Barion Pixel
Értesítések engedélyezése
Engedélyezi az értesítéseket a böngészőjében?

Kamera és mikrofon tesztelése
Mikrofon és kamera tesztelése

A szolgáltatás igénybevételéhez szüksége van a számítógépe kamerájának és mikrofonjának a megfelelő működésére. A következő két lépésben ellenőrizheti a megfelelő működésüket.

A megfelelő működéshez a következő operációs rendszereket és böngészőket javasolt használni:

Laptop vagy asztali számítógép használat esetén:

Operációs rendszer: Windows10 és MAC rendszereken egyaránt futattható.

Böngésző: Chrome, Mozilla, Edge

Mobiltelefon használata esetén:

Android operációs rendszeren - Chrome böngésző javasolt

IOS operációs rendszeren - Safari böngésző javasolt

Tájékoztatás
"Szeretnénk tájékoztatni, hogy levelezésben és a konzultáció során elérhetőség, telefonszám, email cím egyéb elérhetőségek nem adhatók ki, illetve a klienstől sem fogadható el, ez a szerződésben is feltüntetésre került. Az elérhetőség kiadása és elfogadása az együttműködés felbontásához vezethet. Megértését és együttműködését köszönjük.”
Rendben
Új konzultációs felkérése érkezett!
Dr Nagy Péter
Elfogad Elutasít

Élet a kütyükön túl

2022.09.30. | Szerző: Krizbai Terézia

Manapság életünk szerves részét alkotják az okoseszközeink. Ennek számos előnyét élvezhetjük, hiszen tudunk barátainkkal beszélgetni akár út közben is, intézhetünk ügyeket egy kávé mellett, vagy akár tanulhatunk valahol várakozás közben. Ezen kívül egy telefon, vagy Ipad segítségével akár vásárolhatunk, vagy főzés közben kedvenc filmünket nézhetjük, előadásokat hallgathatunk. Rengeteg ember számára a mindennapi életben való boldogulásban is segítséget nyújtanak ezek az eszközök, hiszen pl. látássérültek számára több olyan alkalmazás is létezik, ahol önkéntes segítőkkel összekapcsolva számos nehézség kiküszöbölhető, mint például ruhaválogatás, valaminek a megtalálása. Ugyanezt a célt szolgálják a pénzfelismerő alkalmazások is, melyek segítségével fel tudják a papírpénzt ismerni. Ezen kívül a telefon/tablet segítséget nyújthat hallássérültek számára is. Egy szóval, ma már a hétköznapi életünk részei a kütyük, de kérdés, hogy az eszközeinkön túl is van-e élet? 


A sok előny mellett az okoseszközeink számos hátránnyal is bírnak. Ilyen például az, ha valaki túlzottan sokat használja. Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy mindenképp fontos, hogy állandóan a kezünkben legyenek ezek az eszközök. Már-már pótcselekvés, amikor csak elkezdjük pörgetni a hírfolyamot, vagy chatelünk.


De vajon mit eredményezhet ez?


  • Negatív hatással van a személyes kapcsolatokra. Sok esetben inkább online beszélünk a barátainkkal, mintsem találkozunk. Természetesen ennek is megvan a maga előnye, ugyanis a távolságok áthidalhatók. De néha érdemes személyes találkozókat is szervezni, hiszen teljesen más érzés, amikor ott ülsz közvetlenül a másik ember mellett/vele szemben, és az internetcsatlakozás adta korlátozások nélkül beszélgethettek. Ha az érintés a szeretetnyelved, akkor a személyes kapcsolódás különösen fontos. 
  • Hatással lehet a házasságokra, párkapcsolatokra. Sok esetben a párok ugyan ülnek egymás mellett, de mindketten nyomkodják a telefont. Ezen kívül manapság elterjedt egy olyan íratlan szabály, miszerint fontos, hogy szinte állandóan légy elérhető. Pedig, ha egy picit belegondolunk, ha folyamatosan mindenki számára elérhetők lennénk, éppen saját magunkra nem lenne időnk. Sokszor az okos eszközök miatt csökken nagy számban a beszélgetések száma családok, párok között. 
  • A túl sok inger, ami a kütyük által ér, negatív hatással bír mentális szempontból. Néha már azt sem tudjuk, hova kapjunk, annyira felgyorsult a világ. Hiszen jönnek az üzenetek, emailek folyamatosan, kapjuk az értesítéseket, híreket, amelyeket úgy érzünk, azonnal meg kell néznünk. Ezek az ingerek eredményezhetik azt is, hogy kevésbé hatékonyan tudjuk beosztani az időnket, ugyanis folyamatosan nézzük, milyen értesítések jönnek velünk szemben.

Természetesen egészségügyi szempontból is számos negatív hatást írhatnánk le, de itt én mentális szempontból szedtem össze a legfontosabbakat.


Vajon mit tehetünk annak érdekében, hogy a kütyükön túli élet sem szűnjön meg?


  • Kövess egy rendszert az üzenetek nézésében! Ez sok gyakorlást igényel, de fontosnak tartom tudatosítani magunkban, hogy nem muszáj mindig minden üzenetre azonnal reagálnunk. Érdemes meghatározni magunknak, a nap mely részében foglalkozunk emailek olvasásával, üzenetekre történő válaszolással, illetve a hírfolyam nézegetésével. Ha ezt tudatosítod magadban, könnyebb lesz ellátni mindennapi teendőidet, feladataidat. 
  • Állíts olykor csendes üzemmódot a telefonon! Akár a ne zavarjanak, akár a néma üzemmód is tökéletesen megfelel annak a célnak, amikor én-időt szeretnél tölteni, vagy minőségi időt a családoddal. Az okos eszközök folyamatos pittyenése egy idő után téged is frusztrálhat, és a családodat, barátaidat is, amikor együtt vagytok. A néma/ne zavarjanak üzemmód segíthet abban, hogy tudatosan a kapcsolataidra tudj koncentrálni. 
  • Néha vidd ki a telefont a szobádból. Érdemes olyan időszakokat tartanod a napjaidban, mikor ezek az eszközök nincsenek is veled. Ilyenkor jobban tudsz összpontosítani a kapcsolataidra. Ilyenkor tudatosan tudsz beszélgetni, személyes kapcsolatokat létesíteni a körülötted lévőkkel.

Összefoglalva


Az okos eszközeink sok esetben jelentenek előnyt számunkra, ám máskor hátránnyal bírnak. Érdemes kihasználni a technika adta lehetőségeket, ám fontos szemelőtt tartani, hogy az első a család, illetve az emberi kapcsolatok. 


Szerző: Krizbai Terézia
Adatlap megtekintése
További blog bejegyzések
A jelen pillanat hatalma

A jelen pillanat hatalma

2024.02.27.Ha a sikert lebontjuk sejtjeire, akkor a napi teendőinket láthatjuk nagyító alatt. Mit teszek nap mint nap, hogy teszem nap mint nap, mert az va...
Elolvasom
önbizalom

Önbizalom növelése

2024.01.24.Az önbizalom a kihívások, feladatok megtétele, megcsinálása által edződik folyamatosan. Minden nap próbára tesszük és erősíthetjük, ugyan úgy, m...
Elolvasom
elvonulás

Mértékletesség a bőségben

2024.01.10.A mérhetetlen és mértéktelen fogyasztás világában élünk Szinte bármit, bármikor megvásárolhatunk, megehetünk, megrendelhetünk, birtokolhatunk. A...
Elolvasom