Barion Pixel
Értesítések engedélyezése
Engedélyezi az értesítéseket a böngészőjében?

Kamera és mikrofon tesztelése
Mikrofon és kamera tesztelése

A szolgáltatás igénybevételéhez szüksége van a számítógépe kamerájának és mikrofonjának a megfelelő működésére. A következő két lépésben ellenőrizheti a megfelelő működésüket.

A megfelelő működéshez a következő operációs rendszereket és böngészőket javasolt használni:

Laptop vagy asztali számítógép használat esetén:

Operációs rendszer: Windows10 és MAC rendszereken egyaránt futattható.

Böngésző: Chrome, Mozilla, Edge

Mobiltelefon használata esetén:

Android operációs rendszeren - Chrome böngésző javasolt

IOS operációs rendszeren - Safari böngésző javasolt

Tájékoztatás
"Szeretnénk tájékoztatni, hogy levelezésben és a konzultáció során elérhetőség, telefonszám, email cím egyéb elérhetőségek nem adhatók ki, illetve a klienstől sem fogadható el, ez a szerződésben is feltüntetésre került. Az elérhetőség kiadása és elfogadása az együttműködés felbontásához vezethet. Megértését és együttműködését köszönjük.”
Rendben
Új konzultációs felkérése érkezett!
Dr Nagy Péter
Elfogad Elutasít

Családi minták szerepe a párkapcsolatban

A családi minták azok a viselkedési formák, melyeket otthon látunk, hallunk, vagy tapasztalunk. Ezeket már egészen kisgyermekkorban kezdjük elsajátítani. Fontos szerepet játszanak későbbi életünk kialakulásában, hiszen eszerint fogunk élni, normákat kialakítani.

2022.12.22. | Szerző: Krizbai Terézia

Most e mintáknak a párkapcsolatra gyakorolt hatását szeretném részletezni. Tudjuk, hogy egy párkapcsolatban mindkét fél viszi a saját tanult normáit családi mintája alapján. Ezeknek összeegyeztetése kihívás lehet a mindennapokban, ugyanis általában nem egyforma normákat hozunk otthonról, s mindez konfliktusokat okozhat. Ebből fakadnak azok a viták, melyeket általában kisebb apróságok váltanak ki. Ilyenek lehetnek: 


  • Öltözködési szokások
  • Illemre vonatkozó normák
  • Takarítási szokások
  • Pontosságra vonatkozó szabályok

Természetesen ezen kívül számos norma terén megjelenhetnek a különbözőségek, s ez aztán rendkívül képes elfajulni. Amikor vita kerekedik a normák miatt, bizony nagy kiabálásokba torkollhat, s előkerülhetnek a régi vélt, vagy valós sérelmek. Például a házimunka megosztásával kapcsolatos különbségekből fakadó vitában elkezdhetjük a másik személyét támadni, s felhozhatunk régi sérelmeket, melyek a házimunkára vonatkoznak. Pl.: „Látom, most sem vitted le a szemetet! Jellemző, hisz egy hete ugyanezt csináltad!"


Emellett hajlamosak vagyunk messzemenő következtetések levonására párunkat illetően: 

„Ezt sem tudtad elintézni? Semmit nem lehet rád bízni!” 


Ezek a konfliktusok hajlamosak eszkalálódni, s ebből aztán következhet egy elhidegülés is. Sok esetben értetlenül állunk a vitáink felett. De van rájuk magyarázat: Mindketten a normáitok terén különböztök, s amikor próbáltok összecsiszolódni, ezek súrlódnak. Egyiken sem vagytok hibásak, hisz mindez megoldható, áthidalható kérdés.


Legfontosabb, hogy közös szabályokat alkossatok


  • Már a kapcsolat elején érdemes tisztázni egymás normáit. 
  • Ha valamely norma nagy mértékben eltér, keressetek benne közös pontokat, s találjátok ki, mit tartotok meg, s mit kívántok elvetni belőle. 
  • Határozzatok meg néhány pontot, ami mindenképp követendő, s olyanokat, melyek elhanyagolhatók. 
  • Minden nap érdemes dolgozni a normák kialakításán. 

Érdemes ezekről sokat beszélni, s az erőszakmentes kommunikációt alkalmazni. Mindig saját érzéseiteket hangoztassátok, s ne a másik felet támadjátok. Fontos az én-üzenet („Én úgy érzem/azt gondolom, hogy”). Ennek hatására nyugodtabban tudjátok átbeszélni, megalkotni közös normáitokat. Akár egy közös jegyzetbe le is írhatjátok ezeket. 


Közös szabályaitok kialakításához sok sikert kívánok! 

Szerző: Krizbai Terézia
Adatlap megtekintése
További blog bejegyzések
önkontroll

Sikereink egyik kulcsa: az önkontroll

2023.08.26.Önkontroll, önuralom, önfegyelem, több hasonló jelentésű szavunk van ezen képességünk kifejezésére. Az, hogy milyen mértékben vagyunk képesek rá...
Elolvasom
időgazdálkodás

Sosincs elég időnk – az időgazdálkodásról

2023.08.21.Nem érek rá, nincs elég időm, sok a dolgom... Mondunk, gondolunk időnként ilyen, vagy hasonló mondatokat. Az időnk valóban korlátozott: egy óra ...
Elolvasom
testi-fogyatekossag

Testi fogyatékosság, és bizonyítás

2023.04.19.Akár vak vagy, vagy nem hallasz, akár mozgásodban vagy korlátozott, mindig hallhatsz ilyen jelzéseket a társadalom részéről. Én vakként, főleg g...
Elolvasom