Barion Pixel
Értesítések engedélyezése
Engedélyezi az értesítéseket a böngészőjében?

Kamera és mikrofon tesztelése
Mikrofon és kamera tesztelése

A szolgáltatás igénybevételéhez szüksége van a számítógépe kamerájának és mikrofonjának a megfelelő működésére. A következő két lépésben ellenőrizheti a megfelelő működésüket.

A megfelelő működéshez a következő operációs rendszereket és böngészőket javasolt használni:

Laptop vagy asztali számítógép használat esetén:

Operációs rendszer: Windows10 és MAC rendszereken egyaránt futattható.

Böngésző: Chrome, Mozilla, Edge

Mobiltelefon használata esetén:

Android operációs rendszeren - Chrome böngésző javasolt

IOS operációs rendszeren - Safari böngésző javasolt

Tájékoztatás
"Szeretnénk tájékoztatni, hogy levelezésben és a konzultáció során elérhetőség, telefonszám, email cím egyéb elérhetőségek nem adhatók ki, illetve a klienstől sem fogadható el, ez a szerződésben is feltüntetésre került. Az elérhetőség kiadása és elfogadása az együttműködés felbontásához vezethet. Megértését és együttműködését köszönjük.”
Rendben
Új konzultációs felkérése érkezett!
Dr Nagy Péter
Elfogad Elutasít

Bizonytalanság – miért nem szeretjük?

2021.04.30. | Szerző: videopszichologus.hu csapata

Napjaink rohanó világában talán nincs olyan ember, aki ne tapasztalná meg a szorongásból fakadó, sokszor egész életeket megkeserítő stresszes életérzést. Ennek a szorongásnak az egyik leggyakoribb kiváltó oka a bizonytalanság. Jó, ha tisztában vagyunk azzal, hogy aki egy laza legyintéssel intézi el a lelki eredetű problémákat, az téved, hiszen a hosszantartó pszichés gondok idővel testi tüneteket is eredményezhetnek. 


Bizonytalanság, mint napjaink állandó velejárója


Az első iskolai számonkérésektől kezdve, azaz már gyermekkorban megtapasztaljuk a stressz érzését, ami az idő előrehaladásával, a növekvő feladatok és az ezzel együtt járó felelőségvállalás miatt vélhetően fokozódik. A bizonytalanság érzése az élet szinte bármelyik területén jelentkezhet a már említett iskolai számonkérésektől vagy munkahelyi megfeleléskényszertől kezdve szinte bármelyik társas kapcsolatig. A már több mint egy éve tartó koronavírus-járvány miatt kialakult állapot mindenki számára ismeretlen élethelyzetet szült. Féltjük a saját és embertársaink egészségét, aggódunk a munkánk, ezáltal az teljes egzisztenciánk miatt. A már jól bevált, sokszor a feszültség levezetéseként szolgáló társas programok, mint például a csapatsportok vagy szórakozóhelyek látogatása sem lehetséges. Ezek összessége nem meglepő módon azt eredményezi, hogy jelentősen növekszik az egyénben a bizonytalanság érzése.


A bizonytalanság „biológiája”


Amennyiben egy kérdéses élethelyzetben vagyunk, három lehetséges opció áll fent. Vegyünk egy munkahelyi dilemmát. Az első opció, hogy remélhetőleg pozitív eredmény születik, és megmarad az állásunk, a második, hogy sajnálatos módon rosszul alakul a történet, és elbocsájtanak, a harmadik pedig a döntés megszületéséig a bizonytalanság, azaz vagy igen, vagy nem. A bizonytalanság lényegében egyenértékű a veszéllyel, hiszen ilyenkor azon aggodalmaskodunk, hogy a negatív gondolatok a későbbiek folyamán beigazolódnak. Érdekes, de ez a bizonytalan állapot jobban megterheli az agyunkat, mint az esetleges negatív végkimenetelből fakadó érzés. Erre egyébként már megszületett a biológiai magyarázat is. Arról van szó, hogy egy döntési helyzetben, amikor az esetleges végkimenetel aránya körülbelül 50:50 százalék, a mérlegelés hatására igen intenzíven kezd működni az agy, ami többek közt jelentős dopamintermelést is eredményez. Ez teljesen érthető, hiszen ha biztos a siker vagy a kudarc, akkor már nem szükséges jelentősebb energiát áldozni az adott ügyre.


További blog bejegyzések
önkontroll

Sikereink egyik kulcsa: az önkontroll

2023.08.26.Önkontroll, önuralom, önfegyelem, több hasonló jelentésű szavunk van ezen képességünk kifejezésére. Az, hogy milyen mértékben vagyunk képesek rá...
Elolvasom
időgazdálkodás

Sosincs elég időnk – az időgazdálkodásról

2023.08.21.Nem érek rá, nincs elég időm, sok a dolgom... Mondunk, gondolunk időnként ilyen, vagy hasonló mondatokat. Az időnk valóban korlátozott: egy óra ...
Elolvasom
testi-fogyatekossag

Testi fogyatékosság, és bizonyítás

2023.04.19.Akár vak vagy, vagy nem hallasz, akár mozgásodban vagy korlátozott, mindig hallhatsz ilyen jelzéseket a társadalom részéről. Én vakként, főleg g...
Elolvasom