Barion Pixel
Értesítések engedélyezése
Engedélyezi az értesítéseket a böngészőjében?

Kamera és mikrofon tesztelése
Mikrofon és kamera tesztelése

A szolgáltatás igénybevételéhez szüksége van a számítógépe kamerájának és mikrofonjának a megfelelő működésére. A következő két lépésben ellenőrizheti a megfelelő működésüket.

A megfelelő működéshez a következő operációs rendszereket és böngészőket javasolt használni:

Laptop vagy asztali számítógép használat esetén:

Operációs rendszer: Windows10 és MAC rendszereken egyaránt futattható.

Böngésző: Chrome, Mozilla, Edge

Mobiltelefon használata esetén:

Android operációs rendszeren - Chrome böngésző javasolt

IOS operációs rendszeren - Safari böngésző javasolt

Tájékoztatás
"Szeretnénk tájékoztatni, hogy levelezésben és a konzultáció során elérhetőség, telefonszám, email cím egyéb elérhetőségek nem adhatók ki, illetve a klienstől sem fogadható el, ez a szerződésben is feltüntetésre került. Az elérhetőség kiadása és elfogadása az együttműködés felbontásához vezethet. Megértését és együttműködését köszönjük.”
Rendben
Új konzultációs felkérése érkezett!
Dr Nagy Péter
Elfogad Elutasít

Családi minták szerepe a párkapcsolatban

A családi minták azok a viselkedési formák, melyeket otthon látunk, hallunk, vagy tapasztalunk. Ezeket már egészen kisgyermekkorban kezdjük elsajátítani. Fontos szerepet játszanak későbbi életünk kialakulásában, hiszen eszerint fogunk élni, normákat kialakítani.

2022.12.22. | Szerző: Krizbai Terézia

Most e mintáknak a párkapcsolatra gyakorolt hatását szeretném részletezni. Tudjuk, hogy egy párkapcsolatban mindkét fél viszi a saját tanult normáit családi mintája alapján. Ezeknek összeegyeztetése kihívás lehet a mindennapokban, ugyanis általában nem egyforma normákat hozunk otthonról, s mindez konfliktusokat okozhat. Ebből fakadnak azok a viták, melyeket általában kisebb apróságok váltanak ki. Ilyenek lehetnek: 


  • Öltözködési szokások
  • Illemre vonatkozó normák
  • Takarítási szokások
  • Pontosságra vonatkozó szabályok

Természetesen ezen kívül számos norma terén megjelenhetnek a különbözőségek, s ez aztán rendkívül képes elfajulni. Amikor vita kerekedik a normák miatt, bizony nagy kiabálásokba torkollhat, s előkerülhetnek a régi vélt, vagy valós sérelmek. Például a házimunka megosztásával kapcsolatos különbségekből fakadó vitában elkezdhetjük a másik személyét támadni, s felhozhatunk régi sérelmeket, melyek a házimunkára vonatkoznak. Pl.: „Látom, most sem vitted le a szemetet! Jellemző, hisz egy hete ugyanezt csináltad!"


Emellett hajlamosak vagyunk messzemenő következtetések levonására párunkat illetően: 

„Ezt sem tudtad elintézni? Semmit nem lehet rád bízni!” 


Ezek a konfliktusok hajlamosak eszkalálódni, s ebből aztán következhet egy elhidegülés is. Sok esetben értetlenül állunk a vitáink felett. De van rájuk magyarázat: Mindketten a normáitok terén különböztök, s amikor próbáltok összecsiszolódni, ezek súrlódnak. Egyiken sem vagytok hibásak, hisz mindez megoldható, áthidalható kérdés.


Legfontosabb, hogy közös szabályokat alkossatok


  • Már a kapcsolat elején érdemes tisztázni egymás normáit. 
  • Ha valamely norma nagy mértékben eltér, keressetek benne közös pontokat, s találjátok ki, mit tartotok meg, s mit kívántok elvetni belőle. 
  • Határozzatok meg néhány pontot, ami mindenképp követendő, s olyanokat, melyek elhanyagolhatók. 
  • Minden nap érdemes dolgozni a normák kialakításán. 

Érdemes ezekről sokat beszélni, s az erőszakmentes kommunikációt alkalmazni. Mindig saját érzéseiteket hangoztassátok, s ne a másik felet támadjátok. Fontos az én-üzenet („Én úgy érzem/azt gondolom, hogy”). Ennek hatására nyugodtabban tudjátok átbeszélni, megalkotni közös normáitokat. Akár egy közös jegyzetbe le is írhatjátok ezeket. 


Közös szabályaitok kialakításához sok sikert kívánok! 

Szerző: Krizbai Terézia
Adatlap megtekintése
További blog bejegyzések
flow élmény

Flow. És ha nincs, milyen veszélyekkel járhat?

2024.05.13.Csíkszentmihályi Mihály flow, azaz áramlás elméletéről szinte már mindenki hallott. Ő (is) vizsgálta tudományosan azt a kérdést, hogy mi teszi b...
Elolvasom
külföldi élet

A külföldön élés nehézségei

2024.05.11.Évről évre egyre több magyar ember és magyar család költözik külföldre nemcsak rövid időre szerencsét próbálni vagy tanulni, dolgozni, hanem tud...
Elolvasom
internetes csalók

Vigyázat, az internetes csalók pszichológia eszközökkel manipulálnak!

2024.04.30.A pandémia időszaka alatt egyre több internetes tranzakciót bonyolítottunk le, szinte mindent az interneten keresztül voltunk kénytelenek vásáro...
Elolvasom