Barion Pixel
Értesítések engedélyezése
Engedélyezi az értesítéseket a böngészőjében?

Kamera és mikrofon tesztelése
Mikrofon és kamera tesztelése

A szolgáltatás igénybevételéhez szüksége van a számítógépe kamerájának és mikrofonjának a megfelelő működésére. A következő két lépésben ellenőrizheti a megfelelő működésüket.

A megfelelő működéshez a következő operációs rendszereket és böngészőket javasolt használni:

Laptop vagy asztali számítógép használat esetén:

Operációs rendszer: Windows10 és MAC rendszereken egyaránt futattható.

Böngésző: Chrome, Mozilla, Edge

Mobiltelefon használata esetén:

Android operációs rendszeren - Chrome böngésző javasolt

IOS operációs rendszeren - Safari böngésző javasolt

Tájékoztatás
"Szeretnénk tájékoztatni, hogy levelezésben és a konzultáció során elérhetőség, telefonszám, email cím egyéb elérhetőségek nem adhatók ki, illetve a klienstől sem fogadható el, ez a szerződésben is feltüntetésre került. Az elérhetőség kiadása és elfogadása az együttműködés felbontásához vezethet. Megértését és együttműködését köszönjük.”
Rendben
Új konzultációs felkérése érkezett!
Dr Nagy Péter
Elfogad Elutasít

Bizonytalanság – miért nem szeretjük?

2021.04.30. | Szerző: videopszichologus.hu csapata

Napjaink rohanó világában talán nincs olyan ember, aki ne tapasztalná meg a szorongásból fakadó, sokszor egész életeket megkeserítő stresszes életérzést. Ennek a szorongásnak az egyik leggyakoribb kiváltó oka a bizonytalanság. Jó, ha tisztában vagyunk azzal, hogy aki egy laza legyintéssel intézi el a lelki eredetű problémákat, az téved, hiszen a hosszantartó pszichés gondok idővel testi tüneteket is eredményezhetnek. 


Bizonytalanság, mint napjaink állandó velejárója


Az első iskolai számonkérésektől kezdve, azaz már gyermekkorban megtapasztaljuk a stressz érzését, ami az idő előrehaladásával, a növekvő feladatok és az ezzel együtt járó felelőségvállalás miatt vélhetően fokozódik. A bizonytalanság érzése az élet szinte bármelyik területén jelentkezhet a már említett iskolai számonkérésektől vagy munkahelyi megfeleléskényszertől kezdve szinte bármelyik társas kapcsolatig. A már több mint egy éve tartó koronavírus-járvány miatt kialakult állapot mindenki számára ismeretlen élethelyzetet szült. Féltjük a saját és embertársaink egészségét, aggódunk a munkánk, ezáltal az teljes egzisztenciánk miatt. A már jól bevált, sokszor a feszültség levezetéseként szolgáló társas programok, mint például a csapatsportok vagy szórakozóhelyek látogatása sem lehetséges. Ezek összessége nem meglepő módon azt eredményezi, hogy jelentősen növekszik az egyénben a bizonytalanság érzése.


A bizonytalanság „biológiája”


Amennyiben egy kérdéses élethelyzetben vagyunk, három lehetséges opció áll fent. Vegyünk egy munkahelyi dilemmát. Az első opció, hogy remélhetőleg pozitív eredmény születik, és megmarad az állásunk, a második, hogy sajnálatos módon rosszul alakul a történet, és elbocsájtanak, a harmadik pedig a döntés megszületéséig a bizonytalanság, azaz vagy igen, vagy nem. A bizonytalanság lényegében egyenértékű a veszéllyel, hiszen ilyenkor azon aggodalmaskodunk, hogy a negatív gondolatok a későbbiek folyamán beigazolódnak. Érdekes, de ez a bizonytalan állapot jobban megterheli az agyunkat, mint az esetleges negatív végkimenetelből fakadó érzés. Erre egyébként már megszületett a biológiai magyarázat is. Arról van szó, hogy egy döntési helyzetben, amikor az esetleges végkimenetel aránya körülbelül 50:50 százalék, a mérlegelés hatására igen intenzíven kezd működni az agy, ami többek közt jelentős dopamintermelést is eredményez. Ez teljesen érthető, hiszen ha biztos a siker vagy a kudarc, akkor már nem szükséges jelentősebb energiát áldozni az adott ügyre.


További blog bejegyzések
esti szorogás

Miért uralkodik el rajtunk a szorongás erősebben este?

2024.06.28.Sokszor merül fel bennünk a kérdés: Miért lehet az, hogy este, amikor csendben vagyunk, végre már lepihenhetnénk, egyszerűen elöntenek minket go...
Elolvasom
flow élmény

Flow. És ha nincs, milyen veszélyekkel járhat?

2024.05.13.Csíkszentmihályi Mihály flow, azaz áramlás elméletéről szinte már mindenki hallott. Ő (is) vizsgálta tudományosan azt a kérdést, hogy mi teszi b...
Elolvasom
külföldi élet

A külföldön élés nehézségei

2024.05.11.Évről évre egyre több magyar ember és magyar család költözik külföldre nemcsak rövid időre szerencsét próbálni vagy tanulni, dolgozni, hanem tud...
Elolvasom