Barion Pixel
Értesítések engedélyezése
Engedélyezi az értesítéseket a böngészőjében?

Kamera és mikrofon tesztelése
Mikrofon és kamera tesztelése

A szolgáltatás igénybevételéhez szüksége van a számítógépe kamerájának és mikrofonjának a megfelelő működésére. A következő két lépésben ellenőrizheti a megfelelő működésüket.

A megfelelő működéshez a következő operációs rendszereket és böngészőket javasolt használni:

Laptop vagy asztali számítógép használat esetén:

Operációs rendszer: Windows10 és MAC rendszereken egyaránt futattható.

Böngésző: Chrome, Mozilla, Edge

Mobiltelefon használata esetén:

Android operációs rendszeren - Chrome böngésző javasolt

IOS operációs rendszeren - Safari böngésző javasolt

Tájékoztatás
"Szeretnénk tájékoztatni, hogy levelezésben és a konzultáció során elérhetőség, telefonszám, email cím egyéb elérhetőségek nem adhatók ki, illetve a klienstől sem fogadható el, ez a szerződésben is feltüntetésre került. Az elérhetőség kiadása és elfogadása az együttműködés felbontásához vezethet. Megértését és együttműködését köszönjük.”
Rendben
Új konzultációs felkérése érkezett!
Dr Nagy Péter
Elfogad Elutasít

Édesapák –Értékes szerep a gyermeknevelésben I.

2021.05.14. | Szerző: videopszichologus.hu csapata

Mindenki tudja, hogy az édesanyák meghatározóak a gyermek életében. Azonban sokunkat foglalkoztat a kérdés, hogy az édesapák szerepe miben teljesedik ki? Hatnak-e közvetlenül a gyermek mélylélektani és testi fejlődésére, mint az édesanyák? Itt az ideje, hogy meg tudjunk még többet az édesapák jelentőségéről! A jelen írás egy cikksorozat része, amelynek első részében az apa-fia kapcsolatot részletezzük, a második részében pedig az apa-lánya kapcsolatot fogjuk vizsgálni. 


Korai kötődés


Kyle Pruett az Apaigény című könyvében az édesapákat ugyanolyan fontosnak írja le, mint az édesanyákat, csak éppen más szempontból. A kisbabák már 6 hetes korukban felismerik édesapjuk hangját és 8 hetes korukban már a gondoskodásuk módszerét is meg tudják különböztetni, érzékelik, hogy édesanyjuk vagy édesapjuk viseli-e gondjukat.


Első szavuk gyakran „apa”, az „anya” szót megelőzve; ennek okát a születéstől fennálló tagadhatatlan apa-gyermek kapcsolatban találhatjuk meg.


Dobson kutatásai alátámasztják, hogy a kisgyermekkori kapcsolatot megalapozza a korai kötődés; a gyerekek keresik az apjukkal való kapcsolatot és érdeklődnek irántuk. Míg tizenéves korban a serdülők versenyeznek, majd szembeszállnak az apjukkal.


Az apa szerep jelentősége


Az édesapák fontossága nincs kihangsúlyozva a mindennapokban. Mindenki ismeri: anyától kérdezünk mindent, apától meg csak azt, hogy anya hol van.


Mégis, apai közreműködés nélkül nem tudnánk testileg-lelkileg egészséges felnőttekké válni. Tehát mindenképpen fontos, hogy a gyermek életének aktív részese legyen az édesapa vagy az apaszerepet felvállaló személy.


Mikor váltak az édesapák ilyen meghatározóvá a gyermek életében? A választ a társadalmi szintű változásban kereshetjük. A hagyományos társadalmi berendezkedést napjainkra felváltotta az egalitárius, amelynek lényege az egyenlőség. Ez a fajta társadalom biztosítja a férfiaknak a lehetőséget, hogy kilépjenek a tradicionális modell kenyérkereső képéből. Az egalitárius rendszerben megjelent az „új apa” képe, aki aktív részt vállal a gyermeknevelésben és gyermekgondozásban.


Apa, mint azonosulandó példa


Két olyan időszak van a fiúk életében, amikor az apai jelenlét nélkülözhetetlen. Az egyik a serdülőkor, a másik pedig Attarian 2000-es kutatása szerint a 3-5 éves korra tehető időszak, amikor kezdenek eltávolodni az anyától, megkezdve férfias identitásuk kialakítását. „A férfias fejlődési terv arra ösztönzi a fiút, hogy elhagyja az anyai fészket, és egy bizonytalan hídon át belépjen az apa világába.” –fogalmazta meg Elium 1997-ben. Ezt a folyamatot nevezik leválásnak és differenciálódásnak. A legtöbb fiú sokat keresi édesapja társaságát. Együtt töltött idejüket javarészt fizikai aktivitással töltik. Ilyen például az önkontroll elsajátítására alkalmas birkózás, amely során a fiú apja példájából tanulva lesz képes megfékezni indulatait. A fiúk serdülő korukban hajlamosabbak édesapjuknak jobban engedelmeskedni. A fiú az édesapját utánozza –miként bánik édesanyjával, tiszteli-e a nőket, érzelmeit ki tudja-e mutatni, milyen elveket vall– és ez alapozza meg a fiú későbbi párkapcsolatait.


Összegezve az édesapák a fiúk életében az azonosulandó példa szerepét töltik be. Megtanítják őket agressziójuk kezelésére, érzelmeik kifejezésére és a nőkkel való bánásmódra. Tehát vitathatatlan az édesapák szerepe a fiúk életében a kiegyensúlyozott felnőtt férfivá válásban.


További blog bejegyzések
esti szorogás

Miért uralkodik el rajtunk a szorongás erősebben este?

2024.06.28.Sokszor merül fel bennünk a kérdés: Miért lehet az, hogy este, amikor csendben vagyunk, végre már lepihenhetnénk, egyszerűen elöntenek minket go...
Elolvasom
flow élmény

Flow. És ha nincs, milyen veszélyekkel járhat?

2024.05.13.Csíkszentmihályi Mihály flow, azaz áramlás elméletéről szinte már mindenki hallott. Ő (is) vizsgálta tudományosan azt a kérdést, hogy mi teszi b...
Elolvasom
külföldi élet

A külföldön élés nehézségei

2024.05.11.Évről évre egyre több magyar ember és magyar család költözik külföldre nemcsak rövid időre szerencsét próbálni vagy tanulni, dolgozni, hanem tud...
Elolvasom