük és erősíthetjük, ugyan úgy, m...
Elolvasom
elvonulás

Mértékletesség a bőségben

2024.01.10.A mérhetetlen és mértéktelen fogyasztás világában élünk Szinte bármit, bármikor megvásárolhatunk, megehetünk, megrendelhetünk, birtokolhatunk. A...
Elolvasom